1137 Budapest, Szent István körút 10. 3. em 8.

Kisokos a kusza fogainkhoz: klasszikustól a láthatatlanig

Tartalomjegyzék

A fogszabályozás egy lassú, de kíméletes megoldás és ami a legfontosabb, hogy egy életre szól. A fogszabályozásról rengeteg legenda kering. Hallottunk már jó tapasztalatokat és rosszakat is, de amit nem felejthetünk el, hogy ahogyan nincs két egyforma ujjlenyomat, úgy két egyforma fogsor sincs. Hiteles tanácsot, megoldást tehát csak és kizárólag egy hozzáértő szakember fog adni Neked.

Milyen lépésekre számíthatunk, ha fogszabályozást tervezünk?

1. lépés – fogszabályozási kezelési terv (lenyomat, fotók, röntgenfelvételek) – ez az egész kezelés lelke. Itt tudod meg, mivel és hogyan lehet kezelni a problémádat

2. lépés – előkészítő fogászati kezelések (lehet ultrahangos fogkő-eltávolítás, fogtömés, foghúzás) – ez nem hagyható ki. Szuvas fogakat nem lehet szabályozni, mint ahogy ínygyulladás mellett sem.

3. lépés – fogszabályozó készülék megrendelése (lehet kivehető vagy fix, porcelán vagy fém) – a készülék típust az orvos választja ki, a Te problémádhoz optimalizálva. Te viszont megválasztod az anyagát, küllemét.

4. lépés – készülék átadása, ragasztása (fix esetén tisztítás, polírozás, brackettek ragasztása) – ez a procedúra nem fáj, másnapra viszont készülj fel kellemetlenségre. Jó hír, hogy egy-két nap alatt elmúlik

5. lépés – innen egy sorozat indul: 2-6 hetente szükséges a fogszabályozó készüléken állítani – a változás általában 2-3 hónap után már látványosan kezd megmutatkozni. Kezded érezni, hogy megéri a macera!

6. lépés – retenciós fázis – az elért eredmény stabilizálása. Bizony, ezt ne felejtsd el! Ha csak leszednénk a készüléket, pár hónap alatt visszarendeződnének a fogaid, kb. oda, ahonnan elindultál. Az eredményt meg kell tartani, ez is a fogszabályozás lényeges fázisa.

7. kiegészítő kezelések a fogszabályozás közben – dental higiéniai tisztítás. A felragasztott brackettek mellett nehéz a fogmosás. Hogy ne jár úgy, hogy mire a fogsorod megszépül, kilyukadnak a fogaid, tisztítsd otthon is alaposan és járj el a javasolt dentalhigiéniai kezelésekre is!

Milyen fogszabályozó jó nekem?

A készülék típusát a problémára kell kiválasztani. Ezért fontos a jó diagnózis. A lényeg tehát, hogy készüléket a diagnózis végén választunk. Az orvos javasol a problémád megoldására alkalmas készülék típusokat, te pedig ezek közül kiválasztod azt, amelyik neked színben, méretben, árban a leginkább vállalható. Ne úgy kezd a fogszabályozás, hogy te mindenképp csak kivehető készüléket akarsz. Lehet, hogy a problémádat meg lehet oldani vele, de lehet hogy nem.

Egyszerűbb esetben a láthatatlan fogszabályozó biztosan működik, és nagyon szeretik. Ha csak lehet, mi is ezt ajánljuk! Az egyszerű torlódások, résességek, komoly harapási hiba nélkül szépen, néhány hónap alatt megoldhatóak láthatatlan fogszabályozással.
Erősebb fogtorlódásnál a láthatatlan fogszabályzó már nem biztos, hogy elég a fogak elrendezésére. Ezek az esetek kb egy – másfél év alatt megoldhatóak ragasztott fogszabályozó készülékkel, sőt, ha lágy erőkkel működő önligírozó készüléket választunk, akár még hamarabb.

És utána?
A fogszabályozást latolgatóknak érdemes tudniuk a passzív fogszabályozásról. Ez annyit jelent, hogy a fix fogszabályozó készülék levételével még nem ér véget a folyamat! Az elért eredményt ugyanis meg is kell őrizni. Az állkapocs igyekszik visszaállítani az eredeti helyzetet, és ezt meg kell akadályozni. A retenciós készülék lehet fix vagy kivehető – arra szolgál, hogy az elért szabályos eredmény meg is maradjon

Mit tegyek, ha túl sokáig halogattam?

A fogakat addig lehet szabályozni, míg vannak. Tehát nincs ilyen hogy túl sokáig halogattad. Nálad talán most jött el a változtatás ideje, rajta, félelmek helyett inkább vágj bele.

Inkább azt érdemes tudni, hogy felnőtt korban már nem lehet az állkapocs növekedésre hatni – míg gyerekkorban még igen. Tehát felnőttkorban szűkebbek a lehetőségek. Például, ha nagyon komoly a fogtorlódás, akkor lehet, hogy fogat kell húzni. Vagy, kérlek akkor se keseredj el, ha te ugyan láthatatlan fogszabályozót szeretnél, de a te fogsorodat csak fix fogszabályozással lehet rendbe tenni.

Tehát, nem az a lényeg, hogy halogattad e vagy sem. Hanem az, hogy mi a szándékod. Szép, szabályos fogsort szeretnél? Vágj bele, ne a kibúvókat keresd, hanem a megoldást!

Send this to a friend