1137 Budapest, Szent István körút 10. 3. em 8.

Mi a helyzet a húzás után évekkel

Tartalomjegyzék

Ön sem szeretne kivehető fogpótlást? Akkor olvasson tovább!

A foghúzás után a csontszövet funkcióját veszti, így csontszövet lebomlási folyamatok indulnak meg. A csont veszít a magasságából és lassan el is vékonyodik. Ez egy fog elvesztése esetén is jelentős mértékű, több fog esetén azonban radikálisabb. Sokan sajnos csak nagyon későn eszmélnek, például egy régi híd eltávolítása után, hogy a rágófogaik eltűntek a szájból, nincs mivel rágni többé. A hagyományos megoldás többek között a kivehető fogpótlások, melytől sokan tartanak. Mit lehet tenni a fix fogpótlás érdekében?

Mit tegyünk, ha kiderült, hogy ki kell húzni a hátsó rágófogakat és valószínűleg fog nélkül maradunk a rágózónában?

Az első és legfontosabb, hogy kétségbeesés helyett inkább keressünk egy számunkra szimpatikus fogorvost. A szimpátia mellett az is fontos, hogy az illető értsen a protetikához (fogpótlás megtervezése) és a fogbeültetéshez is, legalábbis elvi, tervezési szinten mindenképp. Jelezzük szándékunkat, hogy lehetőség szerint szeretnénk elkerülni a kivehető fogpótlást, és a fogimplantáció lehetőségéről szeretnénk érdeklődni. Ebben az esetben a szokásos állapotfelmérés és panoráma röntgen mellett szükséges lesz egy 3 Dimenziós CT felvétel elkészítése is, melynek segítségével mérések végezhetőek a csontban is, el lehet dönteni a további fogimplantációs lehetőségeket.

Felső foghiány esetén jól jöhet az arcüreg területe

Felső rágófogak hiánya esetén, ha azokat évekkel korábban távolították el, az arcüreg kiöblösödései egyre közelebb kerülnek a csontfelszínhez. Sok esetben csak néhány miliméter csont marad a csontfelszín és az arcüreg között, ez pedig nagyon kevés, hiszen a műgyökérnek minimum 8, de inkább 10-12 mm hosszúságúnak kellene lennie. Ilyen esetben jön szóba a sinus-lift műtét, azaz az arcüreg emelő műtét. Ez azt jelenti, hogy az arcüreg alapja alatt a nyálkahártya alá műcsont kerül behelyezésre, majd ennek csontosodása után az így megnövelt csontterületre már beültethető a fogimplantátum. Ez jó hír, hiszen ezzel sok esetben megoldhatóvá válik a fix fogpótlás, azt azonban tudni kell, hogy a legtöbb esetben első alkalommal még csak a csontbeültetés történik meg, majd kb. 8 hónap múlva ültethető be a műgyökér,, és ennek a csontosodását is eg kell várni (minimum 4 hónap). Ez a fogpótlás típus, tehát több mint egy év alatt készülhet el.

Ha kevés a csont, jöhet a titánháló

A titánháló segítségével végzett csontbeültetéseknél valamivel nagyobb mennyiségű csonthiány feltöltésére van lehetőség. Ez sem használható fel mindenre, sajnos vannak akkora csonthiányok, mikor csak csípőcsont átültetéssel oldható meg a csonthiány – vagy még úgy sem. Mégis, a titánháló és membrán segítségével olyan területek csont feltöltése is lehetővé vált, melyek esetén pár éve még kivehető fogpótlást javasoltak volna a fogorvosok. A titánhálós csontbeültetés az arcüreg emelő műtéthez hasonlóan szintén két műtétes, először van a csontbeültető műtét, ahol a titánháló egy átmeneti implantátummal kerül rögzítésre a meglevő csonthoz, majd 8 hónap elteltével a titánháló alatt új csont képződik, melybe bekerülhet a fogimplantátum. Innen már “csak 4-6 hónap” és elkészülhet a végleges fogpótlás.

És mi a helyzet, ha már annyira kevés a csont, hogy nem lehet műcsonttal pótolni?

Bizonyos esetekben saját csípőcsont átültetéssel megoldható lehet, de az ilyen műtéteket csak kórházi körülmények között végzik. A rutin fogászati eljárás ebben az esetben – elsősorban teljes fogatlanság esetén – mini fogászati implantátumokat és az azokon rögzíthető kivehető fogpótlást javasolja. Fix megoldásként szóba jöhet még az All-on-four technika, amennyiben 4 db hagyományos fogimplantátum elhelyezésére még van lehetőség. Ez az eljárás valódi fix alternatívát jelent, de meglehetősen költséges.

Hogyan tudhatom meg, hogy nekem melyik megoldás jöhet szóba?

Fogbeültetéses fogpótlás tervezésekor érdemes olyan fogorvos kollégát választani aki jól ért a protetkia (fogpótlás tervezés) és az implantológia területéhez is. Első alkalommal minden esetben egy állapotfelmérés történik, majd panoráma röntgen és 3 dimenziós CT felvétel. A fogászati CT lehetőséget ad a csontmagasság és szélesség méréséhez, a csontminőség vizsgálatához, így az implantációs fogpótlás megtervezéséhez. Fogbeültetés megtervezése korrekt módon 3 Dimenziós CT nélkül nem lehetséges.

Send this to a friend