Menü

+36 1 315 4545 | 1137 Budapest, Szent István körút 10. 3.em 8. | My Budapest Dental

Kivehető fogsor fiatalon – a modern kor lehetőségei megoldást nyújthatnak

| Dr. Pattogató Rita
Kivehető fogsor fiatalon – a modern kor lehetőségei megoldást nyújthatnak
Kivehető fogsor fiatalon – a modern kor lehetőségei megoldást nyújthatnak

Szerencsére nagyon ritka az az immunbetegség hátterű fogelvesztés, amely már fiatal korban olyan csontpusztuláshoz vezet, hogy a fogakat nem lehet fix, természetes módon pótolni. A fiatalkori fogelvesztések leggyakoribb oka fogszuvasodás, illetve ennek elhanyagolt állapotaiból következnek. Emellett a traumák, balesetek jellemzőek még.

A fenti esetek nagy részében a fogpótlás a modern fogászati technikáknak, mint a fogbeültetés, csontpótlás – kivehető fogpótlás helyett fix fogpótlással orvosolhatóak.

Fontos, hogy járjunk el időben, rendszeresen fogorvoshoz. Nem jó sodródni az árral, vagy struccként a homokba dugott fejjel várni az eseményeket. A kivehető fogpótlás a legtöbb esetben elkerülhető!

Ha mégsem, akkor pedig segítséget nyújthatnak a mini fogimplantátumok, melyeket vékony csontba is lehet alkalmazni, így ugyan a fogpótlás kivehető marad, mégis fixen, stabilan ül a szájban, így a napi rutin részévé válik.

Miért veszítünk el fogakat?

A fogunk elvesztésének sokféle oka ismert. A legtöbben szuvasodás vagy fogágygyulladás következtében szembesülnek ezzel a szomorú ténnyel, amikor is a fog meglazul és kiesik vagy a súlyos károsodás következtében már menteni nem lehet, el kell távolítani. Megeshet, hogy a fogágy, általában valamely immunrendszeri probléma miatt az életkor előrehaladtával olyan mértékű sorvadást szenved, hogy a fogaink bánják. A fogakat érő súlyos baleset is lehet az oka annak, hogy fogelvesztést éljünk át, de sportolás közben is potenciálisan ki vagyunk téve ennek a veszélynek.

Ennek tükrében elmondhatjuk, hogy a fogvesztés nem kizárólag az időskorúak problémája, gyakorlatilag minden életkorban előfordulhat, akár fiatalkorban is.

Mit érdemes tudni a balesetben megsérült fogakról?

Balesetben megsérült fogak esetében nem kell rögtön a kivehető fogpótlásra gondolnunk, bár átmeneileg, ideiglenes fogpótlásként a baleseti sérülés következtében levesztett fogak pótlására kivehető fogpótlás kellhet.

Fogtörések típusai és kezelésük: (fogkorona törés, fogkorona és foggyökér törés és foggyökér törés)

 • a fogzománc törése szerencsére egyszerűen helyreállítható. Amennyiben megvan a letört fogdarab, az sokszor sikeresen visszaragasztható, mely esztétikailag is kielégítő végeredményt ad. Más esetekben esztétikus fogtömés, porcelánkorona, héjak vagy egyéb megoldások jöhetnek szóba a helyreállítás témáját illetően.
 • a dentin törése vagy repedése már a gyökérkezelés kockázatával járhat, de a fog még ekkor is sok esetben megtartható. Gyökérkezelés nélkül egyszerűen fogszínű tömőanyag felépítéssel a fog helyreállítható. Gyökérkezelés után általában porcelán borítókorona szükséges.
 • a foggyökér törése esetén a fogbél is érintett már, de ha időben történik a kezelés, akkor szerencsés esetben még ekkor is megúszható gyökérkezelés nélkül a baleset. Komolyabb esetben már gyökérkezelés vagy hosszanti törés esetén fogelvesztés a következmény.

