Menü

+36 1 315 4545 | 1137 Budapest, Szent István körút 10. 3.em 8. | My Budapest Dental
| Dr. Pattogató Rita

Letört fog pótlása - esztétikusan hosszú távra

A letört fog pótlása sokféle módon történhet. Első lépés mindig a diagnózis - miért tört le a fog, illetve meg kell határozzuk, mekkora fogdarab tört le és milyen a törésvonal? A letört fog vagy fogdarab hátterében a legtöbb esetben fogszuvasodás áll. Ritkább esetben éjszakai fogcsikorgatás is állhat a háttérben, ilyenkor inkább apróbb darabok törnek le észrevétlenül. Komolyabb esetben balesetben sérülnek a fogak és így történik meg a fog vagy fogdarab törése. Nézzük, melyek a leggyakoribb okok a letört fog esetén:

Milyen esetekben törik le egy fog és ezt hogyan kezeljük?

Széles spektruma létezik a fogtöréseknek. Legegyszerűbb esetben előfordul, hogy letörik a fogból egy kisebb darab esetleg rágás, vagy fogcsikorgatás során, és lényegében nincs teendő a megfigyelésen túl. Ehhez képest a másik véglet, amikor egy sajnálatos baleset során akár több fog teljesen ki is törhet, melynek következtében fogpótlásokra lehet szükség. A leggyakoribb azonban a kettő közti verzió, amikor látható előzmény nélkül törik le egy fog. A "látható előzmény nélkül" valójában nem igaz, ilyen esetben fogszuvasodás van a háttérben, amiről a páciens nem tud. A szuvasodás hónapok alatt felpuhítja a dentin, míg a kemény fogzománc kívülről teljesen épnek látszik. Idővel a fogzománc alátámasztás nélkül marad. Összeharapáskor, rágáskor aztán a sérült, gyenge fogszövet beszakad és a fogdarab letörik.

A balesetben letört fogak elsősorban a mosolyzónában jellemzőek. Nagyobb baleset során rágófogat is érheti a törés, ilyenkor azonban sok esetben az állcsont is sérül, ekkor már komoly állcsont sebészeti beavatkozásokra, majd később fogpótlásokra lehet szükség.

A mosolyzónában a frontfogak gyakrabban sérülhetnek baleset során. Leggyakoribb a gyermekek metszőfogainak sérülése. A sérülés, fogtörés esetén a legfontosabb tényezők a következőek:

 1. A letört fog repedése vajon a csont alá fut e be, vagy afölött végződik? A csont alá futó repedésekkel a legtöbb esetben sajnos nem lehet mit kezdeni. Az ilyen fogak sorsa fogeltávolítás. Amennyiben a repedés ellenére a fogeltávolítás nem történik meg, a repedésen keresztül baktériumok juthatnak a fogágyba, ott fertőzést és gyulladást okozhatnak. Ha tehát egy balesetben letört fog kezelésére a fogorvos - a mélyen, csont alá futó repedés miatt - fogeltávolítást javasol - jobb azt minél előbb elvégezni és megelőzni a fogágy gyulladását. A sietség oka az, hogy amennyiben az eltávolított fogat fogimplantátummal szeretnénk poótolni, szükség van sok és jó minőségű, gyulladsámentes csontra. A gyulladás azonban a csontot pusztítja, így ezt mindenképp érdemes elkerülni!
 2. A másik fontos kérdés, hogy a letört felszín eléri e a fogideget. Amennyiben igen, a fogat nagy eséllyel gyökérkezelni kell. Ez kisgyermekeknél, akiknél a foggyökér fejlődése még nem fejeződött be, további nehézséget okoz. A "nyitott" apexű, éretlen forontfogak kezelésénél érdemes specialistához fordulni!

Letört fog pótlása - mély fogszuvasodás után

Amennyiben a letört fog hátterében mély fogszuvasodás áll, az első lépés a szuvas fogszövet eltávolítása. Sok esetben az ilyen szuvasodás igen mélyre megy a fogideg felé. Gyakori, hogy a fog semmilyen panaszt nem okoz, közben pedig az idegszövetet a szuvasodás mégis erősen megközelíti, vagy már el is éri. Nagyon mély szuvasodás esetén a letört fogrész helyreállítása előtt szükség lehet úgynevezett Vital pulpa terápiára. Ennek lényege, hogy a fogat életben tartsuk, azaz elkerüljük a gyökérkezelést. Részletesen erről a megoldásról a Biodentine kezelés - fogmegtartás cikkben olvashat. Ez egy speciális technika, sok esetben elkerülhető vele a fog gyökérkezelése, de ehhez specialistához kell fordulni!

