Lézeres kezelés a szájban

A gyulladt íny kezelésére sok esetben elegendő a rendszeres professzionális fogtisztítás, azonban amikor már egyértelműen megállapítható a kezdődő vagy súlyosabb stádiumban lévő fogínysorvadás, akkor mindenképpen további segítségre, akár fogínykezelésekre is szükség van. A Budapest Dental Esztétikai Fogászat rendelőjének fogorvosai elkötelezett hívei a megelőzésnek, illetve a fogak és az íny aktuális állapotát figyelembe véve, a fogak megtartásának. Ehhez azonban nem mindig elegendő a szakszerű kezelés és a csúcstechnológiás fogászati műszerek, mindenképpen szükséges a tudatos, elkötelezett hozzáállás a páciens részéről is.

Első lépés: Ultrahangos fogkőeltávolítás

A fogágygyulladás legjellemzőbb tünetei között említhetjük a fogmosáskor fellépő fogínyvérzést, a kellemetlen szájszagot, valamint a lilás-vörös színű, duzzadt fogínyt. Előrehaladott fázisban a fogak is kisebb vagy nagyobb mértékben már mozgathatóvá válnak. Az általunk javasolt első lépés  az ultrahangos fogkőeltávolítás és Air-Brush sópolírozás kettőse, hogy az ínyt minél hamarabb annyi kórokozótól szabadítsuk meg, amennyitől csak lehetséges.

Less Pain! Igen, ez lehetséges!

Jó hír, hogy elérhető rendelőnkben a legmodernebb ultrahangos módszer, a Less Pain ultrahangos kezelés. Ez lehetőséget ad arra, hogy a fájdalomtól félő érzékenyebb páciensek is bátrabban lépjenek a tettek mezejére. A Less Pain ultrahangos technológia a Guided Biofim Terápia része. Ez a komplex kezelési módszer azoknak lett kifejlesztve, akik úgy döntöttek, mindent szeretnének megtenni ahhoz, hogy fogaikat egy életen át megőrizzék. A lehetőség adott!

Fogágy kezelésének további lépései

A fogkőeltávolítás után szükséges további kezeléseket fogágypusztulás mértéke határozza meg,. A kezelési tervben választ kapunk arra, hogy számunkra mely kezelések kombinációja lesz a leghatékonyabb. Az alapos ultrahangos fogkő eltávolítással párhuzamosan, elkezdhető a fogínytasakok kézi kürettálása, a rossz koronák, tömések eltávolítása. Az ilyen módon megtisztított fogak és íny gyógyításának következő állomása, és sokszor befejező lépése, az antimikrobiális fotodinamikus terápia. Ez a kezelés a visszatérő fertőzések kezelésében kiváló. Antibiotikumok és mellékhatások nélkül pusztítja el a kórokozók 99%-t!

Milyen hatást fejt ki a lézer a fogínytasakokban?

A mély fogínytasakok további terápiás eszköze a nagyteljesítményű lézer. A lézersugarat a vékony, flexibilis szál segítségével eljuttathatjuk a fogínytasakok legmélyére, illetve minden pontjára. A lézersugár elpusztítja a mélyen megbúvó baktériumokat, elpárologtatja a beteg szöveteket illetve biostimuláló hatása van. Az így kitisztított tasakban megszűnik a gyulladás, ezáltal lehetővé válik feszes íny kialakulása a fog körül. A gyulladás megszűnése a csontot bontó agresszív, szövetkárosító gyulladásos termékek csökkenéséhez vezet. Az addig elpusztult csontszövet nem épül újra, a megmaradt szövet azonban regenerálódik, a fogak, a kezelések eredményeként hosszú távon megőrizhetőek.

Hányszor szükséges lézerkezeléseket végezni?

A megfelelő hatás elérése érdekében a lézeres kezeléseket minimum 2-3 alkalommal érdemes megismételni heti rendszerességgel, majd később féléves ciklusonként ismétlő kezelés ajánlott. Ne felejtsük el, a lézeres kezeléseket minden esetben megelőzi a hagyományos szájhigiéniai protokoll.

A lézerkezelés hatékony, de önmagában nem csodaszer!

Természetesen a lézerkezelés sem csodaszer, bizonyos határok között kiváló hatásfokkal alkalmazható, ám elsődleges szerepe a megelőzésben, a fogak megtartásában van. Fontos tudni, hogy az elpusztult csontszövetet lézerkezelés segítségével visszaépíteni nem lehetséges, erősen mozgatható fogak esetében már nem segít. Éppen ezért kiemelkedő fontosságú, hogy már az első tünetek felismerésekor forduljon fogorvoshoz, aki megfelelő kezelések segítségével még az immunológiai eredetű fogágypusztulás esetén is időt tud nyerni, s így rendszeres kontroll, illetve megfelelő otthoni szájápolás segítségével akár hosszú évekig megőrizhetők a páciens saját fogai.

A lézerkezelés korlátairól

Amennyiben immunológiai eredetű fogágypusztulás jelentkezik, a lézeres kezeléssel a fogágypusztulás sebessége lassítható, magára az immunbetegségre azonban a lézeres kezelés sem tud végleges megoldást jelenteni. A csökkent védekező mechanizmus folyamatosan a kezelések ellen dolgozik. Enyhén mozgó fogak esetén a feszes íny kialakításával a mozgathatóság csökken. Az elpusztult fogágyat a kezelés nem építi újra, de segít a kialakult állapot további romlásának megakadályozásában.

Van hogy már késő! Ezért inkább lépjen időben!

Más esetben a fogágypusztulás már olyan mértéket öltött, hogy a fogat szinte már nem tartja más csak a gyulladásos szövet. Ebben az esetben a fog már erősen mozgatható, egészséges, a fogat megfelelően rögzítő fogágyat, csontot szinte már nem is látunk, vagy csupán a foggyökér csúcsi részében, ami már nem képes elegendően stabilan tartani a fogat. Ebben az esetben sajnos nincs mód a fog megmentésére.

Amennyiben a fogakat pótolni szükséges, vagy meglevő fogpótlásai alatti pillérfogai megőrzése érdekében szeretne tenni valamit, a lézeres kezelést csak akkor érdemes választani, ha új vagy régi fogpótlásai vállas korona előkészítési technikával készülnek. Hagyományos koronakészítés esetén a korona széle az egyébként sem jó immunitású ínyszélt irritálja, így a lézeres kezelés ellen dolgozik.

OPTIMUM szájhigiéniai csomag - dentalhigiénikus végzi

22 900 Ft29 900 Ft

PRÉMIUM szájhigiéniai kezelés csomag: Irányított Biofilm Terápia

32 750 Ft42 500 Ft

ALAP szájhigiéniai kezelés - dentalhigiénikus végzi

19 900 Ft25 900 Ft

AlphaBio®  fogászati implantátum

133 000 Ft145 000 Ft

Neo Biotech® titanium fogászati implantátum

155 000 Ft169 000 Ft

Nobel Biocare Replace CC® titanium fogászati implantátum

185 000 Ft198 000 Ft

Szeretne többet tudni fogai egészségéről?

Iratkozzon fel a Budapest Dental hírlevelére, hogy elsőkézből értesülhessen fogászati magazinunk új cikkeiről!

Témáink

Éppen olvassák...

Ha Ön még húzás előtt áll

Porcelán korona – előnyök és hátrányok

Nincs panaszom, miért van hat lyukas fogam?

“Az első fogorvosi rendelő ahová félelem nélkül megyek!”