1137 Budapest, Szent István körút 10. 3. em 8.

Mi kerül a csontba a műtétkor

Tartalomjegyzék

Mit kell tudni a fogászati implantátumokról?

Érdekli Önt a fogászati implantátum formai, felületi kialakítása? Sokan legyintenek, “Hisz ez az orvos dolga!” Ez így is van, de ha fontos Önnek, hogy mi kerül a szájába, az milyen gyorsan gyógyul és milyen tartós eredményre számíthat, érdemes az apró technikai részletekre is odafigyelnie! A cikk segít megérteni, miért érdemes olyan fogászati rendelőt és olyan fogászatot találni, ahol tisztában vannak a legújabb kutatási eredményekkel és pácienseiknél a legprofibb rendszereket alkalmazzák a legteljesebb és tartós eredmény érdekében.

Foggyökér forma a fogászati implantátumoknál is

Többféle formájú fogászati implantátum létezik. A penge alakú fogimplantátumoktól hosszú és kanyargós út vezetett el a foggyökér formájúakig. Manapság a legelterjedtebb formatípus a foggyökér formájú fogimplantátum.

A forma kialakításnál az egyik fontos szempont az úgynevezett primer stabilitás, azaz, hogy mennyire tud a fogimplantátum megkapaszkodni a csontban, még anélkül, hogy a csontsejtek biológiai rögzülése megtörténne. Ez a tényező a csavaron kialakított menet típusától függ. Fontos, hogy a fogorvos olyan fogimplantátum családot alkalmazzon, amelynek csavar kialakítása a legújabb kutatások szerint a leghatékonyabb formára lett kialakítva, ezáltal a primer stabilitása már a csavar becsavarását követő másodpercben kiváló.

Felületkezelés a fogászati implantátumoknál

A másik fontos tényező a felület, mennyire képesek a csontsejtek hozzá nőni a fogimplantátumhoz, sőt az is tényező, hogy milyen gyorsan. Vannak olyan fogimplantátum márkák, ahol különleges nano technikával kezelik meg a csavar felszínét, így a csontsejtek hozzánövési sebessége és stabilitása sokkal nagyobb, mint a kezeletlen csavaroknál. Természetesen ezek drágább implantátumok, ilyen például a rendelőnkben alkalmazott Nobel Biocare Replace® rendszer TiUnite® felületkezelése.

A bfogimplantátum technikai kialakítása

Kevesen tudják, de a tartósság szempontjából az egyik legfontosabb tényező, az elsődleges fogimplantátum testrész – ez kerül becsavarásra a csontba – és a felépítmény rész kapcsolatának típusa. Nem elegendő ugyanis, hogy a becsavart fogimplantátum jól rögzüljön mechanikailag, aztán a csontsejtek jól és biztosan hozzá is tapadjanak, ennek az állapotnak hosszú-hosszú éveken át így is kell maradnia!

Ha a csavar és a felépítmény közti technológia nem megfelelő, bizony a két egység közti mikro résben baktériumok szaporodnak fel, ami hosszú távon csontpusztuláshoz vezet a fogimplantátum feje körül. Érdemes tehát olyan fogimplantátumot kérni, ahol e csatlakozás a legmodernebb technikai fejlesztés szerint van kialakítva, ez pedig az „önzáró kúp” mechanika!

Rendelőnkben a Nobel Biocare Replace® fogászati implantátum család és a DenTi System® fogászati implantátum család egyaránt rendelkezik „önzáró kúp” mechanikával.

Send this to a friend