1137 Budapest, Szent István körút 10. 3. em 8.

Kivehető szabályzó készülékek

Tartalomjegyzék

Fogszabályozás – mire jók a kivehető fogszabályozó készülékek

Kivehető fogszabályozó készülék készíthető egy vagy két állcsontra is, attól függően, hogy milyen eltérést kell kezelni. Gyermekeknél elsősorban aktív fogszabályozó lemezeket, vagy bimaxilláris (két állcsontra ható) funkciószabályozókat alkalmazunk. A kivehető készülékek közé soroljuk a myofunkcionális trénereket, melyeket az ajakizomzat és a nyelv megfelelő beállítására használhatunk, és ennek segítségével közvetve hatunk a fogszabályozásra.

A kivehető fogszabályozó készülékeket elsősorban a gyermekkori fogszabályozás során használjuk. Felnőtteknél elsősorban a rögzített fogszabályzóval történő kezelés lezárása után retenciós, kivehető készüléket alkalmazunk az elért eredmény megtartása érdekében.

A felnőtt kivehető fogszabályozó készülékek egy speciális csoportját képzik a láthatatlan, kivehető sínes fogszabályozók. Az átlátszó sínekbe a tér mindhárom irányába történő fogelmozdítás van bekódolva. A sínes kezeléssel az enyhébb esztétikai eltérések kezelhetőek.

Fogszabályozás gyerekeknek – éjszakai, kivehető fogszabályozó

A kicsik részére készített fogszabályozó készülékek között megkülönböztetünk aktív illetve funkciós készülékeket. A két készülék jellemzői:

Aktív lemezek: a klasszikus éjszakai fogszabályzó, bár érdemes napi 10-12 órán át hordani tanulás, pihenés közben is! Ennél a készüléknél elsősorban maga a fogszabályozó készülék beépített rugói, csavarjai hatnak a fogakra, ezek fejtik ki a fogak mozgatására, szabályozására szolgáló erőt. Gyakran tesznek a lemez közepébe tágítócsavart, melyet otthon is tekerni kell. A tágítócsavar segít abban, hogy a szájpadszűkületet kezeljük. Fontos, hogy a tekerést csak akkor végezzük el, ha a gyermek valóban, minden nap, minimum 12 órán át viselte a készüléket és az már könnyedén felhelyezhető a fogakra.

Bimaxilláris készülékek, funkciószabályozók: ennél a készüléknél a páciens saját izmainak ereje végzi a fogszabályozás folyamatát például úgy, hogy a készülék eltartja a száj izmait a fogaktól, s így az nem fejt ki nyomást a fogazatra. A funkciós készülék az izomműködésre jótékonyan hat, így helyes irányba befolyásolja az állcsontok növekedését.

A funkciós készülékek nagy előnye, hogy a gyermekkori rossz szokások (ujjszopás, fogcsikorgatás, szájon át való légzés, nyelv rossz helyzete) elhagyásában is óriási segítséget nyújtanak. A rossz szokások kiküszöbölésével és az izmokra hatás révén, közvetve segítenek a fogaknak abban, hogy harmonikus szép fogívek alakulhassanak ki.

Fogszabályozás gyerekeknek – myofunkcionális trénerek

A kivehető fogszabályozók fontos csoportját képezik a myofunkcionális trénerek. Ezek puha szilikongumiból készült szabályzók, melyek viselése kényelmes. Kisgyermekek számára már 5 éves kortól is ajánlható, ha például cumiról való leszoktatás, cumi miatt kialakult nyitott harapás kezelésére szeretnénk használni. Legalkalmasabb korosztály a myofunkcionális trénerek viselésére a 9-10 éves korú gyerekek, akiknél leggyakrabban a nyelv nem megfelelő helyzet okoz fogászati problémákat. A tréner segít a nyelv helyzetének visszaállításában, az ajakizmok edzésében és a szájlégzésről az orrlégzésre való visszaállításban.

Az elegendő idő a myofunkcionális trénereknél is 12 óra, tehát nem csak éjszaka, hanem délután is javasolt hordani ahhoz, hogy valóban hatékony legyen.

Send this to a friend