Letört fog pótlása - őrlőfogakban, fogtöméssel

Vagy vital pulpa terápiával, vagy anélkül, a fog felépíthető egyszerű esztétikus fogtöméssel. Ennek kritériuma az, hogy a fog több mint fele ne legyen sérült. Tehát elegendően sok maradék fogszövet esetén egy ülésben a fog töméssel helyreállítható. A biomimetikus fogtömés technika és az ehhez használt anyagok segítségével a fog nem csak esztétikailag, de funkcionálisan és strukturálisan is tökéletesen helyreállítható. A biomimetikus fogászat olyan anyagokat alkalmaz, amelyek a rugalmas dentin és a kemény zománc szerkezeti helyreállítására képesek. Az ilyen fogak hosszabb távon stabilabbak, ritkábban alakul ki újbóli törés vagy másodlagos fogszuvasodás.

Letört fog pótlása - őrlőfogakban, betéttel vagy onlay-el

Amennyiben a fogszuvasodás miatt letört fog koronai részének több mint 50%a hiányzik, vagy ha a fogat a mély szuvasodás miatt mégis gyökérkezelni kellett, a fogat betéttel lehet restaurálni. A fogbetét lényegében kiegészíti a fogat a letört résszel. Anyaga szerint lehet porcelán, kompozit vagy arany. A legszebb megoldás a porcelán resaturátum, mellyel a fog eredeti szépségében helyreállítható. A kompozit betétek is szépek, valamivel puhább anyagok mint a porcelán. Az arany betét ugyan nem túl esztétikus, de jó széli záródása miatt még mindig jó alternatíva. A betéthez a fogorvos lenyomatot vesz a fogról, majd a fogtechnikus készíti el a hiányzó fogrészt. A betét ragasztással kerül a fogba. A beragasztás technikája érzékeny folyamat, itt sok múlik azon, hogy a betét mennyi ideig tud később a szájban maradni. Ha van rá mód, érdemes a betétet kofferdam izolálásban ragasztani, hogy a ragasztás tökéletes legyen. A beragsztott fogbetéteket minimum egy évente érdemes ellenőriztetni.

Letört fog pótlása frontfogakban - fogimplantátummal

Amennyiben a letört fog repedése a csont alá ér, úgy sok esetben sajnos a fogat el kell távolítani. A fogbeültetés során fontos, hogy a csontban semmilyen gyulladás ne legyen. Gyulladásmentes esetben akár azonnali fogbeültetés is lehetséges. Amennyiben a fogtörés már régebben történt és a fogágy gyulladt, úgy a fogeltávolítás után a fogimplantáció egy későbbi időpontban végezhető csak el, amikor a gyulladás már meggyógyult. Minden esetben készíthető ideiglenes fogpótlás a fogbeültetés után. Ez lehet kivehető vagy pontszerűen ragasztott fix korona, a szituációtól függően. Nem kell tehát fogatlanul várni, amíg a fogimplantátum csontosodik, hiszen az hónapokat vesz igénybe. A fogbeültetés után kb. 3-4 hónappal később lehet ismét végleges fogunk. A fogbeültetés akkor a legegyszerűbb, ha megfelelő mennyiségű és minőségű csont van a beültetendő fog helyén. Ezért fontos, hogy a baleset után mielőbb forduljunk a fogorvoshoz, előzzük meg a következményes fogágygyulladást és csontpusztulást.

