Menü

+36 1 315 4545 | 1137 Budapest, Szent István körút 10. 3.em 8. | My Budapest Dental
| Dr. Pattogató Rita

Letört a fogam

Hogyan orvosolhatjuk ha letört a fogból egy darab?

Hatalmas meglepetés… Eddig azt sem tudtuk, hogy van fogunk, most meg egy fura érzés… Ez tényleg egy roppanás volt? És mi ez a kemény szilánkszerű a nyelvemen? Ez nem lehet a fogam! Nem is ettem keményet! A mindenit, hiányzik egy darab a fogamból! Most mit csináljak? Rohanjak a fogorvoshoz? Hiszen nem is fáj semmi, vagy mégis? Ne habozzon, jöjjön el egy állapotfelmérésre!

Hogyan lehetséges, hogy az addig egészségesnek hitt fogból hirtelen letörik egy darab?

Itt az „egészségesnek hitt” fogon van a hangsúly! A fogszuvasodás gyakran a laikus számára láthatatlan módon tör előre a fogszövetben. A fogzománc, a fog külső, kemény szövete még tartja magát, azonban mélyebben a dentin, mely egy puhább anyag, a szuvasodás hatására felpuhul, benne üreg képződik. És egyszer csak reccs! Az egészségesnek hitt zománc felszíne, az alatta levő barlangba szakad.

Rohanni kell ilyenkor a fogorvoshoz?

Időpontot mindenképp érdemes kérni. Ilyen esetben általában már elég mély szuvasodással állunk szemben, csak idő kérdése, hogy a baktériumok mikor érik el a fogideget. Ha nincs még fájdalom, a fogat fogtöméssel még nagy eséllyel helyre lehet állítani. Minél tovább várunk, annál nagyobb esélye a gyökérkezelésnek, vagy a fog elvesztésének…

És ha gond van a fogsorok záródásával?

Előfordulhat ez is, bár lényegesen ritkább. Ilyenkor inkább kisebb fogdarabka törik le, leggyakrabban a frontfogak területén a fog felszínéből, tehát nincs barlangképződés. Leggyakrabban a harapás süllyedése okozhatja, esetleg egy közelmúltban felhelyezett fogpótlás, mely megváltoztatta a fogsorok záródását. Ha a letört rész éles, vagy aggódunk a harapásunk miatt, mindenképp érdemes a fogorvost felkeresni. Azt azonban érdemes tudni, hogy ha fogsor záródási probléma, pl. mélyharapás van a háttérben, akkor egy egyszerű tömés pótlással sajnos nem fogunk előre jutni, az ismét letörhet. Ilyenkor a törés okát, azaz a harapást kell kezelni, mely a leggyakrabban fogszabályozási feladat.

Mi a teendő baleset esetén?

Minél nagyobb volt a baleset, azaz minél nagyobb mértékben rongálódott a fog, vagy a tartószövetek, annál gyorsabban kell eljutni a fogorvoshoz. A jelentéktelen lepattanástól a komoly méretű fogdarab letöréséig bármi előfordulhat. Lehet olyan eset is, hogy a fog maga nem törik el, kívülről sértetlen, azonban a csont és a mély szövetek, a fog tartószerkezete sérül, a fog kimozdulhat a helyéről.

Mikor lehet a fogat fogtöméssel helyreállítani?

Ha a fogból egy nagyobb darab tört le, de a fogideg nem sérült (nem vérzik a fog közepe), a fog hidegre ugyan érzékennyé vált, de egyéb panasz nincs, akkor a fog leggyakrabban fogtöméssel szépen helyreállítható. A csont állapotát az ellátáskor, majd 8 hét múlva kontrollröntgenen vizsgálni kell! Gyermekeknél a fogak még egy ideig „érnek”, ilyen esetben nem lehet azonnal végleges tömést alkalmazni. Egy ideig gyógytömésre van szükség és csak a foggyökér teljes kifejlődése után lehet végleges esztétikus fogtömést alkalmazni.

Mikor van szükség gyökérkezelésre egy fogbaleset után?

Ha a baleset során a fogideg sérült, vérzik, gyökérkezelésre van szükség. Az ilyen baleset komoly fájdalommal jár, emellett a nyitott fogbélen keresztül a fog gyorsan befertőződik, ezért ebben az esetben sietni érdemes a fogorvoshoz. A gyökérkezelés mentsvár lehet a fognak, de hosszú éveken át rendszeresen ellenőrizni kell röntgennel a csontot és sajnos később is lehet felszívódás, ami a fog elveszéséhez vezethet.

Mikor van szükség a fogak sínezésére egy fogbaleset után?

Minden olyan esetben, mikor a fog megmozdult a helyén, vagy csak megnyúltak az őt tartó finom szalagok. A sínezéssel a fogakat stabilizálni lehet, így nagyobb esély van a gyógyulásra. Sok esetben a sínezés és a gyökérkezelés együtt szükséges. Ilyen komoly esetben balesetekre specializálódott járóbeteg, vagy kórházi ellátásra van szükség.

Mennyibe kerül az esztétikus fogtömés a Budapest Dental Fogászaton?

Az esztétikus fogtöméseket fényre kötő, modern nanokompozit tömőanyagból készítjük, mely tartós, kiváló funkciót biztosít, emellett tökéletesen fogszínű. A nagyméretű fogtömések mélyére gyógyszeres alábélelés, és SDR tömőanyag kerül, mely a tömés utáni utófájdalom esélyét csökkenti. Az Önnek szükséges fogtömésekről egy személyes állapotfelmérés és panoráma röntgenfelvétel után pontos kezelési terv és árajánlat alapján tud tájékozódni. Ha az állapotfelmérésen már szeretne sürgősségi, vagy ideiglenes ellátást is, kérjük, jelezze munkatársunknak, hogy erre is készüljünk.

Hogyan jelentkezhetek be esztétikus fogtömésre a Budapest Dental Fogászatra?

Az első lépés a fogászati állapotfelmérés. Természetesen, ha Önnek fájdalma van, már az első alkalommal sürgősségi ellátásban részesítjük. Az állapotfelmérés során digitális röntgenfelvétel is készül a fogakról, így a mélyebb szöveteket is biztonsággal leellenőrizhetjük. A vizsgálat alapján részletes, pontos és átgondolt kezelési terv és árajánlat készül, melyet legkésőbb 3 napon belül juttatunk el az Ön részére. A kezelési terv megvalósítása és a kezdés már az Ön kezében van.

“Az első fogorvosi rendelő
ahová félelem nélkül megyek!”

Union Dental
Szakértelem, tradíció, tapasztalat.
Budapest Dental több mint 15 éve.
Rendelőnk
1137 Budapest,
Szent István körút 10. 3.em 8.
Útvonaltervezés
Elérhetőségeink
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
+36 1 315 4545
Nyitvatartás
  • Hétfő – Péntek
    08:00 – 20:00 
  • Szombat
    zárva
  • Vasárnap
    zárva
Információk
Kövessen minket

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

© Budapest Dental Kft. Minden jog fenntartva.
Site by Meraki.
© Budapest Dental Kft. Minden jog fenntartva.
Site by Meraki.

BUDAPEST DENTAL
Sütihasználati tájékoztató

A honlappal kapcsolatos felhasználói élmény fokozásának érdekében, az adatkezelési tájékoztatóban foglaltak alapján, honlapunkon sütiket alkalmazunk.