Menü

+36 1 315 4545 | 1137 Budapest, Szent István körút 10. 3.em 8. | My Budapest Dental
| Dr. Pattogató Rita

Mi az a csontpótlás

Mi az a csontpótlás

Mi az a csontpótlás és hogyan segítheti a fogbeültetést?

Csontpótlásra akkor van szükség fogbeültetés esetén, ha a beültetendő fogimplanátum helyén nem áll rendelkezésre megfelelő mennyiségű csont az implantátum csavar biztonságos behelyezéséhez. A hiány egyrészt jelent méretbeli hiányt, azaz, túl alacsony, vagy túl keskeny a csont, illetve minőségbeli hiányt, túl porózus, azaz gyenge a csont. Ilyen esetekben az implantológus megvizsgálja a csontpótlás lehetőségét.

Miért tűnik el a csont?

A fogeltávolítás után a foghiány területén megszűnik a rágás funkciója. A rágás hiányában a csontsejtek nem kapnak ingert, így nem folytatják a fog körül szokásos lebontó, felépítő folyamataikat, hanem az egyensúly a lebontás irányába tolódik el. Telnek a hónapok, és a csont elkezd összemenni, egyre alacsonyabb lesz, és ezzel párhuzamosan elkeskenyedni, így egyre vékonyabb, hegyesebb lesz.

Miért baj ha kicsi a csont?

Ahhoz, hogy egy fogkoronán rágni lehessen, megfelelő mélységben kell tartani a fogat - erre szolgálnak a fogak gyökerei. Hasonlóan képzelhetjük el, mint a fákat, ahol, ha a fát nagy szél éri, ha a gyökér gyenge, a fa kidőlhet. Ez egyszerű statika, ha a rágóerő ér egy adott méretű fogat, annak adott méretű gyökérre van szüksége, hogy megtartsa a fogat rágás közben is. Amennyiben egy fogunkat elveszítjük, és pótoltatni szeretnénk, az implantológus megvizsgálja, hogy az adott fognak a rágóerővel szembeni megtartásához milyen átmérőjű és hosszúságú műgyökérre lenne szüksége. Amennyiben a csont nem elegendően magas a megfelelő méret befogadásához, a meglevő helyet valamilyen módon ki kell egészíteni (meg kell szélesíteni, vagy magasítani). A csont megfelelő méretűvé való átalakításához alkalmazzák az implantológusok a csontpótlás technikáját.

Melyek a leggyakoribb csontpótlási technikák?

Számos csontpótló fajta és technika létezik. A csont pótlásakor nem csak a csontot, hanem a fogínyt is restaurálni kell, ez tovább szélesíti a technikák számát. Íme ízelítőül néhány ismertebb lehetőség a csontpótlásra: Sinus lift, avagy arcüreg emelő műtét: abban az esetben alkalmazzuk, ha a felső 5, 6, 7 es fogak hiánya esetén szeretnénk hagyományos fogimplantátumot elhelyezni a csontban, de a felső állcsontban levő arcüreg mélyen lenyúlik, így kevés hely marad a titán vagy cirkon implantátum csavarok beültetéséhez. Az arcüreg aljának felemelése után műcsont kerül behelyezésre az arcüreg nyálkahártyája alá. Csontosodás után megfelelő méretű csont áll rendelkezésre a beültetésre. Bizonyos esetekben az arcüreg emelés és a fogbeülettés egy fázisban is történhet. Csontrepesztés & Csontpótlás, ez az alsó állcsontban az őrlőfogak táján elvékonyodott csont megvastagítására szolgáló technika Műcsont és membrán behelyezése például friss foghúzás után az ottmaradt üreg helyének feljavítására Kivett saját csont átültetése, melyet nagyobb csont hiányok pótlásának igénye esetén alkalmaznak. A saját csont kivehető a szájüregből, vagy ha még nagyobb méret kell, akkor egy külön műtéttel a csípőcsontból is.
AlphaBio®  fogászati implantátum
129 000 Ft145 000 Ft
Neo Biotech® titanium fogászati implantátum
139 000 Ft155 000 Ft
Nobel Biocare Replace CC® titanium fogászati implantátum
169 000 Ft185 000 Ft
Konzultáció, kezelési terv hozott CBCT
8 900 Ft
3 dimenziós Cone Beam CT röntgenfelvétel
12 000-20 000 Ft
Részleges ultrahangos fogkőeltávolítás
11 900 Ft

Szeretne többet tudni fogai egészségéről?

Iratkozzon fel a Budapest Dental hírlevelére, hogy elsőkézből értesülhessen fogászati magazinunk új cikkeiről!

Témáink


Éppen olvassák...

“Az első fogorvosi rendelő
ahová félelem nélkül megyek!”

Union Dental
Szakértelem, tradíció, tapasztalat.
Budapest Dental több mint 15 éve.
Rendelőnk
1137 Budapest,
Szent István körút 10. 3.em 8.
Útvonaltervezés
Elérhetőségeink
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
+36 1 315 4545
Nyitvatartás
  • Hétfő – Péntek
    08:00 – 20:00 
  • Szombat
    zárva
  • Vasárnap
    zárva
Információk
Kövessen minket

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

© Budapest Dental Kft. Minden jog fenntartva.
Site by Meraki.
© Budapest Dental Kft. Minden jog fenntartva.
Site by Meraki.

BUDAPEST DENTAL
Sütihasználati tájékoztató

A honlappal kapcsolatos felhasználói élmény fokozásának érdekében, az adatkezelési tájékoztatóban foglaltak alapján, honlapunkon sütiket alkalmazunk.