Menü

+36 1 315 4545 | 1137 Budapest, Szent István körút 10. 3.em 8. | My Budapest Dental
| Dr. Pattogató Rita

Kezelés utáni fájdalomról

Kezelés utáni fájdalomról

Kell e számítani a fogbeültetés műtét után fájdalomra?

A fogbeültetés műtéten átesett páciensek nagy része a műtét után úgy nyilatkozik, hogy a kezelés közben nem érzett fájdalmat, esetleg feszítést érzett, kellemetlen hangokat hallott. A legnehezebb probléma a száj megfelelő méreten történő nyitvatartása szokott lenni, de gyakorlott implantológus választása esetén ez viszonylag rövid ideig tart. Érzéstelenítés: A fogbeültetés helyi érzéstelenítésben történik. Az Ultracain DS Forte érzéstelenítő oldat segítségével a hagyományos Lidocain érzéstelenítőhöz képest négyszeres hatáserőt érhetünk el, így a műtét teljesen érzéketlen területen történik. A fogbeültetés műtét minden esetben csak teljesen gyulladásmentes területen történhet, ez további biztosíték a fájdalommentességre. Nem szabad összekeverni egy gyulladt fog műtéti eltávolítása kapcsán esetleg előforduló fájdalom érzést, ahol a terület gyulladt és ebben az esetben az érzéstelenítő hatásereje jelentősen csökken. Mivel a fogbeültetésnél nincs gyulladás, nem kell számítsunk a hatáserő csökkenésére sem.

Amit nem lehet elkerülni:

Nem tudjuk megszüntetni a hangokat, nyomás és feszülés érzéseket. Ezeket némely páciens számára valóban jelenthetnek kellemetlenséget. Érdemes a fogorvossal a műtét előtt megbeszélni, hogy érzékenyek vagyunk ezekre. Tapasztalatok szerint a hangokkal, nyomással, feszítéssel kapcsolatos kellemetlenségek nagy része könnyen átvészelhető, ha az orvos folyamatosan “közvetíti az eseményeket” mielőtt azok megtörténnének. Ha tudjuk, hogy a következő pillanatban mi fog történni, sokkal nyugodtabbak leszünk, egészen máshogy hatnak ránk a történtek. Érdemes még a műtét előtt megbeszélni a fogorvossal, hogy segítsen nekünk azzal, hogy minden esetben elmondja a következő lépést. A műtét utáni napon: Amint az érzéstelenítés hatása elmúlik, elkezdjük érezni a műtéti területet, és ez a legtöbb esetben a legoptimálisabb esetben is okozhat érzékenységet vagy fájdalmat. A legtöbb esetben ilyenkor egy szem fájdalomcsillapító csodákat tesz és meg is oldja a problémát, általában következő szem bevételére már nincs is szükség. A legtöbb fogorvos a műtét utáni időszakra Diclofenák tartalmú fájdalomcsillapító gyógyszert ír fel, ez a hatóanyag ugyanis rendkívül jól szívódik fel és hat a csonthártyában. Amennyiben nincs otthon Diklofenák tartalmú fájdalomcsillapítónk, az Algopyrin is nagyszerű választás, de a vény nélküli fájdalomcsillapítók hatásában is bízhatunk.

Mivel csökkenthetjük a duzzanatot?

A fájdalmat, duzzanatot tovább csökkenthetjük, ha orvosi zsálya teával finoman átöblítjük a területet. A klasszikus fertőtlenítő oldatok is sokat segítenek (pl. Clorhexidin tartalmú öblögetők.) A homeopátiás gyógyszertárakban kapható, könnyebb gyógyulást ígérő Arnica C30 a tapasztalatok szerint valóban csökkenti a fájdalmat és a vérzést érdemes kipróbálni. A gyógyszertárakban kis információs füzet segíti a tájékozódást és megadja a fogászati műtétek kapcsán alkalmazandó szedési javaslatot. Fontos segítség a megfelelő mennyiségű tiszta víz fogyasztása, a megfelelő mennyiségű jó folyadék kielégítő keringést biztosít, amire a műtét utáni gyulladásos, regeneratív folyamatok számára nagy jelentőségű. Ha nem iszunk eleget azzal normális esetben is ártunk magunknak, de a műtét után kifejezetten rosszat teszünk. Többen panaszkodnak a műtét után fejfájásra. Ez leggyakrabban a műtét előtti, alatti tudattalan vagy tudatos stresszel és a fogászati érzéstelenítéssel függhet össze. A fájdalomcsillapító és a sok, jó minőségű folyadék (tiszta víz, vagy frissen préselt zöldség és gyümülcslevek) hamar rendbeteszik a fejfájást is.

