Láthatatlan fogszabályozás. Lépésről lépésre, előnyök, hátrányok

A láthatatlan fogszabályozást Neked találták ki…

  • ha fontos, hogy a mindennapok során a lehető leginkább észrevétlen maradjon a fogszabályozó készüléked
  • ha számít, hogy néhány órára (tárgyalás, randi idejére) a fogszabályozó viselését akár fel is függeszthesd
  • ha fontos, hogy a legmodernebb eszközökkel, a legújabb technikával végezzék fogszabályozó kezelésedet
  • ha szeretnéd az önbizalmadat is megőrizni, magabiztosan beszélni a fogszabályozó viselése közben is

Ha tényleg fontos a mosoly, vágj bele bátran!

A láthatatlan fogszabályzóval kényelmesen újrarendezhető a fogak sorrendje, beragasztott, fix fogszabályozó készülék nélkül. Ha zavarnak a kiálló, csámpás fogaid, vagy a rések a fogak közt, érdemes belevágni! Az átlátszó műanyag sínekkel hétről hétre finoman mozdulnak el a fogak a megfelelő pozícióba.

Fontos hogy tudd! A láthatatlan, kivehető sínes fogszabályozóval az enyhébb, közepes esetek oldhatóak meg, ahol nincs komoly harapási eltérés. Ez a kezelések kb. 50%- a! Hogy megtudd, a te esetedben lehetséges e ez a kezelés, kérj időpontot fogszabályozó konzultációra!

Milyen lépésekből áll a láthatatlan fogszabályozás?

Mielőtt belevágnál a láthatatlan fogszabályozásba, érdemes végigfutnod a lépéseket, hogy tisztában legyél vele, mi vár rád:

Első lépés: Fogszabályozási konzultáció, amin megtudod, hogy a te esetedben alkalmazható e a láthatatlan szabályzás. A konzultáció kezeléstervezés nélkül még nem egy nagy összeg és ha belevágsz a kezelésbe, ez az összeg jóváírásra kerül a kezelés tervezés árából. Tehát nem sokat veszítesz ha érdeklődsz. Ha nálad működik a dolog, belevághatsz és..

Második lépés: megrendelheted a digitális tervezést, illetve fotók, röntgenek, lenyomatok készülnek rólad. A röntgen és a lenyomatok már pénzbe kerülnek, a kezelés megtervezése úgyszintén. Érdemes tájékozódni az árakról!

Harmadik lépés: Digitális tervezés, virtuális kezelési terv. Megtudod, hogy pontosan hány sínpárra van szükséged. Megnézed a videót, hogyan fog átalakulni a fogsorod.Pontos kezelési tervet kapsz az árakkal együtt. Most már minden információd megvan. Döntést hozhatsz: belevágsz vagy sem?

Negyedik lépés: Indulhat a kezelés!  A kezdéshez 4-4 sín kell alulra és felülre, majd később mindig 2-2 sínpár. Hordd a síneket min. 22 órán át naponta, így kéthetenként új sínpárt indíthatsz. Ha könnyebb eset vagy, akár 28 hét alatt végezhetsz a kezeléssel.
Fontos! az utolsó sínpárt még sokáig hordanod kell, nehogy a fogaid visszaálljanak!

Milyen elven működik a láthatatlan fogszabályozás?

A láthatatlan, kivehető sínes fogszabályozó kezelés lelke a digitális tervezés. A hagyományos kezelési terv készítés mellett itt belép egy speciális tervezési lépés is, a digitális vagy virtuális tervezés, ahol a szükséges sínek először a virtuális térben kerülnek megtervezésre. A tervezés megadja a pontos sín számot, így a kezelés ára pontosan kalkulálhatóvá válik. Nagy előnye, hogy még a kezelési folyamat megkezdése előtt pontos képet kaphatunk a várható eredményről.

A kezeléshez szükséges fogszabályozó síneket ultravékony anyagból, mikromilliméter pontossággal készíti el a fogtechnikus lézeres scanner és 3D nyomtató segítségével. A sínekbe a szükséges fogelmozdítások be vannak kódolva. Az átlátszó műanyag sín hajszálpontosan fogja át és tartja a megadott helyen a páciens fogait, és a kívánt helyen megfelelő mértékű nyomást, húzást stb. fejt ki a mozgatni kívánt fogakra.

A síneket a megfelelő hatás érdekében min. 22 órán át hordani kell minden nap. De ez a tapasztalatok szerint nem jelent gondot, hiszen a beszédet egyáltalán nem zavarja. Étkezésnél, igen fontos találkozó, randi idejére kivehető!

Egy-egy sínt mindig addig szükséges hordani, míg a belé kódolt hatást teljes egészében át nem viszi a fogakra. Ha már teljesen lazán, könnyedén, feszülés nélkül tudjuk felhelyezni a fogainkra a síneket, akkor jöhet a következő sín. Persze ez megint feszíteni fog, hiszen újabb mozdítások vannak bele kódolva. Egy sínt általában 2 hétig szükséges hordani, bizonyos esetekben tovább.

A mozdítások sínről, sínre fokozatosan, enyhe erőkkel történnek, úgy, ahogy arra a fogszabályozás során szükség van. A folyamat során a csontokban, a fogak körül csont leépülési és felépülési folyamatok folynak, a nyomási, húzási irányoknak megfelelően, éppúgy mint a hagyományos fogszabályozásnál. A folyamat biztonságos levezetéséhez 4 hetente kontroll szükséges!

Mire alkalmas a láthatatlan, kivehető sínes fogszabályozó?

Mint minden orvosi kezelésnek, úgy a láthatatlan, kivehető sínes fogszabályozásnak is megvannak a maga lehetőségei és ezzel együtt határai is. Leegyszerűsítve: a legtöbb olyan esetben hatékonyan alkalmazható ez a fogszabályozási metódus, ahol a háttérben nincs a csontok között komolyabb eltérés (mélyharapás, előre-hátra viszony eltérése, erős fogívszűkület) a tér valamely irányában. Ez a rendelőbe betérő felnőtt fogszabályozós esetek kb. 50%-t jelenti.

Mennyibe kerül a láthatatlan fogszabályozás?

A láthatatlan, kivehető sínes fogszabályozó kezelés ára elsősorban a Neked szükséges sínek számától függ. Minél bonyolultabb esetről van szó, annál több sínre van szükség a harmonikus mosoly eléréséhez. A kezeléshez szervesen tartozik a kezelési terv és a digitális tervezés is. Az árakhoz tájékoztatást nyújt az árlista, de pontos árajánlatot mindig a kezelés tervezés ad. Hogy minél jobban át tudd gondolni, szeretnél e láthatatlan, kivehető sínes fogszabályozó kezelést, íme néhány általános elv, melyek segíthetnek:

  • A legtöbb esetben mindkét fogívet kezelni kell, alul és felül. Tehát sínpárokban gondolkodj!
  • Többnyire 12-16 sínpár kell az enyhe és közepes esetek megoldásához, de van hogy több!
  • 4 sínpárral kell kezdeni (8 sín), ez az első hónapban dupla a költség! Utána 4 hetente 2 sínpár (4 sín)

Szeretne többet tudni fogai egészségéről?

Iratkozzon fel a Budapest Dental hírlevelére, hogy elsőkézből értesülhessen fogászati magazinunk új cikkeiről!

Témáink

Éppen olvassák...

Ha idős korban is stabilan szeretne rágni

Csonttal kapcsolatos műtét lépései

Fogszabályozás kamaszkorban

“Az első fogorvosi rendelő ahová félelem nélkül megyek!”