1137 Budapest, Szent István körút 10. 3. em 8.

Lehetőségek a mosoly szépítésére felnőtt korban

Tartalomjegyzék

Fogszabályozás lehetőségei felnőtt korban

Évről évre egyre több felnőtt korú páciens vállalja a fogszabályozási kezelést és kutatások szerint ez az szám még tovább emelkedik az elkövetkező években. A növekedés egyik oka, hogy a modern fogszabályozási technikák lehetőséget nyújtanak arra, hogy a fogszabályozás ideje alatt is esztétikus maradjon pácienseink megjelenése.

A másik ok, hogy a pácienseknél megemelkedett idő, figyelem és anyagi lehetőség, a fogszabályozó szakorvosoknál pedig egyre kifinomultabb tudás és eszköztár áll rendelkezésre ahhoz, hogy olyan harapási és esztétikai problémák rendezéséhez is hozzákezdjenek, amelynek megoldása évekkel ezelőtt még nem lett volna elérhető.

Az alábbiakban a felnőttek fogszabályozásánál leginkább alkalmazott lehetőségeket, technikákat ismertetjük:

Fogszabályozás láthatatlan, kivehető sínes fogszabályozóval

A láthatatlan, kivehető sínes fogszabályozással az enyhébb, elsősorban esztétikai eltérések orvosolhatóak. Enyhébb alatt azt értjük, hogy nincs lényeges eltérés sem az első, sem az alsó állcsontban, illetve ezek egymáshoz való viszonyában. A harapás az oldalsó zónában nagyjából megfelelő, inkább az első fogak táján van torlódás vagy résesség. A sínekkel a fog elmozdítások kényelmesen végezhetőek el. Általában az alsó és felső fogív együttes kezelésére van szükség, kb. 12-16 pár sínnel elvégezhető kezelésekről van szó, azaz 24-36 hét alatt átalakul a fogív.

Fogszabályozás beragasztott készülékkel, foghúzás nélkül

Abban az esetben, ha a harapási eltérés illetve a fogak torlódása már jelentősebb, beragasztott készülékre van szükség. Bizonyos határokon belül azonban foghúzás nélkül is megoldható a fogak sorba állítása. Ilyenkor úgynevezett konzervatív kezelést végzünk, amikor nem szükséges az állcsontok sebészi átszabása vagy tágítása ahhoz, hogy harmonikus fogíveket érhessünk el. Ilyenkor a fogszabályozó kezelés a fogak átmozgatásával oldja meg a problémát az adott állcsontviszonyok keretein belül. A helynyeréshez foghúzás helyett a fogíveket tágítjuk például a fogak döntésével, esetleg a fogak oldalának enyhe polírozásával (strippelés) nyerünk helyet.

Fogszabályozás beragasztott készülékkel, foghúzással, kompromisszumos kezelések

Abban az esetben, ha a harapási eltérés illetve a fogak torlódása már igen jelentős, bizonyos határokon túl már nem lehetséges helyet nyerni fogeltávolítás nélkül. A legtöbb esetben a felső első kisőrlő fogak kerülnek eltávolításra, az így nyert helyet lehet felhasználni arra, hogy az összetorlódott metszőfogakat egy harmonikusabb fogív mentén elegyengessük. Fontos persze a diagnózis, a fogeltávolításos kezelések mellett csak nagyon körültekintően dönthetünk, a felső és állcsontviszonyok alapos vizsgálata után.

A foghúzásos fogszabályozás kompromisszumos megoldásnak számít, hiszen a fogak kiműtése invazív beavatkozás, de mégsem állcsont műtét. Ezzel szebb esztétikához, jobb harapási viszonyokhoz juthatunk, de fontos tudni, hogy a harapás megfelelő beállításához (gumizások, kiegészítő készülékek) a páciensnek is aktívan kell közreműködnie.

Erősen előre álló metszőfogak hátterében sok esetben az alsó és felső állcsontok egymáshoz való viszonyában is komoly eltérés lehet. Mivel felnőtt korban az állcsontok mérete, formája már kialakult, a növekedés befolyásolásával kezelés már nem lehetséges. Ilyenkor, ha a valódi okot szeretnénk kezelni, a fogszabályzó kezelés mellett sebészi beavatkozásra lehet szükség, ahol az állcsontokat egymáshoz megfelelő viszonyban állítja be a sebész szakorvos. A konzervatív kezelés igyekszik elkerülni az állcsont műtétet, de az ilyen eset megoldása kompromisszumokat kíván, ez azt jelenti, hogy az eredmény nem lehet tökéletes például a harapás, stabilitás vagy az esztétika területén.

Sebészi (orthognath) műtéttel kiegészített kezelések

Felnőtt korban az állcsontok növekedése már befejeződött. A sebészi kezeléssel kombinált fogszabályzó kezelések során azokat az oki tényezőket is kezelik, ami miatt a rendellenesség kialakult. Sebészi beavatkozással meg lehet változtatni az állcsontok egymáshoz való viszonyát, vagy meg lehet tágítani egy felső állcsontot. A sebészi célú fogszabályozási műtéteket orthognáth műtéteknek nevezzük. Ilyen esetben a fogszabályozás több lépcsős is lehet, a rendellenesség mértékének megfelelően.

Send this to a friend