Kivehető fogsor fiatalon is előfordulhat. Ha lehet, legyen átmeneti!

Szerencsére nagyon ritka az az immunbetegség hátterű fogelvesztés, amely már fiatal korban olyan csontpusztuláshoz vezet, hogy a fogakat nem lehet fix, természetes módon pótolni. A fiatalkori fogelvesztések leggyakoribb oka fogszuvasodás, illetve ennek elhanyagolt állapotaiból következnek. Emellett a traumák, balesetek jellemzőek még.

A fenti esetek nagy részében a fogpótlás a modern fogászati technikáknak, mint a fogbeültetés, csontpótlás – kivehető fogpótlás helyett fix fogpótlással orvosolhatóak.

Fontos, hogy járjunk el időben, rendszeresen fogorvoshoz. Nem jó sodródni az árral, vagy struccként a homokba dugott fejjel várni az eseményeket. A kivehető fogpótlás a legtöbb esetben elkerülhető!

Ha mégsem, akkor pedig segítséget nyújthatnak a mini fogimplantátumok, melyeket vékony csontba is lehet alkalmazni, így ugyan a fogpótlás kivehető marad, mégis fixen, stabilan ül a szájban, így a napi rutin részévé válik.

Miért veszítünk el fogakat?

A fogunk elvesztésének sokféle oka ismert. A legtöbben szuvasodás vagy fogágygyulladás következtében szembesülnek ezzel a szomorú ténnyel, amikor is a fog meglazul és kiesik vagy a súlyos károsodás következtében már menteni nem lehet, el kell távolítani. Megeshet, hogy a fogágy, általában valamely immunrendszeri probléma miatt az életkor előrehaladtával olyan mértékű sorvadást szenved, hogy a fogaink bánják. A fogakat érő súlyos baleset is lehet az oka annak, hogy fogelvesztést éljünk át, de sportolás közben is potenciálisan ki vagyunk téve ennek a veszélynek.

Ennek tükrében elmondhatjuk, hogy a fogvesztés nem kizárólag az időskorúak problémája, gyakorlatilag minden életkorban előfordulhat, akár fiatalkorban is.

Mit érdemes tudni a balesetben megsérült fogakról?

Balesetben megsérült fogak esetében nem kell rögtön a kivehető fogpótlásra gondolnunk, bár átmeneileg, ideiglenes fogpótlásként a baleseti sérülés következtében levesztett fogak pótlására kivehető fogpótlás kellhet.

Fogtörések típusai és kezelésük: (fogkorona törés, fogkorona és foggyökér törés és foggyökér törés)

  • a fogzománc törése szerencsére egyszerűen helyreállítható. Amennyiben megvan a letört fogdarab, az sokszor sikeresen visszaragasztható, mely esztétikailag is kielégítő végeredményt ad. Más esetekben esztétikus fogtömés, porcelánkorona, héjak vagy egyéb megoldások jöhetnek szóba a helyreállítás témáját illetően.
  • a dentin törése vagy repedése már a gyökérkezelés kockázatával járhat, de a fog még ekkor is sok esetben megtartható. Gyökérkezelés nélkül egyszerűen fogszínű tömőanyag felépítéssel a fog helyreállítható. Gyökérkezelés után általában porcelán borítókorona szükséges.
  • a foggyökér törése esetén a fogbél is érintett már, de ha időben történik a kezelés, akkor szerencsés esetben még ekkor is megúszható gyökérkezelés nélkül a baleset. Komolyabb esetben már gyökérkezelés vagy hosszanti törés esetén fogelvesztés a következmény.

Kimozdulásos sérülések típusai és kezelésük (foglazulás, kiesés):

  • a részleges kimozdulás esetében a fog kintebb-bentebb mozdulhat a csonthoz képest, eldőlhet valamilyen irányba. Ebben a szituációban általában a fogat óvatosan visszahelyezik eredeti pozíciójába és sínnel rögzítik a mellette található fogakhoz.
  • a teljes kimozdulás esetén adott lehet a lehetőség, hogy a csontba visszahelyezhető legyen a fog, mindez pedig attól függ, hogy mennyi időt tölt a kiesett fog a csonton kívül? Ha a fog maximum egy órát van szájon kívül vagy pár órát a megfelelő oldatban, akkor jó eséllyel lehet megmenteni és eredeti helyére visszahelyezni. Kiesés esetén szigorúan csak a koronát fogjuk meg és helyezzük azt tejbe, majd forduljunk sürgősen szakemberhez. A szakszerű visszahelyezés után a fog a mellette lévő fogakhoz sínekkel kerül rögzítésre.

Mi a helyzet akkor, ha fennáll a végleges fogvesztés ténye?

Az okok sokfélék lehetnek, megesik, hogy sajnos a fogaink már nem menthetők meg.

A fogazat hiányossága esztétikai problémákat okoz, ebből kifolyólag, főleg fiatal korban, az önértékelés kialakulásának fontos időszakában pszichés problémákat is generálhat. A fogatlansággal járó gátlás komoly önértékelési problémákat idézhet elő. A napi rutin szintjén pedig funkcionális gondok keletkeznek: mind a rágás, mind a beszéd funkció romlik
Az elvesztett fogakat tehát minél előbb pótolni kell, sőt, fiatal korban a pszichés faktor miatt amíg fixen nem lehet, akár ideiglenesen, kivehető fogpótlással. Bár a kivehető fogpótlás viselése fiatalkorban furcsa és idegen, ha ezt a kis fogsort csak ideiglenesen kell viselni, ha látszik a megoldás, a fény az alagút végén, akkor az átmeneti időre az ideiglenes kivehető fogpótlás kincset ér!

