Menü

+36 1 315 4545 | 1137 Budapest, Szent István körút 10. 3.em 8. | My Budapest Dental
| Dr. Pattogató Rita

Mennyi ideig tart amíg elérjük a szabályos mosolyt

Mennyi ideig tart amíg elérjük a szabályos mosolyt

Meddig kell hordani a fogszabályzót?

A fenti kérdést minden fogszabályozás után érdeklődő Páciens felteszi. Bármennyire is szeretnénk, a válasz mégsem lehet egyértelmű és pontos, mivel az időtartamot rengeteg tényező befolyásolja: rendellenesség típusa, gyermek, esetleg felnőtt kora, fogszabályozó kezelés megkezdésének időpontja.

Gyermekkori fogszabályozás

Amennyiben a fogszabályozás korai gyermekkorban elkezdődött, mikor a maradó fogcsírák még a csontban helyezkednek el, a fogszabályozás elsődleges célja a csontozat fejlődésének megfelelő irányba való terelése. Ezzel azt szeretnénk elérni, hogy ha a maradó fogak majd kibújnak, már megfelelő méretű, helyzetű csontmederbe kerüljenek, így elkerülve a fogtorlódást, nyitott vagy mély harapást. Ezért ez a típusú fogszabályozás sokáig tart, folyamatosan várjuk egy-egy fogacska előtörését. A fogak előtörésében nagy egyedi eltérések lehetnek, így ennek ideje nem kiszámítható. Tankönyv szerint a maradó fogak az alábbi időben és sorrendben bújnak elő:
 • maradó 6-os fogak – 6 éves kor körül
 • maradó 1,2-es fogak – 8 éves kor körül
 • maradó 4,5-ös fogak – 9 éves kor körül
 • maradó 3-as fogak – 11 éves kor körül
 • maradó 7-es fogak – 12 éves kor körül
A váltó fogazati korban 11 éves kor tájékán (lányoknál inkább hamarabb, fiúknál később) ráadásul egy fejlődési kiugrás is van, mikor az egész csontrendszer és ezzel együtt természetesen az állcsontok fejlődése is hirtelen nagy változáson megy keresztül. A fogszabályozó kezelések ezt a természet adta lehetőséget szívesen kihasználják, így nem mindegy hogy ez a korszak melyik gyermeknél mikor van. Az sem mindegy, hogy ezt a kedvező lehetőséget ki tudjuk e használni, azaz elhozza e a szülő gyermekét még időben, vagy a fogszabályozásra csak ezután a fejlődési ugrás után kerül sor.

Felnőttkori fogszabályozás

Amennyiben gyermekkorban megfelelő időben elkezdődött a fogszabályozó kezelés, sok esetben felnőtt korra már nincs teendő. Természetesen vannak olyan súlyos harapási rendellenességek is, mikor a gyermekkori előkészítés után még műtétekre és további fogszabályozó kezelésekre is szükség van. A műtéttel kombinált esetek még tovább húzódnak, ugyanis a legtöbb műtéthez meg kell várni a felnőtt kort (18 év) mikor a csontosodás befejeződik. Amennyiben a gyermekkori fogszabályozás után csak kisebb korrekciókra van szükség, kedvező esetben a fix fogszabályozóval már kb. 1 év alatt kialakítható a végleges forma. Természetesen a forma megtartására retenciós kivehető készülékre szükség lesz, minimum 1-1,5 évig vagy akár még tovább. Amennyiben a fogszabályozás felnőtt korban kezdődött el, ebben az esetben már nincs lehetőség a csontozat fejlődésének irányítására, így ebben az esetben a meglevő csontozaton belüli fogmozgatásokra van lehetőség. Átlagos esetben 1-1,5 év időtartamra lehet számítani, de természetesen a kezelt rendellenesség függvényében nagy különbségek lehetségesek. A fix fogszabályozó levétele után megtartó, retenciós készülékre szintén sokáig szükség van még (többnyire kivehető retenciós készülékről beszélünk.)

“Az első fogorvosi rendelő
ahová félelem nélkül megyek!”

Union Dental
Szakértelem, tradíció, tapasztalat.
Budapest Dental több mint 15 éve.
Rendelőnk
1137 Budapest,
Szent István körút 10. 3.em 8.
Útvonaltervezés
Elérhetőségeink
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
+36 1 315 4545
Nyitvatartás
 • Hétfő – Péntek
  08:00 – 20:00 
 • Szombat
  zárva
 • Vasárnap
  zárva
Információk
Kövessen minket

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

© Budapest Dental Kft. Minden jog fenntartva.
Site by Meraki.
© Budapest Dental Kft. Minden jog fenntartva.
Site by Meraki.

BUDAPEST DENTAL
Sütihasználati tájékoztató

A honlappal kapcsolatos felhasználói élmény fokozásának érdekében, az adatkezelési tájékoztatóban foglaltak alapján, honlapunkon sütiket alkalmazunk.