Menü

+36 1 315 4545 | 1137 Budapest, Szent István körút 10. 3.em 8. | My Budapest Dental
| Dr. Pattogató Rita

Mi a helyzet a húzás után évekkel

Mi a helyzet a húzás után évekkel

Ön sem szeretne kivehető fogpótlást? Akkor olvasson tovább!

A foghúzás után a csontszövet funkcióját veszti, így csontszövet lebomlási folyamatok indulnak meg. A csont veszít a magasságából és lassan el is vékonyodik. Ez egy fog elvesztése esetén is jelentős mértékű, több fog esetén azonban radikálisabb. Sokan sajnos csak nagyon későn eszmélnek, például egy régi híd eltávolítása után, hogy a rágófogaik eltűntek a szájból, nincs mivel rágni többé. A hagyományos megoldás többek között a kivehető fogpótlások, melytől sokan tartanak. Mit lehet tenni a fix fogpótlás érdekében?

Mit tegyünk, ha kiderült, hogy ki kell húzni a hátsó rágófogakat és valószínűleg fog nélkül maradunk a rágózónában?

Az első és legfontosabb, hogy kétségbeesés helyett inkább keressünk egy számunkra szimpatikus fogorvost. A szimpátia mellett az is fontos, hogy az illető értsen a protetikához (fogpótlás megtervezése) és a fogbeültetéshez is, legalábbis elvi, tervezési szinten mindenképp. Jelezzük szándékunkat, hogy lehetőség szerint szeretnénk elkerülni a kivehető fogpótlást, és a fogimplantáció lehetőségéről szeretnénk érdeklődni. Ebben az esetben a szokásos állapotfelmérés és panoráma röntgen mellett szükséges lesz egy 3 Dimenziós CT felvétel elkészítése is, melynek segítségével mérések végezhetőek a csontban is, el lehet dönteni a további fogimplantációs lehetőségeket.

Felső foghiány esetén jól jöhet az arcüreg területe

Felső rágófogak hiánya esetén, ha azokat évekkel korábban távolították el, az arcüreg kiöblösödései egyre közelebb kerülnek a csontfelszínhez. Sok esetben csak néhány miliméter csont marad a csontfelszín és az arcüreg között, ez pedig nagyon kevés, hiszen a műgyökérnek minimum 8, de inkább 10-12 mm hosszúságúnak kellene lennie. Ilyen esetben jön szóba a sinus-lift műtét, azaz az arcüreg emelő műtét. Ez azt jelenti, hogy az arcüreg alapja alatt a nyálkahártya alá műcsont kerül behelyezésre, majd ennek csontosodása után az így megnövelt csontterületre már beültethető a fogimplantátum. Ez jó hír, hiszen ezzel sok esetben megoldhatóvá válik a fix fogpótlás, azt azonban tudni kell, hogy a legtöbb esetben első alkalommal még csak a csontbeültetés történik meg, majd kb. 8 hónap múlva ültethető be a műgyökér,, és ennek a csontosodását is eg kell várni (minimum 4 hónap). Ez a fogpótlás típus, tehát több mint egy év alatt készülhet el.

Ha kevés a csont, jöhet a titánháló

A titánháló segítségével végzett csontbeültetéseknél valamivel nagyobb mennyiségű csonthiány feltöltésére van lehetőség. Ez sem használható fel mindenre, sajnos vannak akkora csonthiányok, mikor csak csípőcsont átültetéssel oldható meg a csonthiány - vagy még úgy sem. Mégis, a titánháló és membrán segítségével olyan területek csont feltöltése is lehetővé vált, melyek esetén pár éve még kivehető fogpótlást javasoltak volna a fogorvosok. A titánhálós csontbeültetés az arcüreg emelő műtéthez hasonlóan szintén két műtétes, először van a csontbeültető műtét, ahol a titánháló egy átmeneti implantátummal kerül rögzítésre a meglevő csonthoz, majd 8 hónap elteltével a titánháló alatt új csont képződik, melybe bekerülhet a fogimplantátum. Innen már “csak 4-6 hónap” és elkészülhet a végleges fogpótlás.

És mi a helyzet, ha már annyira kevés a csont, hogy nem lehet műcsonttal pótolni?

Bizonyos esetekben saját csípőcsont átültetéssel megoldható lehet, de az ilyen műtéteket csak kórházi körülmények között végzik. A rutin fogászati eljárás ebben az esetben - elsősorban teljes fogatlanság esetén - mini fogászati implantátumokat és az azokon rögzíthető kivehető fogpótlást javasolja. Fix megoldásként szóba jöhet még az All-on-four technika, amennyiben 4 db hagyományos fogimplantátum elhelyezésére még van lehetőség. Ez az eljárás valódi fix alternatívát jelent, de meglehetősen költséges.

Hogyan tudhatom meg, hogy nekem melyik megoldás jöhet szóba?

Fogbeültetéses fogpótlás tervezésekor érdemes olyan fogorvos kollégát választani aki jól ért a protetkia (fogpótlás tervezés) és az implantológia területéhez is. Első alkalommal minden esetben egy állapotfelmérés történik, majd panoráma röntgen és 3 dimenziós CT felvétel. A fogászati CT lehetőséget ad a csontmagasság és szélesség méréséhez, a csontminőség vizsgálatához, így az implantációs fogpótlás megtervezéséhez. Fogbeültetés megtervezése korrekt módon 3 Dimenziós CT nélkül nem lehetséges.
AlphaBio®  fogászati implantátum
129 000 Ft145 000 Ft
Neo Biotech® titanium fogászati implantátum
139 000 Ft155 000 Ft
Nobel Biocare Replace CC® titanium fogászati implantátum
169 000 Ft185 000 Ft
Konzultáció, kezelési terv hozott röntgen alapján
8 900 Ft
Konzultáció, kezelési terv hozott CBCT
8 900 Ft
3 dimenziós Cone Beam CT röntgenfelvétel
12 000-20 000 Ft
Részleges ultrahangos fogkőeltávolítás
11 900 Ft

Szeretne többet tudni fogai egészségéről?

Iratkozzon fel a Budapest Dental hírlevelére, hogy elsőkézből értesülhessen fogászati magazinunk új cikkeiről!

Témáink


Éppen olvassák...

“Az első fogorvosi rendelő
ahová félelem nélkül megyek!”

Union Dental
Szakértelem, tradíció, tapasztalat.
Budapest Dental több mint 15 éve.
Rendelőnk
1137 Budapest,
Szent István körút 10. 3.em 8.
Útvonaltervezés
Elérhetőségeink
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
+36 1 315 4545
Nyitvatartás
  • Hétfő – Péntek
    08:00 – 20:00 
  • Szombat
    zárva
  • Vasárnap
    zárva
Információk
Kövessen minket

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

© Budapest Dental Kft. Minden jog fenntartva.
Site by Meraki.
© Budapest Dental Kft. Minden jog fenntartva.
Site by Meraki.

BUDAPEST DENTAL
Sütihasználati tájékoztató

A honlappal kapcsolatos felhasználói élmény fokozásának érdekében, az adatkezelési tájékoztatóban foglaltak alapján, honlapunkon sütiket alkalmazunk.