Igazodjon el a fogpótlások közt Ön is!

A fogpótlásokat két nagy csoportra oszthatjuk:

a kivehető fogpótlásra és a fix fogpótlásra.

A kivehető fogpótláson belül megkülönböztetünk ideiglenes, részleges vagy teljes fogpótlást, azaz műfogsort. A fix fogpótlás nem ennyire egyszerű, ide tartozik minden olyan fogpótlás, ami a természtes fogakhoz hasonlóan ragasztva (vagy csavarozva) fixen a szájban van, onnan a páciens által nem távolítható el. A porcelánkorona, a fogászati híd és a fogbeültetéssel kialakított koronák vagy hidak tartoznak ide.

Kivehető fogsor akkor jöhet szóba, ha nem áll rendelkezésre elégséges számú pillérfog a rögzített fogpótláshoz és az implantáció sem lehet megoldás. Ide sorolunk hétköznapi megfogalmazásban minden olyan pótlást, amelyet a páciens önmaga is be tud helyezni és ki tud venni a napi rutin során.

Az implantáció térhódításával a kivehető fogsorok egyre inkább háttérbe szorulnak, de a fent említett okok, illetve anyagi okok miatt még mindig gyakran alkalmazott megoldás. Sok esetben fogbeültetés után átmenetileg, a gyógyulás idejére, ideiglenes megoldásként jöhet még szóba a kivehető fogpótlás.

A kivehető fogpótlás fajtái

Ahogyan már korábban is említettük, megkülönböztetünk teljes kivehető vagy részlegesen kivehető fogpótlási megoldásokat, melyek esztétikus és költségkímélő megoldást jelentenek. Bár viselésük első időben furcsa lehet, a kivehető fogpótlásokat is meg lehet szokni. Az adott fogászati szituációnak megfelelően pedig a szakember minden olyan megoldást bevet, hogy a kivehető fogpótlás is fixen, stabilan üljön a szájban. Ez segít abban, hogy mind esztétikailag, mind funkcionálisan is teljes értékű legyen a kivehető fogpótlás is, akár ideiglenes, akár végleges fogpótlásról van szó.

A részleges műfogsor a szájüreg egy bizonyos részén pótolja a hiányzó fogakat. Ez legtöbbször kapcsokkal vagy rejtett rögzítések révén kapcsolódik a meglévő fogállományhoz. Alapanyaga lehet fém vagy műanyag, amelyet műíny borít be – erre kerülnek rá a saját fogaink megjelenésével megegyező műfogak. Nagy kiterjedésű foghiány esetén alkalmazzuk ezt a megoldást, amikor kevés vagy kis teherbírású fogak állnak csak rendelkezésre, így a rögzített fogpótlás nem lehet opció.

Teljes foghiány esetén teljes kivehető fogsor, azaz a műfogsor készítés is szóba jöhet, mint fogpótlási lehetőség. Ez gyakorlatilag egy komplett műfogsort jelent. Ezt a pótlást nem lehet meglévő, természetes foghoz kapcsolni, így a stabilitás más fogpótlásokkal összehasonlítva – még a leggondosabban elkészített fogsorok esetében is – kevésbé jelentős.

Éppen ezért azokban az esetekben, ahol lehetséges, hibrid megoldást javaslunk, a kivehető műfogsort implantátummal. A mini fogimplantátumok a kivehető fogsor rögzítésére szolgálnak és nagyon vékony csont esetén is beültethetőek. A fogsor így is kivehető marad, de felpattintható a mini implantátumokra és ezzel stabil és elmozdulásmentes marad evéskor és beszédkor is, ragasztás nélkül.

A mini titán csavarok egyszerű műtéti technikával beültethetők, a műtét fájdalommentes, jellemzően mindössze kb. 60 perc alatt kész. A sikeresen elvégzett műtét után a gyógyulás kifejezetten gyors. Amennyiben a most használt teljes kivehető műfogsor kialakítása megfelelő, nem kell új fogsort készíteni. Sok esetben a most használt fogsor is átalakítható.

OPTIMUM szájhigiéniai csomag - dentalhigiénikus végzi

22 900 Ft29 900 Ft

PRÉMIUM szájhigiéniai kezelés csomag: Irányított Biofilm Terápia

32 750 Ft42 500 Ft

ALAP szájhigiéniai kezelés - dentalhigiénikus végzi

19 900 Ft25 900 Ft

Prémium Beyond Bleaching: Peroxidos fogfehérítés A HÓNAP VÉGÉIG 30% KEDVEZMÉNNYEL!

85 000 Ft120 000 Ft

Peroxidmentes fogfehérítés a legérzékenyebb pácienseknek is! A HÓNAP 40% kedvezménnyel!

29 500 Ft49 900 Ft

Komplex szájhigiéniai csomag fogkőleszedéssel, fogfehérítéssel! A HÓNAP VÉGÉIG 30% KEDVEZMÉNNYEL!

55 500 Ft79 800 Ft

Szeretne többet tudni fogai egészségéről?

Iratkozzon fel a Budapest Dental hírlevelére, hogy elsőkézből értesülhessen fogászati magazinunk új cikkeiről!

Témáink

Éppen olvassák...

Fogak fehérítése otthon – hasznos szabályok

Fogínytasak kezelése Vektor terápiával

Fogínysorvadás kezelés vagy természetes ínyvisszahúzódás?

“Az első fogorvosi rendelő ahová félelem nélkül megyek!”