Milyen fájdalom “nem normális”?

A fájdalomtűrő képessége az embereknek egészen tág határok között mozog. Ami az egyikünknek kibírhatatlan fájdalom, az a másiknak meg sem kottyan. Vannak akik túl érzékenynek, mások túl érzéketlennek tűnnek. Nincs tehát normális, vagy nem normális fájdalom, hiszen ez teljesen szubjektív. Amennyiben a megélt fájdalom a fájdalomcsillapítás ellenére is újra és újra fellángol, ereje nem csökken, sőt egyre intenzívebb, akkor érdemes a kezelőorvoshoz fordulni segítségért. Ha azonban erős fájdalom esetén megőrizzük a belső tudatosságunkat, különbséget vehetünk észre. Ha a fájdalom ugyan hosszasabban, de fokozatosan csökken, valószínűleg nem kell aggódni, és szép lassan az esemény megszűnik. Ha a beültetés után néhány nappal egyre intenzívebb, élesebb, vagy más jellegű fájdalmat érzünk, mint a műtét után közvetlenül, akkor mindenképp érdemes felkeresni a kezelőorvost!
AlphaBio®  fogászati implantátum
129 000 Ft145 000 Ft
Neo Biotech® titanium fogászati implantátum
139 000 Ft155 000 Ft
Nobel Biocare Replace CC® titanium fogászati implantátum
169 000 Ft185 000 Ft
Fogászati állapotfelmérés csomag
10 900 Ft
Konzultáció, kezelési terv hozott röntgen alapján
8 900 Ft
Konzultáció, kezelési terv hozott CBCT
8 900 Ft
3 Dimenziós Cone beam CT röntgenfelvétel
12 000-20 000 Ft
Mini implantátumokra illeszthető, teljes kivehető műfogsor állcsontonként
240 000 Ft
Mini implantátum teljes kivehető fogsorhoz
69 000 Ft
Alphabio® fogászati implantátum felépítmény
55 000 Ft
Neo Biotec® fogászati implantátum felépítmény
55 000 Ft
Nobel Biocare Replace CC® fogászati implantátum felépítmény
65 000 Ft
Csontpótlás, arcüregemelő műtét, titánhálós műtétek
85 000 Ft-tól
All-on-4 implantáció és fogsor
ez a kérédés
Ínyformázó csavar behelyezése
15 000 Ft
Fémkerámia korona implantátumra
59 000 Ft
Cirkonkorona implantátumra
79 900 Ft
Vital Pulpa Terápia
15 000 Ft

Szeretne többet tudni fogai egészségéről?

Iratkozzon fel a Budapest Dental hírlevelére, hogy elsőkézből értesülhessen fogászati magazinunk új cikkeiről!

Témáink


Éppen olvassák...

“Az első fogorvosi rendelő
ahová félelem nélkül megyek!”

Union Dental
Szakértelem, tradíció, tapasztalat.
Budapest Dental több mint 15 éve.
Rendelőnk
1137 Budapest,
Szent István körút 10. 3.em 8.
Útvonaltervezés
Elérhetőségeink
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
+36 1 315 4545
Nyitvatartás
  • Hétfő – Péntek
    08:00 – 20:00 
  • Szombat
    zárva
  • Vasárnap
    zárva
Információk
Kövessen minket
© Budapest Dental Kft. Minden jog fenntartva.
Site by Meraki.
© Budapest Dental Kft. Minden jog fenntartva.
Site by Meraki.

BUDAPEST DENTAL
Sütihasználati tájékoztató

A honlappal kapcsolatos felhasználói élmény fokozásának érdekében, az adatkezelési tájékoztatóban foglaltak alapján, honlapunkon sütiket alkalmazunk.