Menü

+36 1 315 4545 | 1137 Budapest, Szent István körút 10. 3.em 8. | My Budapest Dental
| Dr. Pattogató Rita

Melyik fogkorona típus mire jó

Kinek ajánljuk a cirkónium koronát

A modern fogászat vívmánya a cirkónium oxid alapú esztétikus fogászati korona, mely a legmagasabb esztétikai és funkcióbeli igényeket is képes kielégíteni. A laikus érdeklődő azonban könnyen elveszhet a márkák, csiszolási és egyéb technológiai információk tengerében, ha a fogorvosi szék mellett választania kell, igényeinek, elvárásainak, pénztárcájának megfelelően melyik koronatípus számára a megfelelő?

Milyen fogászati szituációkban jó választás a cirkon esztétikus porcelánkorona?

 • Régi „szürke szélű” fémkerámia korona cseréje esetén
 • Gyökérkezelt elszíneződött fog borítására
 • Súlyosan destruált csappal megerősített fog esztétikus korrekciója esetén
 • Fémcsappal megerősített fog esztétikus korrekciója esetén
 • Foghiány esetén esztétikus hídpótlás készítésére
 • Cirkonium implantátum esetén

Milyen egyéb esztétikus korona típusok léteznek?

A legegyszerűbb csoportosítás, ha megkülönböztetünk vázas és váz nélküli esztétikus koronákat. A váz nélküli csoportot a préskerámia koronák alkotják, ezekkel lehetséges leginkább a fogzománc természethű utánzása. Szakítószilárdságuk azonban a vázas koronákénál valamivel gyengébb, ezért sérülékenyebbek, foghiány pótlására ez a koronatípus nem alkalmas. A vázas koronák egyik csoportja a cirkon vázas porcelán koronák. A cirkon vázas koronák fémmentesek, természetes hatásúak, így kiváló választást jelentenek a mosolygásnál feltűnő front régióban. Szakítószilárdságuk igen magas, így biztonságos megoldást nyújtanak a rágózónában is, foghiány pótlására is tökéletesen megfelelnek. A vázas koronák másik csoportja a fémkerámia koronák. Ezen belül legtöbbször a nikkelmentes kobalt króm ötvözettel találkozhatunk, ritkábban, néhány páciens fogászati arany ötvözetet választ. A fémvázra égetéssel kerül a természethű porcelán leplezés. Ár-érték arányban a fémkerámia koronák, hidak nagyon kedvező megoldásnak bizonyulnak, így sok páciens választja ezt a lehetőséget esztétikus fogpótlás készíttetése esetén. Rágózónában tökéletes megoldást jelentenek, front régióban is megfelelő esztétikai hatás érhető el.

Le lehet e cserélni a régi fémkerámia koronákat cirkon porcelánkoronákra?

A válasz: nagy valószínűséggel igen. A biztos kezelési terv röntgenfelvétel, illetve szájvizsgálat alapján adható meg, ahol a fogorvos megvizsgálja a régi korona alatti fogcsonkok állapotát, a csontot, stb. Amennyiben a régi fogak ismét felhasználhatóak, a régi fémkerámia koronát fogászati érzéstelenítésben aránylag egyszerűen el lehet távolítani, majd a fogcsonkok átcsiszolása után elkészülhet az új, cirkon porcelán fogpótlás.

Milyen csiszolási technika szükséges cirkonkorona esetén?

Bár a cirkon korona készíthető hagyományos és vállas csiszolás esetén egyaránt, rendelőnkben a fogászati koronákat vállas csiszolási technikával készítjük. A vállas technika lehetőséget nyújt az íny védelmére, és esztétikailag is biztosan kedvezőbb hatást nyújt. A régi fogpótlások eltávolítása után a legtöbb esetben az eredeti hagyományos csiszolás átcsiszolható vállas csiszolásra, így esztétikusabb, precízebb korona készíthető.

Front és rágó zónába egyaránt a cirkon porcelán koronák javasoltak?

Az esztétikailag hangsúlyosabb front régióba a legtöbb esetben a cirkon porcelán koronát, vagy préskerámia koronát javasoljuk, hiszen ezekkel a megoldásokkal bizonyosan kedvezőbb esztétikai hatást érünk el. A kevésbé látható oldalsó, hátsó rágó területekre azonban sok esetben a hagyományosan megismert – de ugyancsak vállas előkészítéssel készített – fémkerámia fogpótlásokat is szívesen választják Pácienseink. Természetesen fémallergia esetén ilyen választási lehetőség nem adódik.

Miért érdemes a CAD CAM technológiával készített korona típust választani?

A CAD CAM fogtechnikai technológia lényegesen pontosabb koronát, ezáltal pontosabb illeszkedést tesz lehetővé. A pontos illeszkedés előnye hosszú távon térül meg – minél pontosabb az illeszkedés, annál kisebb a korona széle melletti fogszuvasodás esélye.

“Az első fogorvosi rendelő
ahová félelem nélkül megyek!”

Union Dental
Szakértelem, tradíció, tapasztalat.
Budapest Dental több mint 15 éve.
Rendelőnk
1137 Budapest,
Szent István körút 10. 3.em 8.
Útvonaltervezés
Elérhetőségeink
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
+36 1 315 4545
Nyitvatartás
 • Hétfő – Péntek
  08:00 – 20:00 
 • Szombat
  zárva
 • Vasárnap
  zárva
Információk
Kövessen minket

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

© Budapest Dental Kft. Minden jog fenntartva.
Site by Meraki.
© Budapest Dental Kft. Minden jog fenntartva.
Site by Meraki.

BUDAPEST DENTAL
Sütihasználati tájékoztató

A honlappal kapcsolatos felhasználói élmény fokozásának érdekében, az adatkezelési tájékoztatóban foglaltak alapján, honlapunkon sütiket alkalmazunk.