Menü

+36 1 315 4545 | 1137 Budapest, Szent István körút 10. 3.em 8. | My Budapest Dental
| Dr. Pattogató Rita

Megsárgult régi koronák cseréje

Megsárgult régi koronák cseréje
 • Fogászat 13 kerület
 • Fogászat 13 kerület

Miért érdemes lecserélni a régi fémkerámia koronákat?

A régi fémkerámia koronák cseréje mögött elsősorban esztétikai, másodsorban funkcionális ok rejlik. A fém szürkés széle idővel megjelenik a fog nyakánál, áttűnik még a fogínyen is, mely csúnya, nem természetes hatást nyújt. Egy ilyen fogpótlás nem megkönnyíti, hanem megkeseríti viselője életét. A képen látható páciensnek sem volt esze ágában mosolyogni, hiszen a fogai helyén viselt régi, elkopott fogpótlás nagyon kellemetlen esztétikai hatást nyújtott. A másik probléma a helytelen funkció. Ez egyrészt a nem megfelelő koronai lezárásban jelentkezik, amely miatt a baktériumok sajnos bejuthatnak a fogcsonkhoz és ott szuvasodást indítanak el. Másrészt a képen látható régi fogpótlás a harapást sem tartotta már, az alsó fogak közben elszuvasodtak, tönkrementek, így a rágás is nehézzé vált. Ha a harapás megsüllyed, annak egyenes következménye, hogy az ízület sem működhet a helyez zónában, mely egy idő után állkapocs ízületi problémákat okoz. A kellemetlen lehelet ugyancsak velejárója egy ilyen régi fogpótlásnak. A rosszul záró koronák mellett elindul a fogszuvasodás, ínygyulladás, baktériumok halmozódnak fel a szájban, kellemetlen leheletet árasztva.

Mire érdemes cserélni a régi fémkerámiát? Modern fémkerámiára, vagy CAD-CAM cirkon porcelánra?

A válasz elsősorban a páciens esztétikai igényeitől és anyagi elképzeléseitől függ. A modern fémkerámia fogpótlások alatt a fogorvos ugyanazzal a vállas csiszolással készíti elő a fogakat, mint a cirkonium fogkorona alá, és ugyanazzal a lenyomatvételi technikával dolgozik. A fogorvosi tevékenységben tehát a két módszer között nincs különbség. Az eltérés a fogtechnikai anyagokban és technikákban mutatkozik meg, és ez az eltérés jelentős. A cirkon korona ára duplája/triplája is lehet a fémkerámiának, ez a megmunkálástól, márkától, fogtechnikus képzettségétől függ. Általános javaslat, hogy amennyiben a fogpótlás a front területekre készül, akkor amennyiben az anyagi lehetőségeink megengedik, inkább a cirkon porcelán koronát válasszuk. A cirkon fogkorona ugyanis szebb esztétikai hatást ad, mint a fémkerámia. A cirkon fémmentes, fogszínű anyag, míg a fém - természetesen - szürke, fém színű. A porcelán leplezés természetesen mindkét korona esetén a fogzománcot utánzó porcelán, melynek színét a fogorvos a saját természetes fogakéval egyező színre választja ki. Mivel azonban más a háttér, ahogy a fogorvosok nevezik, a váz, a cirkon esetén és más a fém esetén, ezért ugyanaz a porcelán leplezés eltérő végeredményt fog adni a két technika esetén. A szürke ínyszéltől azonban már a fémkerámia fogkorona vagy híd választása esetén sem kell tartanunk, amennyiben a fogcsonk vállasan volt előkészítve. A fémes íny szél ugyanis csak akkor jelenik, meg, ha a korona hagyományos előkészítéssel készült.

Fogászati állapotfelmérés csomag
10 900 Ft
Konzultáció, kezelési terv hozott röntgen alapján
8 900 Ft
Konzultáció, kezelési terv hozott CBCT
8 900 Ft
3 Dimenziós Cone beam CT röntgenfelvétel
12 000-20 000 Ft
Részleges ultrahangos fogkőeltávolítás
11 900 Ft
Fogágy kezelések parodontológiai kürettel
8 900 Ft
Gradia® esztétikus kompozit betét
49 000 Ft
Arany betét (+aranyár)
55 000 Ft
IPS E.max esztétikus porcelán betét
77 000 Ft
Fémkerámia korona vagy hídtag
52 900 Ft
Cirkónium porcelán korona vagy hídtag
78 000 Ft
IPS e.max Ivoclar teljes porcelán korona
78 000 Ft

Szeretne többet tudni fogai egészségéről?

Iratkozzon fel a Budapest Dental hírlevelére, hogy elsőkézből értesülhessen fogászati magazinunk új cikkeiről!

Témáink


Éppen olvassák...

“Az első fogorvosi rendelő
ahová félelem nélkül megyek!”

Union Dental
Szakértelem, tradíció, tapasztalat.
Budapest Dental több mint 15 éve.
Rendelőnk
1137 Budapest,
Szent István körút 10. 3.em 8.
Útvonaltervezés
Elérhetőségeink
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
+36 1 315 4545
Nyitvatartás
 • Hétfő – Péntek
  08:00 – 20:00 
 • Szombat
  zárva
 • Vasárnap
  zárva
Információk
Kövessen minket
© Budapest Dental Kft. Minden jog fenntartva.
Site by Meraki.
© Budapest Dental Kft. Minden jog fenntartva.
Site by Meraki.

BUDAPEST DENTAL
Sütihasználati tájékoztató

A honlappal kapcsolatos felhasználói élmény fokozásának érdekében, az adatkezelési tájékoztatóban foglaltak alapján, honlapunkon sütiket alkalmazunk.