1137 Budapest, Szent István körút 10. 3. em 8.

Luxuscikk az arany inlay? Most kiderül!

Luxuscikk az arany inlay

Tartalomjegyzék

Ne bagatellizálja el a tüneteket!

Az édesre, hidegre való fogérzékenység, a lemoshatatlan szürke szín, vagy a hirtelen letörő fogdarab hátterében fogszuvasodás állhat. Ha a szövethiány nagy, fogtöméssel már nem, de inlay segítségével még helyreállítható a fog formája. Ha időben lép, elkerülheti a gyökérkezelést és a borítókoronát!

Igazi csapatmunka

Az arany inlay elkészítéséhez a fogorvos mellett a fogtechnikus segítségére is szüksége van, így a fogbetétek a tömések árához képest kissé drágábbak. A fog koronai részéről a fogszuvasodás eltávolítása és a speciális inlay forma megteremtése után a fogorvos lenyomatot vesz, majd ennek alapján a fogtechnikus készíti el a betétet.

Az így készített fogbetétek pontosan illeszkednek, a fog formai jellegzetességeit sokkal jobban visszaadják, mint egy normál fogtömés esetén – tehát az inlay a fogtömésnél szebb, élethűbb, pontosabb és tartósabb megoldás.

Arany inlay – mint jóléti jelkép?

Az arany inlay, noha régen még státusz szimbólum is volt, ma már nem annyira divatos. Nagy kár érte, ez a betét a legjobban záró, legbiztonságosabb betét. Előfordul, hogy 30 éves tökéletesen működő arany inlay lelhető fel egy-egy páciens szájában. Aki hosszú távon biztos megoldást keres, esetleg gondolkodjon el rajta fogtömés helyett.

Az arany hidegen is kenhető anyag. Ennek a tulajdonságának köszönhetően a betét széleit a fogorvos a fogra felpolírozhatja. Ezt a lehetőséget az aranyon kívül egyik más anyaga sem nyújtja. A kavitás széleit így extra védelem őrzi, a másodlagos szuvasodás esélye, még normál szájhigiénia mellett is nagyon kicsi.

Az arany puha fém. A fogászatban ezt a fogfelszín kialakításánál érdemes figyelembe venni. Az arany betét felszínén az egyéni rágópályák kényelmesen bekophatnak. Nincs szükség utólagos igazításra, egészen biztosan nem hoz létre állkapocs ízületi problémákat.

Az arany simára, fényesre polírozható, ezért a baktériumokban gazdag lepedék sokkal nehezebben tapad meg a szélén, mint a műanyag fogpótlások, betétek felszínén. Ez a tulajdonság szintén a másodlagos szuvasodás esélyét csökkenti.

Send this to a friend