Mi az a csontpótlás

Mi az a csontpótlás és hogyan segítheti a fogbeültetést?

Csontpótlásra akkor van szükség fogbeültetés esetén, ha a beültetendő fogimplanátum helyén nem áll rendelkezésre megfelelő mennyiségű csont az implantátum csavar biztonságos behelyezéséhez. A hiány egyrészt jelent méretbeli hiányt, azaz, túl alacsony, vagy túl keskeny a csont, illetve minőségbeli hiányt, túl porózus, azaz gyenge a csont. Ilyen esetekben az implantológus megvizsgálja a csontpótlás lehetőségét.

Miért tűnik el a csont?

A fogeltávolítás után a foghiány területén megszűnik a rágás funkciója. A rágás hiányában a csontsejtek nem kapnak ingert, így nem folytatják a fog körül szokásos lebontó, felépítő folyamataikat, hanem az egyensúly a lebontás irányába tolódik el. Telnek a hónapok, és a csont elkezd összemenni, egyre alacsonyabb lesz, és ezzel párhuzamosan elkeskenyedni, így egyre vékonyabb, hegyesebb lesz.

Miért baj ha kicsi a csont?

Ahhoz, hogy egy fogkoronán rágni lehessen, megfelelő mélységben kell tartani a fogat – erre szolgálnak a fogak gyökerei. Hasonlóan képzelhetjük el, mint a fákat, ahol, ha a fát nagy szél éri, ha a gyökér gyenge, a fa kidőlhet. Ez egyszerű statika, ha a rágóerő ér egy adott méretű fogat, annak adott méretű gyökérre van szüksége, hogy megtartsa a fogat rágás közben is.

Amennyiben egy fogunkat elveszítjük, és pótoltatni szeretnénk, az implantológus megvizsgálja, hogy az adott fognak a rágóerővel szembeni megtartásához milyen átmérőjű és hosszúságú műgyökérre lenne szüksége. Amennyiben a csont nem elegendően magas a megfelelő méret befogadásához, a meglevő helyet valamilyen módon ki kell egészíteni (meg kell szélesíteni, vagy magasítani). A csont megfelelő méretűvé való átalakításához alkalmazzák az implantológusok a csontpótlás technikáját.

Melyek a leggyakoribb csontpótlási technikák?

Számos csontpótló fajta és technika létezik. A csont pótlásakor nem csak a csontot, hanem a fogínyt is restaurálni kell, ez tovább szélesíti a technikák számát. Íme ízelítőül néhány ismertebb lehetőség a csontpótlásra:

Sinus lift, avagy arcüreg emelő műtét: abban az esetben alkalmazzuk, ha a felső 5, 6, 7 es fogak hiánya esetén szeretnénk hagyományos fogimplantátumot elhelyezni a csontban, de a felső állcsontban levő arcüreg mélyen lenyúlik, így kevés hely marad a titán vagy cirkon implantátum csavarok beültetéséhez. Az arcüreg aljának felemelése után műcsont kerül behelyezésre az arcüreg nyálkahártyája alá. Csontosodás után megfelelő méretű csont áll rendelkezésre a beültetésre. Bizonyos esetekben az arcüreg emelés és a fogbeülettés egy fázisban is történhet.

Csontrepesztés & Csontpótlás, ez az alsó állcsontban az őrlőfogak táján elvékonyodott csont megvastagítására szolgáló technika

Műcsont és membrán behelyezése például friss foghúzás után az ottmaradt üreg helyének feljavítására

Kivett saját csont átültetése, melyet nagyobb csont hiányok pótlásának igénye esetén alkalmaznak. A saját csont kivehető a szájüregből, vagy ha még nagyobb méret kell, akkor egy külön műtéttel a csípőcsontból is.

AlphaBio®  fogászati implantátum

133 000 Ft145 000 Ft

Neo Biotech® titanium fogászati implantátum

155 000 Ft169 000 Ft

Nobel Biocare Replace CC® titanium fogászati implantátum

185 000 Ft198 000 Ft

Szeretne többet tudni fogai egészségéről?

Iratkozzon fel a Budapest Dental hírlevelére, hogy elsőkézből értesülhessen fogászati magazinunk új cikkeiről!

Témáink

Éppen olvassák...

Miért jó a digitális diagnosztika

Ultrahangos eltávolítás esetbemutatás 3

Fogszabályozás kamaszkorban

“Az első fogorvosi rendelő ahová félelem nélkül megyek!”