1137 Budapest, Szent István körút 10. 3. em 8.

Melyik fogkorona típus mire jó

Tartalomjegyzék

Kinek ajánljuk a cirkónium koronát

A modern fogászat vívmánya a cirkónium oxid alapú esztétikus fogászati korona, mely a legmagasabb esztétikai és funkcióbeli igényeket is képes kielégíteni. A laikus érdeklődő azonban könnyen elveszhet a márkák, csiszolási és egyéb technológiai információk tengerében, ha a fogorvosi szék mellett választania kell, igényeinek, elvárásainak, pénztárcájának megfelelően melyik koronatípus számára a megfelelő?

Milyen fogászati szituációkban jó választás a cirkon esztétikus porcelánkorona?

  • Régi „szürke szélű” fémkerámia korona cseréje esetén
  • Gyökérkezelt elszíneződött fog borítására
  • Súlyosan destruált csappal megerősített fog esztétikus korrekciója esetén
  • Fémcsappal megerősített fog esztétikus korrekciója esetén
  • Foghiány esetén esztétikus hídpótlás készítésére
  • Cirkonium implantátum esetén

Milyen egyéb esztétikus korona típusok léteznek?

A legegyszerűbb csoportosítás, ha megkülönböztetünk vázas és váz nélküli esztétikus koronákat. A váz nélküli csoportot a préskerámia koronák alkotják, ezekkel lehetséges leginkább a fogzománc természethű utánzása. Szakítószilárdságuk azonban a vázas koronákénál valamivel gyengébb, ezért sérülékenyebbek, foghiány pótlására ez a koronatípus nem alkalmas.

A vázas koronák egyik csoportja a cirkon vázas porcelán koronák. A cirkon vázas koronák fémmentesek, természetes hatásúak, így kiváló választást jelentenek a mosolygásnál feltűnő front régióban. Szakítószilárdságuk igen magas, így biztonságos megoldást nyújtanak a rágózónában is, foghiány pótlására is tökéletesen megfelelnek.

A vázas koronák másik csoportja a fémkerámia koronák. Ezen belül legtöbbször a nikkelmentes kobalt króm ötvözettel találkozhatunk, ritkábban, néhány páciens fogászati arany ötvözetet választ. A fémvázra égetéssel kerül a természethű porcelán leplezés. Ár-érték arányban a fémkerámia koronák, hidak nagyon kedvező megoldásnak bizonyulnak, így sok páciens választja ezt a lehetőséget esztétikus fogpótlás készíttetése esetén. Rágózónában tökéletes megoldást jelentenek, front régióban is megfelelő esztétikai hatás érhető el.

Le lehet e cserélni a régi fémkerámia koronákat cirkon porcelánkoronákra?

A válasz: nagy valószínűséggel igen. A biztos kezelési terv röntgenfelvétel, illetve szájvizsgálat alapján adható meg, ahol a fogorvos megvizsgálja a régi korona alatti fogcsonkok állapotát, a csontot, stb. Amennyiben a régi fogak ismét felhasználhatóak, a régi fémkerámia koronát fogászati érzéstelenítésben aránylag egyszerűen el lehet távolítani, majd a fogcsonkok átcsiszolása után elkészülhet az új, cirkon porcelán fogpótlás.

Milyen csiszolási technika szükséges cirkonkorona esetén?

Bár a cirkon korona készíthető hagyományos és vállas csiszolás esetén egyaránt, rendelőnkben a fogászati koronákat vállas csiszolási technikával készítjük. A vállas technika lehetőséget nyújt az íny védelmére, és esztétikailag is biztosan kedvezőbb hatást nyújt. A régi fogpótlások eltávolítása után a legtöbb esetben az eredeti hagyományos csiszolás átcsiszolható vállas csiszolásra, így esztétikusabb, precízebb korona készíthető.

Front és rágó zónába egyaránt a cirkon porcelán koronák javasoltak?

Az esztétikailag hangsúlyosabb front régióba a legtöbb esetben a cirkon porcelán koronát, vagy préskerámia koronát javasoljuk, hiszen ezekkel a megoldásokkal bizonyosan kedvezőbb esztétikai hatást érünk el. A kevésbé látható oldalsó, hátsó rágó területekre azonban sok esetben a hagyományosan megismert – de ugyancsak vállas előkészítéssel készített – fémkerámia fogpótlásokat is szívesen választják Pácienseink. Természetesen fémallergia esetén ilyen választási lehetőség nem adódik.

Miért érdemes a CAD CAM technológiával készített korona típust választani?

A CAD CAM fogtechnikai technológia lényegesen pontosabb koronát, ezáltal pontosabb illeszkedést tesz lehetővé. A pontos illeszkedés előnye hosszú távon térül meg – minél pontosabb az illeszkedés, annál kisebb a korona széle melletti fogszuvasodás esélye.

Send this to a friend