Mit jelent a fogak kövesedése

A fogkő látszólag csupán elhanyagolható esztétikai probléma, amelyet egy alapos professzionális fogtisztítás segítségével könnyedén orvosolhatunk. Azonban mi lehet az oka annak, ha minden igyekezetünk ellenére újból észleljük fogainkon, s hogyan keletkezik egyáltalán a fogkő? Miként előzhető meg a fogkő kialakulása, vagy ha már elindult a folyamat, milyen módon orvosolható a probléma? Mire jó a fogkőeltávolítás?

Megkövesedő lepedék

A tapasztalatok azt mutatják, hogy igen sok páciensünknek nagy problémát jelent a fogkő. A fogkő tulajdonképpen „megkövesedett lepedék”, amely képződéséhez feltétlenül szükséges a szájüregünkben élő baktériumok működése, a szerves anyagok jelenléte (ételmaradék) valamint a nyálunkban létező ásványi sók (kalcium, foszfátok, fluor sók).

Két típusát különböztetjük meg: a subgingivális (íny alatti) és supragingivális (íny feletti) formát. Az íny alatti szabad szemmel nem látható, de ennek ellenére létezik, és folyamatosan fejt ki pusztító hatást a fogágyra.

A lepedék érése és átalakulása fogkővé

Ha a lepedék hosszabb ideig a fogakon marad, az egyre vastagodó plakkban, ideális körülmények teremtődnek a rothasztó baktériumok számára: oxigénszegény környezet, védelem a nyál, semlegesítő hatása elől és finom, tápláló táptalaj. A baktériumok a tápanyagok lebontása során, savas környezetet teremtenek, és ilyen körülmények között lehetőség adódik, hogy ebbe a szerves anyag hálóba ásványi sók rakódnak le. A sók megkeményítik ezt a hálót, ezért nevezték el kőnek.

Az egyszerű fogkőtől a fogak elvesztéséig

A fogkő olyan, mint egy korallzátony, növekedésre hajlamos, ha már kialakultak az alapjai. Egy ördögi kör keletkezik, a savhatásra még inkább begyullad az íny. Ez a gyulladás kezdetben duzzanatként jelentkezik és vérzik, később, ha a folyamat, háborítatlanul zajlik, az íny elsorvad és elkezd visszahúzódni. A csont sem tud sokáig védekezni ezen agresszív folyamatok ellen, következésképpen ez is pusztul az íny alatt, és ha továbbra sem szedik le fogkövet, a következmény drasztikus lesz, fogak meglazulnak és akár el is veszíthetjük őket.

OPTIMUM szájhigiéniai csomag - dentalhigiénikus végzi

22 900 Ft29 900 Ft

PRÉMIUM szájhigiéniai kezelés csomag: Irányított Biofilm Terápia

32 750 Ft42 500 Ft

ALAP szájhigiéniai kezelés - dentalhigiénikus végzi

19 900 Ft25 900 Ft

Szeretne többet tudni fogai egészségéről?

Iratkozzon fel a Budapest Dental hírlevelére, hogy elsőkézből értesülhessen fogászati magazinunk új cikkeiről!

Témáink

Éppen olvassák...

Felnőtt fogszabályozás – nem kell félni tőle!

Mindennapi fogápolás – Fogkefe és fogkrém

Szabályozás óvodás korban

“Az első fogorvosi rendelő ahová félelem nélkül megyek!”