1137 Budapest, Szent István körút 10. 3. em 8.

Kerüljük el a kivehetőt

Tartalomjegyzék

Hogyan kerülhetjük el a teljes kivehető fogsort fogászati implantátumokkal?

Kerülje el a kivehető fogpótlást! A biológia törvényei nem változnak, de Ön sokat tehet a megelőzésért! Kérje a fogbeültetést a foghúzás után fél évvel és előzze meg a csont elsorvadását! Ne várja meg a teljes fogatlanságot! Legalább az őrlőfogakat pótoltassa fogászati implantátumokkal minél hamarabb, míg a csontkínálat ezt lehetővé teszi, akár fix all on 4 fogsorral!

A teljes fogatlanság mind fizikailag, mind lelkileg nehéz helyzet. Teljesen jogos vágya pácienseinknek, hogy mindent tegyünk meg a kivehető fogpótlás elkerüléséért. Erre minden olyan esetben lehetőség nyílik, mikor megfelelő mennyiségű csontszövet áll rendelkezésre, vagy a meglevő csont csontpótlással kiegészíthető.

Minél előbb, annál jobb!

Foghúzás után fél évvel, de lehetőleg egy éven belül kérjen fogbeültetést a hiányzó fog helyére! Fontos tudni, hogy minél kevesebb idő telik el a fogak eltávolítása után, annál nagyobb esély van a hagyományos méretű fogászati implantátumok behelyezésére és ezzel a fix fogászati hidak elkészítésére. A foghúzás után ott maradó csont funkcióját veszti.

A csont ugyanis érzékenyen reagál a fogelvesztésre, ha nincs a folyamatos rágóerő, nincs a funkció, amiért ott lennie érdemes, hamar elkezd visszahúzódni, mind a vastagsága mind a magassága csökkenni kezd. Ha a foghúzás után fél – egy éven belül fogbeültetést kérünk, a fogászati implantátum még magas és vastag csontba kerülhet be, majd a fogimplantátummal ismét rágóerő hat a csontra, így annak vastagsága és magassága már nem fog kórosan tovább csökkenni.

Természetesen annyi csontnívó csökkenés, mint amennyi a természetes fogak körül is van megtörténik, de ez biológiai dolog és a többi fogat ugyanúgy éri. A fenti tételeket legelsősorban a hátsó nagy őrlőfogak esetén érdemes figyelembe venni (hatos és hetes fogak).

Mielőtt kihúzatnánk egy fogcsonkot, gondoljunk arra, milyen fogpótlás készül majd!

Kevés olyan fogorvos van, aki fogpótlásokat is készít és egyben a fogszabályozáshoz is ért. Pedig e két szakma határterületének tudásanyagára bizony sok esetben nagy szükség lenne egy fogpótlás megtervezésekor. Ha Önnek egy rossz minőségű fogcsonkja van, melyet el kell távolítani, és helyére fogászati implantátumot terveznek, a foghúzás előtt érdemes elgondolkodni, hogy elegendő csont marad e a foghúzás után a fogcsonk helyén. Ha nem, akkor a foghúzás előtt érdemes a témára pár hónapot rászánni és a fogcsonkot fogszabályozással kiszabályozni a csontból.

Ez a technika ugyanis csontot növeszt a kihúzott fog helyére, így az implantológusnak könnyű dolga lesz, vastag és magas csontba ültetheti az implantátumot. Nem kell majd csontpótlás, szép lesz az íny, gyönyörű és láthatatlan lesz majd, hogy Önnek fogászati implantátuma van.

Gondolkodjon előre! Járjon egy lépéssel előbb, mint a kivehető fogpótlás!

Ha a fentiek tudatában van, nem fogja hagyni, hogy a teljes kivehető fogpótlás úgy essen Önre, mint egy nem várt gonosz szellem. Ha okosan előre gondolkodik, nem hagyja a fogak helyét pótolatlanul, ha nem hagyja, hogy fogai egymásra boruljanak és a csont elvékonyodjon, ha előre felkészül a biológiai tényekre, nem jut el abba az állapotba, hogy vékony és fogatlan foggerincébe ne lehessen fogászati implantátumokat ültetni.