Letört fog pótlása frontfogakban - fogtöméssel

Amennyiben a letört fogdarabka a fognak kevesebb mint a felét érinti, illetve a fogideg nem sérült, lehetőség van a fog esztétikus töméssel történő helyreállítására. Amennyiben al etört fogdarabka megvan, sok esetben az is visszaragasztható, bár esztétikailag általában szebben sikerülnek a teljesen kompozitból kialakított resaturátumok. A mai modern esztétikai fogászati eszközökkel és anyagokkal a fog teljesen természetesen helyreállítható. A fogorvos külön építi fel a dentint, egy rugalmasabb és a fényt kevésbé áteresztő, opák anyagból, majd erre rétegzi fel a zománcot, ami a fényt átereszti és sokkal keményebb strukturájú, mint a dentin. A fogtöméssel helyreállított frontfogaknál a tömés széle idővel elszínezódhet, ezeket eleinte, kb. fél - egy évente lehet polírozni, idővel pedig cserélni szükséges. Az esztétikus fog helyreállításhoz használt kompozit anyagok, ragasztók és a fogorvos által alkalmazott tudás közt hatalmas különbségek vannak. Vannak igen olcsó és nagyon nagyon drága helyreálító anyagok és technikák. Ha természethűen, tartósan és esztétikusan szeertnénk helyreállíttatni a letört fogat, érdemes ehhez hozzáértő esztétikai fogászatban valóban jártas fogorvost keresni. Lehet, hogy a helyreállítás rövid távon drágább, mint egy olcsóbb fogászaton, hosszú távon azonban újbóli fogletörést és akár a fog koronázását is elkerülhetjük. Ez pedig további foganyag veszteséget és költségeket jelent. A rövid távon drágább, de profibb megoldásról mindig kiderül, hosszú távon jobb megoldás volt!

Letört fog pótlása frontfogakban - csapos felépítés

Amennyiben a fogat gyökérkezelni kellett és a fogszövet nagy része sérült vagy elpusztult, szükség lehet a fogszövet megerősítésére csappal. A csapot a fogorvos a már előzetesen gyökértömött gyökérbe fúrja elő, majd a csap a gyökeret és a koronai részt köti össze, pótolva a koronai rész belső magját. A csapos felépítésre pedig a legtöbb esetben borítókorona kerül. Ritkábban előfordulhat, hogy a csapos részt ki lehet egészíteni esztétikus fogtöméssel. A biomimetikus fogászati koncepcióban a csap, és a fog magjának helyreállítása rugalmas, üvegszálas anyaggal történik, így az elveszett dentin mechanikai tulajdonságai helyreállíthatóak. Majd erre kerül felépítésre az elveszett zománc. A biomimetikus fogászati tudással és technikával felépített fogak tartósabbak, mind a fog újbóli letörésével, mind a szekunder fogszuvasodással szemben.

Letört fog pótlása frontfogakban - borítókoronával

A csappal, vagy anélkül felépített frontfogak leginkább esztétikus helyreállítására a borítókorona szolgál. Míg a fogtöméses felépítésnél előbb utóbb az eredeti fog és a kompozit helyreállítás közti átmenet láthatóvá válik, a borító korona egy egységet képez, mintha a természetes fogkorona lenne. A borítókorona anyaga szerint lehet teljesen porcelán, cirkónium porcelán vagy fémkerámia. A fémkerámia koronákat ma már elsősorban a rágózónába készítünk, de anyagi megfontolásból még lehetséges frontfogak borítására is kérni, bár ennél van sokkal esztétikusabb megoldás is. A porcelán borítókoronák esztétikai tulajdonságai lehetővé teszik, hogy a letört fogat a legtökéletesebb módon állítsuk helyre.

A borítókoronával való borítás egy hátránya, hogy ehhez ép foganyag feláldozására is szükség lehet. Általában érvényes, minél nagyobb a letört fogrész, annál inkább a borítókorona irányába érdemes dönteni. Minél kevesebb a letört fogrész, annál inkább érdemes az esztétikus felépítéssel történő resaturálás felé dönteni.

 

 

“Az első fogorvosi rendelő
ahová félelem nélkül megyek!”

Union Dental
Szakértelem, tradíció, tapasztalat.
Budapest Dental több mint 15 éve.
Rendelőnk
1137 Budapest,
Szent István körút 10. 3.em 8.
Útvonaltervezés
Elérhetőségeink
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
+36 1 315 4545
Nyitvatartás
 • Hétfő – Péntek
  08:00 – 20:00 
 • Szombat
  zárva
 • Vasárnap
  zárva
Információk
Kövessen minket

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

© Budapest Dental Kft. Minden jog fenntartva.
Site by Meraki.
© Budapest Dental Kft. Minden jog fenntartva.
Site by Meraki.

BUDAPEST DENTAL
Sütihasználati tájékoztató

A honlappal kapcsolatos felhasználói élmény fokozásának érdekében, az adatkezelési tájékoztatóban foglaltak alapján, honlapunkon sütiket alkalmazunk.