1137 Budapest, Szent István körút 10. 3. em 8.

Repedés a fogban. Tömés melletti repedés kezelése.

Biomimetikus fogtömés

Tartalomjegyzék

A legtöbben a fehér, esztétikus kompozit tömést ismerik, ha a fogszuvasodás kezeléséről van szó. Valóban kiváló anyag, csodálatos, természethű restaurációkat készíthetünk vele, elsősorban kis vagy közepes fogszuvasodások esetén.

A kompozit azonban nem ad igazán jó választ arra, hogyan védjük meg a fogat a repedésekkel szemben. A legújabb generációs esztétikus tömés technika, a biomimetikus fogtömés , amely nem csak szép, de funkcionálisan is kiváló, a legmodernebb lehetőség a súlyosabban sérült fogak hosszútávú helyreállítására és a repedések megelőzésére.

Miért ennyire fontos a repedések megelőzése?

A szakirodalom szerint a gyökérkezelt fogak kb. 18%-át nem a gyökércsúcsi gyulladás kiújulása miatt veszítjük el, hanem a fog repedése miatt. Ez a gyökérkezelt fogak majdnem ötöde. Hatalmas szám. Fontos azonban szem előtt tartani, hogy nem csak a gyökérkezelt fogak repednek. 40 éves kor felett, az élő őrlőfogaknál egyre gyakoribb a Cracked Tooth Syndrome, ami a fog repedését jelenti, oly módon, hogy a repedés belefut a pulpakamrai részbe, így a fog menthetetlenné válik, már nem kerülhető el a foghúzás.

A háttérben elsősorban stressz, éjszakai fogcsikorgatás áll, de lehet olyan kellemetlenség, hogy a bio boltban vett, nyers gyümölcsöket tartalmazó RAW szeletben, vagy a diós bejgliben marad egy kőkemény mag rész, amire normál erővel harapva a szuvas, vagy egyszerű kompozittal helyreállított fog súlyosan megreped.

Biomimetikus fogtömés – a legmodernebb töméstechnológia a repedések ellen

Közepes és nagyobb fogszuvasodások ellátására alkalmazható ez a technika, mely segíthet megvédeni a fogat a repedésektől is. Lényegében a jól ismert kompozit tömések zseniálisan továbbfejlesztett változata. Míg az egyszerű kompozit csak esztétikusan egészíti ki a fogat, a biomimetikus tömés a fog eredeti szerkezeti adottságait is helyreállítja.

Miért érdemes a fog eredeti szerkezeti adottságait is helyreállítani? Miért segít ez elkerülni a repedést?

A hagyományos kompozittal a fogat egy tömör anyagként állítjuk helyre. Szép is, tartós is, de a fogszerkezet nincs figyelembe véve, így idővel másodlagos szuvasodás, illetve repedés jelentkezhet. A biomimetikus technológia a kompozitok eme hiányosságára ad választ.
A biomimetikus tömés technológiával ugyanis nem csak a fogszuvasodás miatt hiányzó részt állítjuk helyre, hanem a fog eredeti szerkezetét is utánozzuk.

A fogszuvasodással a fog külső burka a zománc és a belső tartószerkezet a dentin is elpusztul. Míg a fogzománc rugalmatlan és kőkemény, addig a belső szövet, a dentin jóval puhább és rugalmasabb anyag. Más a feladatuk is. A zománc a külső kőkemény burok, mely ellenáll a súrlódásnak, éles és így a rágás elvégzésére alkalmas, az alatta levő puhább, rugalmasabb dentin elsősorban tartószerkezetül szolgál a zománc számára. Teljesen más tehát a funkciójuk.

Míg kisebb szuvasodás esetén, ahol elsősorban a zománc hiányzik, elegendő a helyes helyreállításhoz csak a kompozit használata, úgy komoly méretű szuvasodásnál, ahol a dentin hiány jelentős, már egy rugalmasabb, belső “mag”anyag felhasználására is szükség van.
Erre a problémára ad megoldást a biomimetikus fogtömés technológia.

Mi a biomimetikus fogtömés technológia lényege?

biomimetikus fogtömes, fogszuvasodás kezelése

A biomimetikus fogtömés technika is kompozitokat használ, de több lényeges újítással:

  • Dentin pótlása üvegszálakkal megerősített kompozittal:
    A tömés készítése során a biomimetikus fogtömés nem egyféle kompozittal készül, hanem a fog szerkezeti tulajdonságainak utánzása is megtörténik. Így a dentin anyaga rugalmas, üvegszál megerősítésű kompozitból kerül felépítésre, míg a külső zománcburok a hagyományos, magas kopásállóságú kompozitból készül el.
  • Erősebb ragasztási technológia:
    A biomimetikus töméskészítésnél más a ragasztás technikája, így a zománc és dentin közti ragasztási erőt utánozzuk. Ez csökkenti a másodlagos fogszuvasodás kialakulásának esélyét, azaz tovább fokozza a tartósságot.
  • Amennyiben kivitelezhető, a biomimetikus tömés készítése során a fogorvos teljes izolációt használ. Ehhez kofferdam izolálást alkalmaz, így a nyál és a szájból légzés során kijutó pára sem rontja a fogtömés minőségét. Mindez szintén a tartósságot növeli.

Minden fogorvos ismeri a biomimetikus fogtömés technikát?

Korántsem! Ez egy új technika, kevesen alkalmazzák még. Elsősorban specialisták, prémium fogászati kezeléseket végző szakemberek tanulják meg. A Budapest Dental Fogászaton 2021-től érhető el ez a töméskészítési technika, a prémium fogászati szolgáltatások kategóriájában.

Drágább a biomimetikus fogtömés, mint a hagyományos fogtömés?

Igen, drágább. Több fajta és drágább anyaggal valósítható meg, mint egy egyszerű kompozit fogtömés. De mit jelent a drága? Ami rövid távon esetleg drágábbnak tűnik, az hosszú távon mégis olcsóbbá válik. Érdemes ezt végig gondolni. A rövid távú spórolás helyett inkább hosszabb távon is tartós, biztonságosabb és a fogat nem csak esztétikailag, de a szerkezetét tekintve is helyreállító fogtömést választani.

Send this to a friend