Amennyiben Ön fix fogakat szeretne teljes kivehető fogsor helyett, az első és legfontosabb, hogy elegendően vastag és elegendően magas, jó minőségű csonttal rendelkezzen a kihúzott fogak helyén. Ezért azt javasoljuk, fogeltávolítás után maximum egy éven belül kezdje el a fogbeültetések kivitelezését fogorvosánál. Ne várjon tovább, a lehetőségek hónapról hónapra csökkennek!

OK, de mi a helyzet, ha ezen én már túl vagyok? Ha nem volt meg a lehetőség és a tudás, hogy ennyire tudatosan készüljek fel a fogaim elvesztésére? Mi a helyzet, ha már minden fogamat elvesztettem, de fix fogpótlást szeretnék? Ön ezzel a problémával nincs egyedül. A fogászati implantátumok csak kb. 10 éve terjedtek el ennyire rutinszerűen a fogászati rendelőkben, ezelőtt a fogak pótlásának nem volt meg ez a kiváló eszköze, így a csont mindenképp elveszett a foghúzások után.

A fix fogpótlás készítéséhez mindenképp csontra van szükség. Csont nélkül nem lehetséges fogat beültetni.

Amennyiben Ön fix fogakat szeretne, a következő teendői vannak:

  • implantológus felkeresése, konzultáció
  • 3 D CT készítése, mérések
  • Amennyiben nincs elegendő csont a fogbeültetéshez, és Ön mindenképp fix fogakat szeretne, bizonyos esetekben elegendő lehet a száj egyéb helyéről vett saját csontszövettel történő csontpótlás.
  • Kórházi háttérrel működő implantológusok csípőcsontból kiszedett csonttal tudják a fogak helyén elveszett csontot pótolni és abba a fogászati implantátumokat beültetni.

Gyakorlati tény, hogy a felső fogívben minimum 8, az alsó fogívben minimum 6 fogászati implantátumot ideális elhelyezni ahhoz, hogy megfelelő hosszúságú fogászati hidakat készíthessen a fogorvos. Ehhez az őrlőzónában szokott általában kevés mennyiségű csont lenni, de sajnos a front területen is gyakorta vékony vagy kevés a csontszövet.

Melyek a csontpótlás leggyakoribb lehetőségei:

  • műcsont beültetés (teljes fogatlan esetben ritkán elég)
  • saját csont átültetés (saját szájból, saját csípőcsontból)
  • arcüreg emelés csontpótlással
  • csontrepesztés az alsó fogívben + csontpótlás

További lehetőség a teljes műfogsor elkerülésére csontpótlás nélkül:

All-in four, all-in six fogászati hidak

Az All-in-four®, All-in-six® fogászati hidak a Nobel Biocare® cég szabadalmi termékei. A lényeg az, hogy mivel a front területen általában még megfelelő csont van a fogbeültetésre, így csak ebben a zónában vannak a fogimplantátumok beültetve, de egy speciális szerkezet segítségével mégis a rágófogak fölé is kerül fix fogpótlás. Ezzel a technikával minimum 4 hagyományos méretű fogászati implantátumot helyeznek be, és ezek tartanak 12 koronát fixen (legtöbbször ragasztott fix híd formájában).

Modern és drága technológia, de valóban jó alternatívája a kivehető fogpótlás elkerülésének.

Mi a helyzet, ha nem szeretnék csípőcsont vagy egyéb csontbeültetést, nincsenek meg az anyagi lehetőségeim az All-on-four beültetésre, de a kivehető fogsornál mégis keresek valami jobb alternatívát?

Sajnos, ha nincs csont, nem lehet fogbeültetést végezni. Legalábbis a hagyományos értelemben nem! A kivehető fogsor billegését, elmozdulását azonban mégis meg lehet szüntetni, mely hatalmas életminőség emelkedést jelent az egyszerű kivehető fogpótlással szemben. Ez a technika pedig a mini fogimplantátum beültetés! Mini fogimplantátum csavarokat vékony, régóta fogatlan csontba is be lehet ültetni az esetek kb. 85%ban. A beültetett mini csavarokra, mint kis patentokra a fogsor felpattintható. Este és reggel a tisztításhoz a fogsort természetesen ki kell venni és megtisztítani, egyéb helyzetekben azonban a fogsor biztonsággal viselhető, fixen ül a szájban, nem mozdul, nem billeg!

Send this to a friend