Menü

+36 1 315 4545 | 1137 Budapest, Szent István körút 10. 3.em 8. | My Budapest Dental
| Dr. Pattogató Rita

Kezelések terhesség során

Kezelések terhesség során

Fogászati kezelések terhesség során

Optimális esetben a várandós édesanya már jó előre megtesz mindent születendő gyermeke egészségéért: ha kell, változtat étkezési szokásain, igyekszik egészségesen, stressz mentesen eltölteni a babavárás hónapjait. Elkezdi felfedezni a várandósság izgalmas területét, sokat olvas arról, hogy mi lehet jó és mi az, ami árthat a babának. De vajon mi a helyzet a fogászattal? Mi lesz, ha megfájdul a kismama foga? Milyen módon hat az érzéstelenítő?

Fókuszban a szájhigiénia

Az áldott állapot során nagyon fontos, hogy még jobban odafigyeljenek a kismamák a szájhigiéniára. A legfontosabb az alapos és rendszeres fogmosás, a fertőtlenítő szájöblögetés ennek csupán kiegészítője lehet, semmiképp nem helyettesíti azt. Ha nem tettük meg a baba megfoganása előtt, akkor mielőbb forduljunk fogorvoshoz, vagy dentalhigiénikushoz. Különösen fontos ebben az állapotban az egészséges íny fenntartása, a fogkövek eltávolítása. Ha eddig naponta egyszer mosott valaki fogat, akkor azt most tegye meg kétszer, ha egy évben egyszer ment el száj higiénikushoz, most a terhessége során ellátogathat kétszer is. A lényeg a megelőzés. A terhességi hormonális változások miatt érzékenyebbé váló fogíny hajlamosabb a gyulladásra. Ez megjelenthet egyszerűbb formában, épp csak az ínyvérzés tüneteit mutatva, ekkor elegendő az alaposabb fogmosás, nem kell megijedni. Elhanyagolt esetben azonban terhességi fogágygyulladás alakulhat ki, ez a betegség azonban káros a fogakra és a babára egyaránt.

Milyen fogászati kezelések végezhetőek a terhesség során?

Egy kismama azzal a kérdéssel fordult hozzánk, hogy mi a véleményünk a terhesség alatti fogbeültetésről. Mivel több ideje szabadult fel, úgy gondolta, ezt az időt kihasználná és hiányzó fogait fogbeültetéssel szeretné pótoltatni. A gyermek megszületése után talán kevesebb ideje lesz önmagával foglalkozni, így szeretné megfontolni ezt a lehetőséget. Ugyanezt hozta fel indoknak egy másik kismama, aki fogpótlásai lecseréltetésén gondolkodott és a véleményünket kérte a fogászati kezeléssel kapcsolatban. Az igazság az, hogy az áldott állapot nem megfelelő időpont a fogbeültetésre, fogpótlások készítésére, vagy komolyabb fogászati beavatkozások elvégzésére.

Röntgenfelvétel nem készíthető terhesség során

A röntgenfelvétel készítése közben a pácienst, ha kis dózisban is, de röntgensugárzás éri. A sugárzást az ólomkötény felfogja, így normál állapotban egy fogászati röntgen felvétel nem jelent veszélyt az egészségre. Terhesség során azonban a fejlődő magzat a sugárzásra érzékenyen reagál, a korai fázisban kapott sugárzás, fejlődési rendellenességeket okozhat. A fogbeültetéshez minimum kettő, vagy több röntgen is szükséges, nem is beszélve a 3 dimenziós CT felvételről, mely a panoráma röntgennél magasabb sugárdózissal készül. Egy fogpótlás cseréjéhez szintén szükség van röntgenre, hogy lássuk, mit rejt a csont, hogyan tervezzünk, milyen feladatokat kell elvégezni a csere során.

Fogászati érzéstelenítő adható, de csak a szükséges fogászati beavatkozásokat végezzük el

A fogászati érzéstelenítők nem, vagy csak kis mértékben jutnak át placentán így ez nem terheli lényegesen a magzatot. Azonban az érzéstelenítő mégis csak kémiai anyag, így ha nem feltétlenül szükséges, ne terheljük meg vele fejlődő kisbabánkat.

