1137 Budapest, Szent István körút 10. 3. em 8.

Miben más a direkt foghéj technika

Tartalomjegyzék

Miben más a kompozit foghéj, avagy a kompozit foghéj, esztétikus fogtömés és porcelánhéj különbségei

Trauma során sérült, vagy sokszor tömött frontfogak esztétikai rehabilitálására  különböző esztétikai-kezelések  léteznek. Az egyszerű töméstől, a kompozit foghéjon át, a fogtechnikus segítségével készített porcelán restaurációkig széles esztétikai fogászati palettáról választhatunk.

Miben különbözik a kompozit foghéj az esztétikus fogtöméstől?

A kompozit foghéj a fog ajak felőli felszínére is kiterjed, míg a tömés csak a szuvas rész eltávolítása után megmaradt kavitás kitöltésére szolgál. A kompozit héj megpróbálja elfedni a nagyobb tömések széleit. Az így kezelt fog egységesebb, szebb esztétikai hatást nyújt, mintha a szuvas részeket egyszerűen csak kitöltöttük volna. Bizonyos mértékben képes a fog színének világosítására, így elszürkült metszőfogak újbóli tömése esetén bizonyos esetekben alkalmazható. A fogszín világosítására az egyszerű esztétikus fogtömés nem alkalmas.

Különbözik a két eljárás a technikai kivitelezést illetően is. A kompozit foghéj esetén a restaurációt nagyobb felszínre, több lépésben, egymásra rétegezve viszi fel a fogorvos. Több színárnyalat szükséges, és sokkal nehezebb a fogfelszín kialakítása, mint az esztétikus tömések esetén. Lényegesen hosszabb ideg tart, nagyobb az anyag és technikai igénye, ezért lényegesen drágább is, mint az esztétikus fogtömés, olcsóbb azonban, mint a porcelán restaurációk.

Miben nem különbözik a kompozit foghéj az esztétikus fogtöméstől?

Nem különbözik a felhasznált anyag tekintetében. Esztétikus, kiváló minőségű nano kompozit tömőanyagból készül. A dentin tömörebb színe és a zománc transzparens színe a színes színárnyalat palettának köszönhetően szépen utánozható, az anyag magas fényre polírozható.

Miben különbözik a kompozit foghéj a porcelán héjtól?

A kompozit foghéj elsősorban a sokszor tömött metszőfogak esztétikai látványának javítására tett törekvés, mikor a páciens még nem szeretne porcelán koronát, és tudatában van a kompozit héj esztétikai korlátainak. A kompozit foghéj esztétikailag kedvezőbb alternatívája inkább a tiszta porcelán korona vagy a cirkon porcelán korona, csak ritka esetben porcelán héj.

A porcelán héj kisebb esztétikai hibák, fogformák, fogszín esztétikai korrigálására szolgál, sokszor tömött, nagy foganyag hiánnyal bíró fogak esetén ritkán alkalmazható. Megfelelő indikáció esetén rendkívül szép, egyenletes, természethű esztétikai élményt ad. A porcelán héj esztétikai értéke túlszárnyalja a kompozit foghéjjal elérhető esztétikai eredményeket.

További különbség, hogy a porcelán héj a fogorvosi előkészítés után, lenyomat alapján a fogtechnikai laboratóriumban készül, míg a kompozit héj általában egy fogászati ülésben a rendelőben, fogtechnikus közreműködése nélkül. E fenti különbségnek tudható be a két technológia közötti nagy árkülönbség is, ahol a kompozit foghéj a kedvezőbb árkategóriát képviseli.

Send this to a friend