Kimozdulásos sérülések típusai és kezelésük (foglazulás, kiesés):

 • a részleges kimozdulás esetében a fog kintebb-bentebb mozdulhat a csonthoz képest, eldőlhet valamilyen irányba. Ebben a szituációban általában a fogat óvatosan visszahelyezik eredeti pozíciójába és sínnel rögzítik a mellette található fogakhoz.
 • a teljes kimozdulás esetén adott lehet a lehetőség, hogy a csontba visszahelyezhető legyen a fog, mindez pedig attól függ, hogy mennyi időt tölt a kiesett fog a csonton kívül? Ha a fog maximum egy órát van szájon kívül vagy pár órát a megfelelő oldatban, akkor jó eséllyel lehet megmenteni és eredeti helyére visszahelyezni. Kiesés esetén szigorúan csak a koronát fogjuk meg és helyezzük azt tejbe, majd forduljunk sürgősen szakemberhez. A szakszerű visszahelyezés után a fog a mellette lévő fogakhoz sínekkel kerül rögzítésre.

Mi a helyzet akkor, ha fennáll a végleges fogvesztés ténye?

Az okok sokfélék lehetnek, megesik, hogy sajnos a fogaink már nem menthetők meg.

A fogazat hiányossága esztétikai problémákat okoz, ebből kifolyólag, főleg fiatal korban, az önértékelés kialakulásának fontos időszakában pszichés problémákat is generálhat. A fogatlansággal járó gátlás komoly önértékelési problémákat idézhet elő. A napi rutin szintjén pedig funkcionális gondok keletkeznek: mind a rágás, mind a beszéd funkció romlik
Az elvesztett fogakat tehát minél előbb pótolni kell, sőt, fiatal korban a pszichés faktor miatt amíg fixen nem lehet, akár ideiglenesen, kivehető fogpótlással. Bár a kivehető fogpótlás viselése fiatalkorban furcsa és idegen, ha ezt a kis fogsort csak ideiglenesen kell viselni, ha látszik a megoldás, a fény az alagút végén, akkor az átmeneti időre az ideiglenes kivehető fogpótlás kincset ér!

Igazodjon el a fogpótlások közt Ön is!

A fogpótlásokat két nagy csoportra oszthatjuk:

a kivehető fogpótlásra és a fix fogpótlásra.

A kivehető fogpótláson belül megkülönböztetünk ideiglenes, részleges vagy teljes fogpótlást, azaz műfogsort. A fix fogpótlás nem ennyire egyszerű, ide tartozik minden olyan fogpótlás, ami a természtes fogakhoz hasonlóan ragasztva (vagy csavarozva) fixen a szájban van, onnan a páciens által nem távolítható el. A porcelánkorona, a fogászati híd és a fogbeültetéssel kialakított koronák vagy hidak tartoznak ide.

Kivehető fogsor akkor jöhet szóba, ha nem áll rendelkezésre elégséges számú pillérfog a rögzített fogpótláshoz és az implantáció sem lehet megoldás. Ide sorolunk hétköznapi megfogalmazásban minden olyan pótlást, amelyet a páciens önmaga is be tud helyezni és ki tud venni a napi rutin során.

Az implantáció térhódításával a kivehető fogsorok egyre inkább háttérbe szorulnak, de a fent említett okok, illetve anyagi okok miatt még mindig gyakran alkalmazott megoldás. Sok esetben fogbeültetés után átmenetileg, a gyógyulás idejére, ideiglenes megoldásként jöhet még szóba a kivehető fogpótlás.

A kivehető fogpótlás fajtái

Ahogyan már korábban is említettük, megkülönböztetünk teljes kivehető vagy részlegesen kivehető fogpótlási megoldásokat, melyek esztétikus és költségkímélő megoldást jelentenek. Bár viselésük első időben furcsa lehet, a kivehető fogpótlásokat is meg lehet szokni. Az adott fogászati szituációnak megfelelően pedig a szakember minden olyan megoldást bevet, hogy a kivehető fogpótlás is fixen, stabilan üljön a szájban. Ez segít abban, hogy mind esztétikailag, mind funkcionálisan is teljes értékű legyen a kivehető fogpótlás is, akár ideiglenes, akár végleges fogpótlásról van szó.

