Letört szürke fog kezelése

Szürke, gyökérkezelt fogak kezelése Cirkon fogkoronával

A képeken látható fiatal férfi páciens minden foga tökéletesen ép, kivéve az elülső metszőfogakat. Ezek közül több felső metszőfogat fogszuvasodás következtében már jóval korábban gyökérkezelni kellett. A gyökérkezeléssel a fogakat szerencsésen sikerült megmenteni, azonban a fogak eredeti természetes szép színe megváltozott, az évek során a fogak sárgásan, szürkésen elszíneződtek. A fogorvoshoz fordulás előtti utolsó pont az addig a bal felső metszőfog eltörése volt, mely baleset következtében kettétört. Az így kialakult összkép már nem várhatott tovább, a páciens esztétikai fogászatunkhoz fordult segítségért.

Gyökérkezelések idejére ideiglenes fogkoronák

Az állapotfelmérés során a röntgenfelvétel alapján kiderült, hogy a jobb felső 3 fog időközben elhalt, így ennek a fognak a gyökérkezelésére is sort kell keríteni. Mivel a gyökérkezelés hosszabb időt vesz igénybe, hiszen a gyökércsatornát fel kell tárni, gyógyszerekkel a teljes tisztulásig lezárni, közben lézerrel kifertőtleníteni, a gyökércsatorna hosszát digitálisan bemérni, a páciens e kezelések idejére ideiglenes koronákat kapott. Az ideiglenes fogpótlás a kezelések során a fogászati rendelőben aránylag könnyen eltávolíthatóak, míg napközben – kellő óvatosság mellett – nyugodtan használhatóak a rágáshoz és elfogadható esztétikai hatást nyújtanak.

ZirkonZahn® – kiváló cirkon minőségi garancia

A megfelelő vállas korona-előkészítés után a fogtechnikai laboratórium először a Zirkonzahn® márkájú cirkon fogkorona vázát küldi el a fogorvosnak próbára. A vázpróba alkalmával ellenőrizhető a koronák pontossága, mely a tartósság és a későbbi fogszuvasodás megelőzése végett nagyon fontos. Amennyiben a váz tökéletesen illeszkedik a következő lépés a porcelán koronák próbája. Először végleges szín nélkül csak a formai ellenőrzés folyik, ez a mattpróba lépése, a végleges fogszínt csak később viszi fel a fogtechnikus, mikor a fogforma már a páciens által is elfogadott. A képeken látható páciens Hugh Jackman egyik mosolygós képét hozta el a rendelőbe referenciaként, ő olyan formájú fogakat szeretne amilyen a filmsztárnak van. Törekedni lehet erre, persze a végeredmény nem csak a fogtechnikus kézügyességétől függ, hanem a fogak eredeti anatómiai adottságaitól is, amelyik meghatározza a lehetőségeket.

Digitális fogszín meghatározás a természethű végeredményért

Többszöri igazítás után a forma megfelelőnek bizonyult, már csak a helyes fogszín meghatározása van hátra. A Degudent cég Shade pilot fogszínmeghatározó rendszerével a fogorvos könnyedén meghatározhatja a fogszínt. A páciens a gép által javasolt fogszínnél valamivel világosabb fogak mellett döntött. Az elkészült fémmentes cirkon vázas porcelán koronákat egy hétre ideiglenesen ragasztottuk be, majd végleges beragasztásra a páciens teljes panaszmentessége és elégedettsége után került sor. A koronák egyenként kerültek beragasztásra, ilyen esetben ugyanis nincs szükség a fogak sínezésére, a természetes fogazat visszaállítása a cél.

Szeretne többet tudni fogai egészségéről?

Iratkozzon fel a Budapest Dental hírlevelére, hogy elsőkézből értesülhessen fogászati magazinunk új cikkeiről!

Témáink

Éppen olvassák...

Általános egészségi állapot és a kezelés összefüggései

Esztétikus készülékek

Fehérebb fogakat szeretnék

“Az első fogorvosi rendelő ahová félelem nélkül megyek!”