Megmozdult a korona

Mi a teendő, ha egy fogunkra felragasztott korona megmozdul vagy leesik?

Azt természetesen mindenki tudja, hogy a fogpótlások, koronák nem tartanak örökké, de mégis mennyi ideje van egy koronának reálisan? – kérdezik sokan. Sajnos nincs egyértelmű válasz, hiszen ezt a kiindulási szituáció, azaz a fogászati alaphelyzet, minden esetben nagymértékben befolyásolja. Még egy jó minőségben elkészített tömés vagy korona is meglephet minket azzal, hogy egy váratlan pillanatban kiesik.

Ha már évek óta jól szuperál egy korona, mi lehet az oka, hogy egyszer csak megmozdul?

Több ok is lehet a háttérben, a pontos válaszhoz minden esetben állapotfelmérés és röntgenfelvétel szükséges. A leggyakoribb okok közé tartozik a koronaszél melletti fogszuvasodás, a fog tartószerkezetének meggyengülése miatt fellépő feszítő erők hatása, a harapás megváltozása, pl. megsüllyedése vagy a régi technológiával készített kevésbé pontos fogpótlás.

Ha egy hosszú éveken jól működő korona megmozdul, mindig van valami nyomós ok a háttérben, ezt érdemes mihamarabb kivizsgáltatni. Sok esetben az évek során, az adott fog, annak környezete, illetve a teljes fogászati státusz annyira megváltozik, hogy a leesett fogkorona egyszerű visszaragasztásának már nem adottak a feltételei.

Ilyen esetben is érdemes mihamarabb fogorvoshoz fordulni, hogy elkerüljük a további állapotromlást, így a fogorvosnak nagyobb esélye legyen a helyreállításra.

Mi a helyzet abban az esetben, ha egy frissen felragasztott fogkorona mozdul meg, vagy esik le?

Ebben az esetben is sok lehetséges válasz van, egész más jellegűek, mint a régi koronák esetén. Leggyakoribb okok:

  • a korona még csak ideiglenes ragasztóval van felragasztva, de a páciens ezt valahogy félreérti, és azt hiszi, ez már a végleges – ez a legjobb szerencsére leggyakoribb) eset, mert ilyenkor könnyű segíteni a végleges, erős ragasztással.
  • a fogászati státusz vagy fogméret miatt csak pici felületen érintkezik a fogkorona a foggal, vagy arra túlzottan nagy erő hat – nehéz helyzet, erősebb típusú ragasztásra vagy a szituáció átgondolására van szükség.

A biztos válaszhoz természetesen ebben az esetben is állapotfelmérés és röntgenfelvétel szükséges.

Korona csere esetén miért választják a legtöbben a CAD-CAM számítógépes technológiával készített cirkon kerámia fogpótlásokat?

A koronák vagy hidak leesésének lehetnek fizikai, külső okai, de a háttérben (ld.fent) megbújhat fogászati elváltozás is, melyet mindenképpen ki kell derítenünk. Nagy körültekintéssel kell eljárnunk ezen a területen, hiszen nem csak az acélunk, hogy pótoljuk a leesett hidat vagy koronát, de az is feltett szándékunk, hogy az új fogpótlása esztétikus megjelenésén túl legyen stabil és tartós, tehát ne fordulhasson elő még egyszer ugyanaz a baleset.

Természetesen erre ígéretet nem tudunk tenni, de a lehető legkorszerűbb, esztétikusabb és tartósabb megoldásra mindenképpen javaslatot teszünk. Pácienseink a CAD-CAM technológiával, azaz számítógépes tervezési és kivitelezési technológiával készülő nagy pontosságú cirkon koronát nem csak kiváló esztétikai tulajdonságai, hanem kiemelkedően precíz illeszkedése miatt választják. A precíz illeszkedés pedig a tartósság záloga.

Mi a teendő abban az esetben, ha szeretnék bejelentkezni a Budapest Dental Fogászati Rendelőbe?

Sokszor tapasztaljuk, hogy egy megmozduló korona még nem okoz fájdalmas vagy esztétikai panaszt. Ennek ellenére azt javasoljuk, előzze meg a bajt és a fogfájást, adjon több lehetőséget egy kompromisszumok nélküli helyreállításra. Ha érzékeli a problémát, keresse fel az Ön által szimpatikusnak tartott fogorvost mihamarabb.

Hívja fel rendelőnket a +36 1- 315-45-45-ös számon, és jelezze munkatársunknak, a problémát. Munkatársaink az elérhető legkorábbi időpontot fogják biztosítani az Ön számára, hogy minél előbb elindulhasson a valós kezelés.

Szeretne többet tudni fogai egészségéről?

Iratkozzon fel a Budapest Dental hírlevelére, hogy elsőkézből értesülhessen fogászati magazinunk új cikkeiről!

Témáink

Éppen olvassák...

Szép fogak gyorsan

Szabad szemmel? Biztos?

Szabályozás kisiskolásoknál

“Az első fogorvosi rendelő ahová félelem nélkül megyek!”