Menü

+36 1 315 4545 | 1137 Budapest, Szent István körút 10. 3.em 8. | My Budapest Dental

Meglazult fogak sínezése - Budapest Dental

| Dr. Pattogató Rita
Meglazult fogak sínezése
A fogágybetegség következtében, a fogágy tartóereje gyengül, az íny visszahúzódik, a fogak meglazulhatnak és fogínykezelésekre lehet szükség. A fogágybetegség gyógyítása érdekében végzett szájhigiéniai és parodontológiai kezelések mellett szükségessé válhat a meglazult fogak megtámasztása. A sínezés, a szájhigiéniai kezelésekkel karöltve, hatékony módszer az enyhén mozgathatóvá vált fogak élettartamának meghosszabbítására. A kezelés segítségével akár évekig is megőrizhetőek maradnak a páciens saját fogai.

Mindig van mit menteni, még akkor is ha fogeltávolításra kerül a sor!

A fogágybetegség előrehaladása során, idővel az érintett fogak meglazulhatnak, mozgathatóvá válhatnak. Bizonyos esetekben sajnos a túlzottan mozgó fogakon már nem lehet segíteni, ilyenkor fogeltávolításra, majd valamilyen fogpótlásra van szükség az eltávolított fogak számának függvényében. FONTOS! Minél előbb lép, minél előbb kér vizsgálatot a szakorvostól, annál jobbat tesz saját magával! Nem csak arra, hogy a saját fogait valamilyen kezeléssel meg lehessen menteni. Hanem gondoljon arra is, hogy a mozgatható fogak alatt a csont folyamatosan pusztul, hiszen a mélyben gyulladás van. A gyulladás pedig számos további problémához vezet, mint például:
 • A gyulladás gócot jelent. Baktériumok árasztják el a véráramon keresztül az egész szervezetet. A test távolabbi pontjain keletkezhetnek további gyulladások. Az immunrendszer egy része a fogínyben van lekötve, így a test kevésbé ellenálló. A fogágy gyulladása tehát az egész szervezetre kihat, nem csak a szájra lokalizálódik.
 • A fogak környezetében levő gyulladás a csontot folyamatosan pusztítja. Ez nem csak a fogak elvesztése miatt rizikós. Egy bizonyos mértékű csontpusztulás után már nem marad elegendő csont a fogbeültetéshez. Ilyen esetben előfordulhat, hogy a fogak eltávolítása után már csak kivehető fogpótlást lehet készíteni.
Ezért, minél gyorsabban lép, annál több lehetősége van arra, hogy egyrészt a saját fogait megmentse, másrészt, ha ez már nem lehetséges, kellő mennyiségű csontot mentsen meg a fogbeültetéshez. Végül pedig azért, hogy a teljes szervezetét védje a gócbetegség következményeitől.

Ha a tartószerkezet még nem pusztult el teljesen, még lehet segíteni!

A fogínygyulladás kezelésének számos lehetősége van, a rendszeres szájhigiéniai kezelések és parodontológiai beavatkozások segítenek a fogíny állapotának rendezésében. Ha a fogágy mély csontos szövete még nem pusztult el teljesen, van lehetőség a fogak mobilitásának csökkentésére. Az elpusztult csont nem nő vissza eredeti helyére – ilyet ne várjunk! A megmaradt csontállomány azonban gyulladás mentessé tehető, ezzel a további csontpusztulás esélye csökken, az ínynek lehetősége lesz feszesebben tapadni, ami a meglazult fog stabilitását növeli. A meggyengült, de fogakat még tartó fogágy gyógyításának lépései a következők:
 • Rendszeres ultrahangos fogkőeltávolítás
 • Guided Biofilm Terápia
 • Ínytasakok kezelése Vektor terápiával
 • Lézeres fogínykezelések
 • Parodontális kürett
 • Mozgatható fogak sínezése

Mit jelent a sínezés?

A kezdődő mobilitás zavarhatja a harapást, rágást, kedvezőtlen esztétikai hatást nyújt. A meggyengült tartószerkezetű fogak sérülékenyek, instabilak. Ha a fogínyt a fenti kezelésekkel sikerül gyulladás mentessé tenni, sínezéssel egymáshoz erősíthetjük a fogakat, így a külön – külön mozgatható fogak együtt egy szilárd egységet alkotnak. A fogak sínezése történhet kompozit tömőanyaggal és üvegszál rosttal, amellyel mintegy összeragasztjuk a fogakat, vagy híd segítségével. A kompozittal ragasztott, üvegszálat tartalmazó sín segítségével a fogak kihúzása, lecsiszolása illetve koronával való borítása elkerülhető.

A sínezés mellett a szájhigiénia is fontos, ha nem fontosabb!

A sínezés nem oki terápia! A fogágy sajnos gyenge marad, ez a technika a fogágy egészségét nem javítja. A sínezés arra szolgál, hogy a még meglevő, ám mozgatható fogak minél tovább maradhassanak a szájban, eltávolításuk minél későbbi időpontra essen. Sínezés önmagában, szájhigiéniai, parodontológiai kezelések nélkül mit sem ér, és nem is készíthető.

Milyen a jól kialakított sín?

A sínt úgy kell elkészíteni, hogy a felszíne sima legyen, hogy a fogkő megtapadását ne segítse elő, ugyanakkor a fogak tisztítását se akadályozza. Sín viselése során nagyon fontos az alapos fogmosás, nem csak hagyományos módon, hanem speciális tisztító eszközökkel (interdentalis fogkefe), a sín és az íny közti területen is. A sín nem éri el az ínyt, így az alatta levő terület tisztítható marad. Rendszeres, negyedévenkénti professzionális fogtisztítás minden esetben javasolt! Önmagában csak a sín professzionális fogtisztítás nélkül nem készíthető! Legnagyszerűbb lehetőség a Guided Biofilm Terápia, mely nem csak a negyedéves tisztítást jelenti, hanem edukációval, nyomonkövetéssel is segíti a fogak megtartását!
Alap szájhigiéniai kezelés SILVER csomag
19 900 Ft25 900 Ft
ARANY STANDARD szájhigiéniai kezelés csomag
22 900 Ft29 900 Ft
PRÉMIUM szájhigiéniai kezelés Irányított Biofilm Terápia
32 750 Ft42 500 Ft
AlphaBio®  fogászati implantátum
133 000 Ft145 000 Ft

Szeretne többet tudni fogai egészségéről?

Iratkozzon fel a Budapest Dental hírlevelére, hogy elsőkézből értesülhessen fogászati magazinunk új cikkeiről!

Témáink


Éppen olvassák...

“Az első fogorvosi rendelő
ahová félelem nélkül megyek!”

Union Dental
Szakértelem, tradíció, tapasztalat.
Budapest Dental több mint 15 éve.
Rendelőnk
1137 Budapest,
Szent István körút 10. 3.em 8.
Útvonaltervezés
Nyitvatartás
 • Hétfő – Péntek
  08:00 – 20:00 
 • Szombat
  zárva
 • Vasárnap
  zárva
Információk
Kövessen minket

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

© Budapest Dental Kft. Minden jog fenntartva.
Site by Meraki.
© Budapest Dental Kft. Minden jog fenntartva.
Site by Meraki.

BUDAPEST DENTAL
Sütihasználati tájékoztató

A honlappal kapcsolatos felhasználói élmény fokozásának érdekében, az adatkezelési tájékoztatóban foglaltak alapján, honlapunkon sütiket alkalmazunk.