A részleges műfogsor a szájüreg egy bizonyos részén pótolja a hiányzó fogakat. Ez legtöbbször kapcsokkal vagy rejtett rögzítések révén kapcsolódik a meglévő fogállományhoz. Alapanyaga lehet fém vagy műanyag, amelyet műíny borít be – erre kerülnek rá a saját fogaink megjelenésével megegyező műfogak. Nagy kiterjedésű foghiány esetén alkalmazzuk ezt a megoldást, amikor kevés vagy kis teherbírású fogak állnak csak rendelkezésre, így a rögzített fogpótlás nem lehet opció.

Teljes foghiány esetén teljes kivehető fogsor, azaz a műfogsor készítés is szóba jöhet, mint fogpótlási lehetőség. Ez gyakorlatilag egy komplett műfogsort jelent. Ezt a pótlást nem lehet meglévő, természetes foghoz kapcsolni, így a stabilitás más fogpótlásokkal összehasonlítva – még a leggondosabban elkészített fogsorok esetében is - kevésbé jelentős.

Éppen ezért azokban az esetekben, ahol lehetséges, hibrid megoldást javaslunk, a kivehető műfogsort implantátummal. A mini fogimplantátumok a kivehető fogsor rögzítésére szolgálnak és nagyon vékony csont esetén is beültethetőek. A fogsor így is kivehető marad, de felpattintható a mini implantátumokra és ezzel stabil és elmozdulásmentes marad evéskor és beszédkor is, ragasztás nélkül.

A mini titán csavarok egyszerű műtéti technikával beültethetők, a műtét fájdalommentes, jellemzően mindössze kb. 60 perc alatt kész. A sikeresen elvégzett műtét után a gyógyulás kifejezetten gyors. Amennyiben a most használt teljes kivehető műfogsor kialakítása megfelelő, nem kell új fogsort készíteni. Sok esetben a most használt fogsor is átalakítható.

ALAP Szájhigiéniai kezelés csomag
19 900 Ft25 900 Ft
OPTIMUM szájhigiéniai kezelés csomag
22 900 Ft29 900 Ft
PRÉMIUM szájhigiéniai kezelés csomag: Irányított Biofilm Terápia
32 750 Ft42 500 Ft
Fogorvosi fogfehérítés peroxidos
85 000 Ft120 000 Ft
Dentalhigiéniai fogfehérítés peroxidmentes
25 900 Ft49 900 Ft
Kozmetikai szájhigiéniai csomag fogfehérítéssel
55 500 Ft79 800 Ft

Szeretne többet tudni fogai egészségéről?

Iratkozzon fel a Budapest Dental hírlevelére, hogy elsőkézből értesülhessen fogászati magazinunk új cikkeiről!

Témáink


Éppen olvassák...

“Az első fogorvosi rendelő
ahová félelem nélkül megyek!”

Union Dental
Szakértelem, tradíció, tapasztalat.
Budapest Dental több mint 15 éve.
Rendelőnk
1137 Budapest,
Szent István körút 10. 3.em 8.
Útvonaltervezés
Nyitvatartás
 • Hétfő – Péntek
  08:00 – 20:00 
 • Szombat
  zárva
 • Vasárnap
  zárva
Információk
Kövessen minket

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

© Budapest Dental Kft. Minden jog fenntartva.
Site by Meraki.
© Budapest Dental Kft. Minden jog fenntartva.
Site by Meraki.

BUDAPEST DENTAL
Sütihasználati tájékoztató

A honlappal kapcsolatos felhasználói élmény fokozásának érdekében, az adatkezelési tájékoztatóban foglaltak alapján, honlapunkon sütiket alkalmazunk.