1137 Budapest, Szent István körút 10. 3. em 8.

Kezelés utáni étkezésről

Tartalomjegyzék

Mire figyeljünk a fogbeültetés után? Milyen ételeket ehetünk, miket kerüljünk inkább?

A fogbeültetés, bár rutin fogorvosi feladat, megterhelő műtét, így figyelnünk kell arra, hogy a műtét után hogyan bánunk a testünkkel. Az alábbiakban időrendi sorrendben vesszük górcső alá a teendőket:

A műtét előtt

A sikerhez fontos, hogy hogyan készülünk fel a műtétre. A legfontosabb, hogy friss tiszta vizet fogyasszunk, és ha lehet élő ételekkel tápláljuk a testünket. Ilyenek lehetnek frissen facsart zöldség és gyümölcslevek, amelyek jó minőségű nyomelemekkel és enzimekkel készítik fel a testünket a műtétre.

Első órák

A műtét utáni első órákban semmit nem ehetünk. A fogbeültetés helyi érzéstelenítésben történik. Az Ultracain DS Forte érzéstelenítő hatóideje kb. 4 óra, ez idő alatt ha lehetséges tartózkodjunk a táplálkozástól. Ha nagyon kell, vizet fogyaszthatunk, de – főleg az alsó állcsontban végzett műtétek esetén – a nyelvünk is zsibbad, így a folyadék félrenyelése is megtörténhet, így erre fokozottan figyelni kell!

Első napok

A műtéti napon kövessük a műtét előtti napon javasolt élő ételeket túlsúlyba helyező étrendet. A friss facsart gyümölcs és zöldséglében levő tápanyagok negyed óra alatt eljutnak a sejtjeinkhez. A műtét terhet ró a szervezetre, gyulladáscsökkentő, védekező mechanizmusok indulnak el, melyeket a friss levekből bejuttatott tápanyagok nagyban segítenek.Sokkal jobb lesz a kedvünk, közérzetünk és könnyebben megy a gyógyulás! Ne terheljük le magunkat nehéz ételekkel, semmiképp ne “jutalmazzuk” magunkat csokoládéval.

Első napokban hagyjuk ki étrendünkből a folyékony tejes ételeket (tej, joghurt, stb.), ezek nem ideálisak a frissen műtött szájban. A fogbeültetés során a műtéti terület fölött a fogínyt összevarrják, ennek óvatos tisztogatása puha sörtéjű fogkefével másnaptól már mindenképp javasolt. Fertőtlenítő folyadékkal történő finom mozdulatokkal végzett öblögetés szintén javasolt.

Kiváló hatású fertőtlenítő és gyulladáscsökkentő folyadékot készíthetünk orvosi zsálya teából. Napi 3x öblögessünk, meglátjuk, nagyon kedvező a hatása

Egy hét múlva

A műtét után egy héttel már nyugodtan visszatérhetünk megszokott ételeinkhez. Ha a friss leveket nem hagyjuk el, attól csak még jobban leszünk! A fogbeültetés után kb. 8-10 nappal van a varratok eltávolítása, amennyiben nem felszívódó varrattal dolgozott az orvos. Erre az alkalomra már teljesen tünetmentesek vagyunk, lement a duzzanat és fájdalom sem jelentkezik a műtéti területen – megkezdődik a gyógyulási periódus, mely átlagosan 3-6 hónapot jelent…

Send this to a friend