Mi az a sinus lift

Mi az a sinuslift?

A sinuslift, vagy más néven arcüreg emelő műtét, egy kedvelt és jól alkalmazható műtéti technika, mikor a fogbeültetéshez nem áll rendelkezésre megfelelő méretű csontállomány. Segítségével a műcsont ültethető be az arcüreg alá, így a fogbeültetés nagyobb eséllyel valósítható meg.

Mely fogak hiánya esetén lehet szükség sinuslift műtétre?

A sinus egy latin szó, melynek magyar megfelelője az arcüreg. Az arcüreg a felső rágófogak területe felett helyezkedik el, kinél szélesebben, kinél keskenyebben a fogak gyökere felett. Lefutása nagyon változatos, nem csak az előre – hátra, hanem a tér többi irányában is változatos formájú. Sok esetben még meglevő fogak esetén is mélyen lenyúlik, akár a felső első nagyőrlő fogak gyökere közé is beterjedhet.

A leggyakrabban eltávolított fogak sajnos az első nagyőrlő fogak, hiszen ezek a fogak már 6 éves korban előbújnak a gyermekek szájában, így sok esetben felnőtt korra ezek a fogak már szuvasak vagy többször tömöttek, így eltávolításukra is nagyobb eséllyel kerül sor. Ha a fogeltávolítás után sok idő telik el, az eltávolított fog helyén a csont sorvadni kezd, ami azt is jelenti, hogy az arcüreg alsó határa elkezdi megközelíteni a fogíny felső határát, azaz a fogíny alatt a csont vastagsága egyre csökken.

Amennyiben egy első rágófogat szeretne az implantológus beültetni, mivel ez a legerősebb rágófog, statikailag a beültetés során minél hosszabb és vastagabb átmérőjű csavart kellene becsavarnia ahhoz, hogy a beültetett fog hosszú távon képes legyen ellenállni a rágóerőnek. A legmegfelelőbb, ha legalább 2 cm hosszú és 4,5-5 mm átmérőjű csavart helyezhetne be.

A valóság azonban az, hogy az első nagyőrlőfogak eltávolítása után visszamaradó csontméret ennek a töredéke, meg kellene tehát vastagítani a csontot. Ez egy módon lehet, az arcüregből kell elfoglalni területet, majd e területet feltölteni műcsont – csont keverékével, és így megfelelő méretű hely támad a csavar betekeréséhez.

Melyek az arcüreg emelő műtét technikái?

Több technika is alkalmazható, a választott megoldás a fogászati szituációtól függ. A két leggyakoribb fajta a nyitott vagy a zárt technika, de ezekből páciens számára semmi különbség nem érzékelhető. Szintén a fogászati helyzet határozza meg, hogy az arcüregemelés – csontbeültetés és a műgyökér beültetés egy ülésben, vagy két lépcsőben zajlik e. Amennyiben egy ülésben, az a könnyebb és gyorsabb rendszer, hiszen egyszerre történik meg a beültetett csont és a beültetett műgyökér szervülése. Amennyiben két lépésben, úgy az első alkalommal csak az arcüreg emelés történik meg, annak szervülnie kell (8 hónap), majd egy második feltárás szükséges a műgyökér beültetéséhez.

AlphaBio®  fogászati implantátum

133 000 Ft145 000 Ft

Neo Biotech® titanium fogászati implantátum

155 000 Ft169 000 Ft

Nobel Biocare Replace CC® titanium fogászati implantátum

185 000 Ft198 000 Ft

Szeretne többet tudni fogai egészségéről?

Iratkozzon fel a Budapest Dental hírlevelére, hogy elsőkézből értesülhessen fogászati magazinunk új cikkeiről!

Témáink

Éppen olvassák...

Esztétikus töméseket szeretne

Kellemetlen lehelet, avagy szájszag kezelése

Fájdalommentes orvoslás

“Az első fogorvosi rendelő ahová félelem nélkül megyek!”