1137 Budapest, Szent István körút 10. 3. em 8.

Kezelések terhesség során

terhesség

Tartalomjegyzék

Fogászati kezelések terhesség során

Optimális esetben a várandós édesanya már jó előre megtesz mindent születendő gyermeke egészségéért: ha kell, változtat étkezési szokásain, igyekszik egészségesen, stressz mentesen eltölteni a babavárás hónapjait. Elkezdi felfedezni a várandósság izgalmas területét, sokat olvas arról, hogy mi lehet jó és mi az, ami árthat a babának. De vajon mi a helyzet a fogászattal? Mi lesz, ha megfájdul a kismama foga? Milyen módon hat az érzéstelenítő?

Fókuszban a szájhigiénia

Az áldott állapot során nagyon fontos, hogy még jobban odafigyeljenek a kismamák a szájhigiéniára. A legfontosabb az alapos és rendszeres fogmosás, a fertőtlenítő szájöblögetés ennek csupán kiegészítője lehet, semmiképp nem helyettesíti azt. Ha nem tettük meg a baba megfoganása előtt, akkor mielőbb forduljunk fogorvoshoz, vagy dentalhigiénikushoz. Különösen fontos ebben az állapotban az egészséges íny fenntartása, a fogkövek eltávolítása. Ha eddig naponta egyszer mosott valaki fogat, akkor azt most tegye meg kétszer, ha egy évben egyszer ment el száj higiénikushoz, most a terhessége során ellátogathat kétszer is.

A lényeg a megelőzés. A terhességi hormonális változások miatt érzékenyebbé váló fogíny hajlamosabb a gyulladásra. Ez megjelenthet egyszerűbb formában, épp csak az ínyvérzés tüneteit mutatva, ekkor elegendő az alaposabb fogmosás, nem kell megijedni. Elhanyagolt esetben azonban terhességi fogágygyulladás alakulhat ki, ez a betegség azonban káros a fogakra és a babára egyaránt.

Milyen fogászati kezelések végezhetőek a terhesség során?

Egy kismama azzal a kérdéssel fordult hozzánk, hogy mi a véleményünk a terhesség alatti fogbeültetésről. Mivel több ideje szabadult fel, úgy gondolta, ezt az időt kihasználná és hiányzó fogait fogbeültetéssel szeretné pótoltatni. A gyermek megszületése után talán kevesebb ideje lesz önmagával foglalkozni, így szeretné megfontolni ezt a lehetőséget. Ugyanezt hozta fel indoknak egy másik kismama, aki fogpótlásai lecseréltetésén gondolkodott és a véleményünket kérte a fogászati kezeléssel kapcsolatban.

Az igazság az, hogy az áldott állapot nem megfelelő időpont a fogbeültetésre, fogpótlások készítésére, vagy komolyabb fogászati beavatkozások elvégzésére.

Röntgenfelvétel nem készíthető terhesség során

A röntgenfelvétel készítése közben a pácienst, ha kis dózisban is, de röntgensugárzás éri. A sugárzást az ólomkötény felfogja, így normál állapotban egy fogászati röntgen felvétel nem jelent veszélyt az egészségre. Terhesség során azonban a fejlődő magzat a sugárzásra érzékenyen reagál, a korai fázisban kapott sugárzás, fejlődési rendellenességeket okozhat.

A fogbeültetéshez minimum kettő, vagy több röntgen is szükséges, nem is beszélve a 3 dimenziós CT felvételről, mely a panoráma röntgennél magasabb sugárdózissal készül. Egy fogpótlás cseréjéhez szintén szükség van röntgenre, hogy lássuk, mit rejt a csont, hogyan tervezzünk, milyen feladatokat kell elvégezni a csere során.

Fogászati érzéstelenítő adható, de csak a szükséges fogászati beavatkozásokat végezzük el

A fogászati érzéstelenítők nem, vagy csak kis mértékben jutnak át placentán így ez nem terheli lényegesen a magzatot. Azonban az érzéstelenítő mégis csak kémiai anyag, így ha nem feltétlenül szükséges, ne terheljük meg vele fejlődő kisbabánkat.

Fogászati stressz – halasszuk későbbre

A fogászati kezelések azonban egy bizonyos fajta stresszt jelentenek a szervezet számára. Nem kell feltétlenül lelki stresszre gondolni, egyszerűen arról van szó, hogy a fogorvos a kezelés során valamilyen mértékben „belenyúl” a szervezetünkbe, és mint ilyen – akkor is, ha imádjuk a fogorvosunkat – megterhelést jelent. A kisbaba lelki fejlődése szempontjából a megterhelés – legyen az lelki vagy fizikai – egyáltalán nem közömbös. Az édesanya harmonikus lelkiállapotára, stressz- és fájdalommentes mindennapjaira nagyon nagy szüksége van a magzatnak. A kismama feladata hogy minél több nyugodt és biztonságos percet teremtsen önmaga számára, ezzel védi a babáját is. Ha egy fogászati kezelés nem valóban sürgős, azt ráér megcsináltatni a baba születése után is.

Ha lehet, minél kevesebb gyógyszert a terhesség során

Fogászati kezelés kapcsán bizonyos esetekben antibiotikumra, fájdalomcsillapítókra is szükség lehet. A gyógyszerek kémiai anyagok, melyek hathatnak a magzatra. Ha lehet, ne tegyük ki fejődő kisbabánkat olyan lehetőségnek, amikor a gyógyszerszedés lehetősége nagyobb eséllyel merül fel. A fogászati kezelés ilyen lehetőség.

Milyen fogászati kezelést ajánlott elvégezni a várandósság során?

A legoptimálisabb, ha a fogászati kezelések csak a fogíny egészségének helyreállítására, karbantartására szorítkoznak – a szájhigiéniai kezelést azonban a terhesség során kétszer is el lehet, sőt ajánlott végezni.

Fájdalom esetén mi a teendő terhesség során?

Ha fájdalom, fogtrauma (letörik a fog), gyulladás miatt fogorvoshoz kell fordulni, tegyük meg bátran és minél hamarabb! A fájdalom okozta stressz szintén nem tesz jót a babának. Amíg a fájdalom megszüntetése érdekében végzett fogászati kezelés folyik, az maximum egy-két érzéstelenítő injekcióval járhat. A fogászati érzéstelenítő ilyen dózisban egyáltalán nem árt a babának, az viszont igen, ha a kismama szenved a fogfájdalomtól.

Szoptatás alatt már el lehet kezdeni a komolyabb fogászati beavatkozásokat?

A szoptatási időszakban a hormonszintek még mindig nem a megszokott szinten vannak. A hormonháztartás fokozatosan a szoptatási időszak végére áll be ismét a normális szintre. Az anyatejbe az érzéstelenítő kismértékben, nem káros dózisban jut át, így ezzel nem lenne probléma, az esetleg szükségessé váló antibiotikum, fájdalomcsillapító azonban ebben a fázisban sem kedvező a baba számára. Így a szoptatás időszaka sem tűnik a legalkalmasabb időszaknak a komolyabb fogászati kezelések elvégzésére. Halasszuk el ezeket pár hónappal későbbre.

Send this to a friend