Fogászati stressz – halasszuk későbbre

A fogászati kezelések azonban egy bizonyos fajta stresszt jelentenek a szervezet számára. Nem kell feltétlenül lelki stresszre gondolni, egyszerűen arról van szó, hogy a fogorvos a kezelés során valamilyen mértékben „belenyúl” a szervezetünkbe, és mint ilyen – akkor is, ha imádjuk a fogorvosunkat – megterhelést jelent. A kisbaba lelki fejlődése szempontjából a megterhelés – legyen az lelki vagy fizikai - egyáltalán nem közömbös. Az édesanya harmonikus lelkiállapotára, stressz- és fájdalommentes mindennapjaira nagyon nagy szüksége van a magzatnak. A kismama feladata hogy minél több nyugodt és biztonságos percet teremtsen önmaga számára, ezzel védi a babáját is. Ha egy fogászati kezelés nem valóban sürgős, azt ráér megcsináltatni a baba születése után is.

Ha lehet, minél kevesebb gyógyszert a terhesség során

Fogászati kezelés kapcsán bizonyos esetekben antibiotikumra, fájdalomcsillapítókra is szükség lehet. A gyógyszerek kémiai anyagok, melyek hathatnak a magzatra. Ha lehet, ne tegyük ki fejődő kisbabánkat olyan lehetőségnek, amikor a gyógyszerszedés lehetősége nagyobb eséllyel merül fel. A fogászati kezelés ilyen lehetőség.

Milyen fogászati kezelést ajánlott elvégezni a várandósság során?

A legoptimálisabb, ha a fogászati kezelések csak a fogíny egészségének helyreállítására, karbantartására szorítkoznak – a szájhigiéniai kezelést azonban a terhesség során kétszer is el lehet, sőt ajánlott végezni.

Fájdalom esetén mi a teendő terhesség során?

Ha fájdalom, fogtrauma (letörik a fog), gyulladás miatt fogorvoshoz kell fordulni, tegyük meg bátran és minél hamarabb! A fájdalom okozta stressz szintén nem tesz jót a babának. Amíg a fájdalom megszüntetése érdekében végzett fogászati kezelés folyik, az maximum egy-két érzéstelenítő injekcióval járhat. A fogászati érzéstelenítő ilyen dózisban egyáltalán nem árt a babának, az viszont igen, ha a kismama szenved a fogfájdalomtól.

Szoptatás alatt már el lehet kezdeni a komolyabb fogászati beavatkozásokat?

A szoptatási időszakban a hormonszintek még mindig nem a megszokott szinten vannak. A hormonháztartás fokozatosan a szoptatási időszak végére áll be ismét a normális szintre. Az anyatejbe az érzéstelenítő kismértékben, nem káros dózisban jut át, így ezzel nem lenne probléma, az esetleg szükségessé váló antibiotikum, fájdalomcsillapító azonban ebben a fázisban sem kedvező a baba számára. Így a szoptatás időszaka sem tűnik a legalkalmasabb időszaknak a komolyabb fogászati kezelések elvégzésére. Halasszuk el ezeket pár hónappal későbbre.
Teljes szájhigiéniai kezelés STANDARD csomag
19 900 Ft28 500 Ft
Teljes szájhigiéniai kezelés PRÉMIUM, LESS PAIN csomag
42 500 Ft
Fogászati állapotfelmérés csomag
10 900 Ft
Konzultáció, kezelési terv hozott röntgen alapján
8 900 Ft
Teljes szájhigiéniai kezelés SILVER csomag
15 400 Ft22 000 Ft
Részleges ultrahangos fogkőeltávolítás
11 900 Ft

Szeretne többet tudni fogai egészségéről?

Iratkozzon fel a Budapest Dental hírlevelére, hogy elsőkézből értesülhessen fogászati magazinunk új cikkeiről!

Témáink


Éppen olvassák...

“Az első fogorvosi rendelő
ahová félelem nélkül megyek!”

Union Dental
Szakértelem, tradíció, tapasztalat.
Budapest Dental több mint 15 éve.
Rendelőnk
1137 Budapest,
Szent István körút 10. 3.em 8.
Útvonaltervezés
Elérhetőségeink
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
+36 1 315 4545
Nyitvatartás
  • Hétfő – Péntek
    08:00 – 20:00 
  • Szombat
    zárva
  • Vasárnap
    zárva
Információk
Kövessen minket

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

© Budapest Dental Kft. Minden jog fenntartva.
Site by Meraki.
© Budapest Dental Kft. Minden jog fenntartva.
Site by Meraki.

BUDAPEST DENTAL
Sütihasználati tájékoztató

A honlappal kapcsolatos felhasználói élmény fokozásának érdekében, az adatkezelési tájékoztatóban foglaltak alapján, honlapunkon sütiket alkalmazunk.