1137 Budapest, Szent István körút 10. 3. em 8.

Mennyire tartós a beültetés

Mennyire tartós a fogászati implantátum?

Sok páciens kérdezi jogosan, mégis mennyire tartós egy fogbeültetés? Ez teljesen olyan lesz majd, mint egy igazi fog? Ugyanannyit és ugyanúgy kell mosni, vagy ez valami mást is kíván? Olvasson tovább és tudja meg, milyen módon tud Ön segítségére lenni fogászati implantátumainak.

Fog implantátum élethossza

A fogbeültetés a páciens egészségügyi állapotának és szájhigiéniai szokásainak függvényében több évtizeden át szolgálhat problémamentesen. A biológiai csontleépülés a fogimplantátum mellett is létezik, ezzel természetesen számolni kell, de ez a saját fogak esetén is meglévő jelenség. Amennyiben a fogimplantátum jól tervezett alapokon és jó technikával lett beültetve, illetve tulajdonosa betartja azokat a higiéniai szabályokat, amelyek a fogbeültetés után mindenképp szükségesek akkor a beültetett fogimplantátum élethossza a saját fogak élethosszával egyenlő lehet.

Megfelelő tervezés

Érdemes olyan szakembert választani, aki a sebészi és a protetikai (helyreállítási) folyamatokban is járatos. Számos esetben találkozni olyan páciensekkel, akiknél a műtét sikeres, csak épp a beültetett implantátum használhatatlan, mert rossz helyre helyezte el a szájsebész a csavart. Először ugyanis a fogpótlást kell megtervezni, majd a szükséges helyekre be kell tenni a csavarokat és nem pedig fordítva!

Rossz megközelítés külön rendelőbe menni a csavarok beültetése végett és megint máshova a felépítményekért és a végleges koronákért. Egy ilyen felállás esetén nincs olyan szakember aki az egészet egyben előre megtervezi, és ez pedig sajnos vezethet kellemetlen eredményekhez is, melyeket utólagosan orvosolni nem lehet, vagy lehetetlen!

Jó műtéti technika

Az is fontos, hogy ki csinálja a műtétet. Itt olyan szájsebészt érdemes keresni, aki sok fogbeültetésen van túl, rutinos az összes műtéti technikában. A szájsebész azonban önmagában nem elegendő, a műtét előtt már megfelelő terv kell a később készülő fogpótlásról és ennek sarkalatos pontjait a műtét során a szájsebésznek követnie kell!

Szájápolás fogimplantátumokkal:

Ha a beültetés sikerült, ó volt a terv és a kivitelezés, nem utolsó sorban előnyös mechanikai kialakítású fogimplantátum csavar lett beültetve, innen a fogimplantátumunk sorsa már a mi kezünkben van.

A fogimplantátum legnagyobb ellensége a baktérium és az elhanyagolt szájhigiénia! Figyelembe kell venni, hogy a fogimplantátum körüli ínyszövet élethosszig tartó gondoskodást igényel! Ez nem több napi 5 percnél, de ezt rá kell szánni! Speciális fogimplantátum tisztító kefét kell venni, étkezések után mindig alaposan meg kell tisztítani az ínyt a fogpótlás körül és be kell tartani az orvos ajánlását a féléves fogászati kontrollok és szájhigiéniai kezelések tekintetében.

Ha egy páciens a megfelelő higiéniai hozzáállást követi, a fogászati implantátum jól fog szolgálni akár évtizedekig, épp úgy mint a saját foga. A fogak és az implantátum körüli csont ugyanolyan ütemben, a biológiai kornak megfelelően csökken csak. Megfelelő tervezés, műtét, protetikai kialakítás és gondos higiénia mellett nem alakul ki a fogászati implantátum körül gyulladás, így nincs helyi csontpusztulás mely a fogászati implantátumot meggyengíthetné.