1137 Budapest, Szent István körút 10. 3. em 8.

Mennyi ideig kell hordani a kivehető szabályzót

Tartalomjegyzék

Ha valódi eredményeket szeretne, vegye figyelembe a természet erőit is gyermeke fogszabályozásánál!

A magyar gondolkodásban a kivehető fogszabályozó egyik elterjedt neve: éjszakai fogszabályozó. Ez az elnevezés azonban nagyon rontja a fogszabályozás eredményességét, az éjszakai fogszabályozót ugyanis minimum 12 órán át hordani kell, ennyi ideig pedig nincs éjszaka…

Mit szabályoz a kivehető fogszabályozó?

A kivehető fogszabályozó elsősorban a csontokra gyakorol hatást a fogakra gyakorolt hatása másodlagos. A legtöbb ilyen készüléket, főleg a mindkét állcsontot egyszerre szabályozó készülékeket inkább nevezhetnék állcsont orthopédiai készüléknek mintsem fogszabályozónak. Ez a titulus annál is inkább megilletné őket, mivel nagyon komoly változásokat hoznak létre a csontok növekedésében, irányítják a csont fejlődés irányát, mértékét.

Mire jó a kivehető fogszabályozó?

A kivehető fogszabályozó segítségével lehetőség van arra, hogy például a még szűk fogívben elhelyezkedő maradó fogcsírákat már egy szélesebb, tágasabb fogívbe irányítsuk, így megelőzzük a komoly fogtorlódást. Másik gyakori lehetőség, hogy a túlzottan hátul elhelyezkedő alsó állcsontot előrébb irányítsuk, ezzel komoly harapási rendellenességet előzzünk meg, sőt az ilyen készülékekkel nagyon előnyösen tudjuk befolyásolni az arcprofilt is. Kivehető fogszabályozóval lehet kezelni gyermekkorban a mélyharapást is.

Miért nem elegendő a fogszabályozót éjszaka hordani?

Sajnos kevesen tudják, hogy a készülék hordásának első szakasza, kb. 8-10 óra viselés, még passzív szakasznak számít, azaz ilyenkor lényegi fogszabályozás még nem történik, a csont csak felkészül ennyi idő alatt a változásra. Az aktív fázis csak ezután kezdődik, azaz, amennyiben a gyermek 12 órán át hordja a készüléket, a passzív fázis után összesen csak a fennmaradó 2 óra az aktív fázis, ennyi minimálisan kell ahhoz, hogy a fogszabályozás eredményes legyen.

Amennyiben azonban 14 órát hordja a fogszabályozót, úgy az aktív fázis ebben az esetben már 4 óra, azaz ez már dupla aktív időt jelent az előbbi, alapkezelési időhöz képest, mely a kezelés sebességét és hatékonyságát nagyban növeli.

Az időben elkezdett fogszabályozó kezeléssel számos komoly harapási vagy esztétikai probléma megelőzhető, vagy egy későbbi, fix fogszabályozó kezelés eredményessége, hatékonysága javítható! Ne késse le gyermeke lehetőségeit! Vigye el fogszabályozó konzultációra gyermekét időben!

Send this to a friend