Menü

+36 1 315 4545 | 1137 Budapest, Szent István körút 10. 3.em 8. | My Budapest Dental
| Dr. Pattogató Rita

Mit jelent a fogak kövesedése

Mit jelent a fogak kövesedése
A fogkő látszólag csupán elhanyagolható esztétikai probléma, amelyet egy alapos professzionális fogtisztítás segítségével könnyedén orvosolhatunk. Azonban mi lehet az oka annak, ha minden igyekezetünk ellenére újból észleljük fogainkon, s hogyan keletkezik egyáltalán a fogkő? Miként előzhető meg a fogkő kialakulása, vagy ha már elindult a folyamat, milyen módon orvosolható a probléma? Mire jó a fogkőeltávolítás?

Megkövesedő lepedék

A tapasztalatok azt mutatják, hogy igen sok páciensünknek nagy problémát jelent a fogkő. A fogkő tulajdonképpen „megkövesedett lepedék”, amely képződéséhez feltétlenül szükséges a szájüregünkben élő baktériumok működése, a szerves anyagok jelenléte (ételmaradék) valamint a nyálunkban létező ásványi sók (kalcium, foszfátok, fluor sók). Két típusát különböztetjük meg: a subgingivális (íny alatti) és supragingivális (íny feletti) formát. Az íny alatti szabad szemmel nem látható, de ennek ellenére létezik, és folyamatosan fejt ki pusztító hatást a fogágyra. A lepedék érése és átalakulása fogkővé Ha a lepedék hosszabb ideig a fogakon marad, az egyre vastagodó plakkban, ideális körülmények teremtődnek a rothasztó baktériumok számára: oxigénszegény környezet, védelem a nyál, semlegesítő hatása elől és finom, tápláló táptalaj. A baktériumok a tápanyagok lebontása során, savas környezetet teremtenek, és ilyen körülmények között lehetőség adódik, hogy ebbe a szerves anyag hálóba ásványi sók rakódnak le. A sók megkeményítik ezt a hálót, ezért nevezték el kőnek.

Az egyszerű fogkőtől a fogak elvesztéséig

A fogkő olyan, mint egy korallzátony, növekedésre hajlamos, ha már kialakultak az alapjai. Egy ördögi kör keletkezik, a savhatásra még inkább begyullad az íny. Ez a gyulladás kezdetben duzzanatként jelentkezik és vérzik, később, ha a folyamat, háborítatlanul zajlik, az íny elsorvad és elkezd visszahúzódni. A csont sem tud sokáig védekezni ezen agresszív folyamatok ellen, következésképpen ez is pusztul az íny alatt, és ha továbbra sem szedik le fogkövet, a következmény drasztikus lesz, fogak meglazulnak és akár el is veszíthetjük őket.
Teljes szájhigiéniai kezelés STANDARD csomag
19 900 Ft28 500 Ft
Teljes szájhigiéniai kezelés PRÉMIUM, LESS PAIN csomag
42 500 Ft
Teljes szájhigiéniai kezelés SILVER csomag
15 400 Ft22 000 Ft
Részleges ultrahangos fogkőeltávolítás
11 900 Ft

Szeretne többet tudni fogai egészségéről?

Iratkozzon fel a Budapest Dental hírlevelére, hogy elsőkézből értesülhessen fogászati magazinunk új cikkeiről!

Témáink


Éppen olvassák...

“Az első fogorvosi rendelő
ahová félelem nélkül megyek!”

Union Dental
Szakértelem, tradíció, tapasztalat.
Budapest Dental több mint 15 éve.
Rendelőnk
1137 Budapest,
Szent István körút 10. 3.em 8.
Útvonaltervezés
Elérhetőségeink
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
+36 1 315 4545
Nyitvatartás
  • Hétfő – Péntek
    08:00 – 20:00 
  • Szombat
    zárva
  • Vasárnap
    zárva
Információk
Kövessen minket

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

© Budapest Dental Kft. Minden jog fenntartva.
Site by Meraki.
© Budapest Dental Kft. Minden jog fenntartva.
Site by Meraki.

BUDAPEST DENTAL
Sütihasználati tájékoztató

A honlappal kapcsolatos felhasználói élmény fokozásának érdekében, az adatkezelési tájékoztatóban foglaltak alapján, honlapunkon sütiket alkalmazunk.