Miben több a mikroszkópos gyökérkezelés?

Fogorvost találni, fogorvoshoz járni többféleképpen szoktunk. Több mint 25 éves fogorvosi tapasztalatom alapján, a fogorvosi székbe ülő páciensek nagyjából három nagyobb csoportba sorolhatóak:

  • Vannak, akik kifejezetten félnek, gyűlölnek, utálnak fogorvoshoz járni – nem is teszik, csak ha már nagy a baj
  • Vannak a semlegesek, akik ímmel-ámmal járnak, nem túl rendszeresen, de azért nem csak ha baj van, hanem időnként kontrollra is
  • És a szűk kisebbség, a lelkesek, tudatosak, fogukat megtartani, mosolyukat szépíteni vágyók – ők a rendszeresen jó fogorvoshoz járók.

Fogorvost gyorsan – “Nagyon fáj a fogam, segítség!” – Na, ezt kerüld el!

Az elhanyagolt tünetek után, hirtelen érkező fájdalom lüktető szüksége azonnal, bármilyen fogorvost elfogad. Pedig épp ekkor kellene a legjobban megválasztani a fogorvost. A “hirtelen nagyon fáj” réme és kínja az embert szűkös megoldási lehetőségek közé sodorja. Ha egy ilyen helyzetben nem a legjobban felkészült fogorvos rendelőjébe sikerül betoppanni, sajnos annak ára van.
Sokan nem tudják, de ma már például létezik a Vital Pulpa Terápia. Ez egy olyan lehetőség, amivel elkerülhető a gyökérkezelés vagy a foghúzás. Nagyon nem mindegy!

Mint ahogy nem mindegy, hogy sima, vagy mikroszkópos gyökérkezelést választunk. Ami egyértelmű, éjszakai ügyeletben nem lesz lehetőség a mikroszkópos gyökérkezelés specialistát megtalálnunk.

A fogászati ügyelet – gyors segítség, beszűkült lehetőségekkel

Vannak olyan fogászati ügyeletek, ahol éjjel, vagy hétvégén nincs röntgen. Ezeken a helyeken, ha az orvos tudása megfelelő is, nem áll rendelkezésre olyan technikai háttér, aminek segítségével több lehetőséget is megvizsgálhat az orvos, és jobb döntési feltételek mellett egy kielégítőbb terápiát ajánlhat.

A hirtelen fájdalmas helyzet a pácienst is beszűkíti, nemcsak a lehetőségeit. Ilyen helyzetben nehéz hosszú távon gondolkodni. A hosszú távon tudatos gondolkodás eleve nem könnyű, nemhogy egy éles, “fogfájdalmas” helyzetben. Sok rossz döntés születhet ilyen esetben, elhamarkodottan, csak a rövid távú célt figyelembe véve. Sok páciensem számol be arról, hogy fájt a foga és elment az ügyeletre, és milyen barbár volt a fogorvos, azonnal kihúzta. Ezek a történetek nap, mint nap elhangzanak a rendelőben. De egy foghúzás, csak a fogorvos akaratával nem történhet meg a páciens beleegyezése nélkül!

Egy-egy ilyen helyzet hosszú idő alatt “fejlődik” foghúzássá. Lehet, hogy csak a végjáték marad meg a páciens fejében, az éjszakai fogfájdalom a véres foghúzással a végén, a barbár fogorvossal, de egy ilyen helyzethez hosszú hónapok elhanyagolt hozzáállása vezetett, amit nem a fogorvos, hanem a páciens csinált végig, úgy, hogy ilyen végeredménnyel záruljon.

Kiéleződött helyzetben inkább specialistát keressünk, ne gyors fogorvosi ügyeletet!

A fenti folyamattal szemben, ha egy ilyen kiéleződött helyzetben nem az első éjjeli fogorvosi ügyeletet találja meg a fogfájással a páciens, hanem fájdalomcsillapítás és megfelelő önuralom mellett igyekszik jó fogorvost keresni – például ajánlás vagy webes szörfözés segítségével – akkor a fogának beszűkült lehetőségei mellett mégis képes tágítani a terápiás lehetőségeit és ezzel akár életben tartani, vagy egyáltalán megtartani a fogát.

Hogyan adhat több lehetőséget a mikroszkópos gyökérkezelés? Miért fontos éles helyzetben is a specialista?

Az alábbi foggal egy kétségbeesett hölgypáciens érkezett a rendelőnkbe, mikroszkópos gyökérkezelés igényével. Nem részletezem az éjjeli ügyeleteken töltött történeteit, ami végül a bal felső oldalon 2 fog elvesztésével járt, illetve hozzám a bal alsó 7 és bal felső 5 fogak gyökérkezelésének folytatása érdekében érkezett, amelyek kezelését szintén az ügyeleten kezdték el, de továbbra is panaszokat okoztak.

Nem átlagos anatómiájú fognál a hagyományos gyökérkezelés sikerességi esélyei jóval kedvezőtlenebbek.

Mikroszkópos gyökérkezelés

Mikroszkópos gyökérkezelés

Mikroszkópos gyökérkezelés

Mikroszkópos gyökérkezelés

Mikroszkópos gyökérkezelés

Mikroszkópos gyökérkezelés

A bal alsó 7 fog rendellenes anatómiájú fognak bizonyult, úgynevezett C alakú gyökércsatornával. Ha a fogorvos nem csinál CT-t, illetve szabad szemmel végzi a gyökérkezelést, bizony álutat fúrhat. Ennél a páciensnél épp ez történt: a fogorvos az átlagos anatómiának megfelelően kereste a gyökércsatorna bejáratát, csak az egészen máshol helyezkedett el, így a csatorna helyett a fog bázisán fúrt lyukat, amit perforációnak nevezünk. A C alakú gyökércsatorna, a magyar lakosság körében ugyan ritka, de az alsó hetes fogaknál elő-előfordul.

A mikroszkópos kezelés legelején kiderült, a fog alapja át van fúrva, viszont a valódi gyökércsatornák nincsenek kezelve. Így természetes, hogy ez a fog panaszokat okozott. A mikroszkópos gyökérkezelés során a perforációt kellett először kezelni. Mivel az álút fúrása az ügyeleten több héttel ezelőtt történt, így a kezelés nem biztos, hogy sikeres lesz ennyi idő után, de meg lehet próbálni. A mikroszkóp alatt aztán a szokatlan anatómiai helyzetű gyökércsatornákat is fel lehetett tárni, ezek gyökérkezelése sikeresen megtörtént. Hogy a fog ezek után megmarad-e? Kétesélyes, hiszen a perforáció gyógyulási esélyei ennyi idő után sajnos már csökkentek.

Elveszíteni néhány hét alatt 3-4 fogat – ez megdöbbentő!

Igen az, de mégis előfordul. Meg lehetett volna előzni? Igen, ha a páciens a kezdeti tünetekre odafigyel, ha nem az utolsó pillanatban keres fogorvost, ha évenként kontrollra jár. Megtalálta a páciens a jó megoldást? Igen, de már későn. A kihúzott fogakat már nem lehet megmenteni. A félrekezelt fog megmentésének esélye sajnos nem túl jó.

Hogyan előzhető meg mindez? Mikor érdemes mikroszkópos fogorvos specialistához fordulni?

A fogászati betegségek könnyen megelőzhetőek. A legtöbb fogászati baj nem azért alakul ki, mert a páciens rossz fogakat örökölt, hanem azért, mert rossz szokásokat, nem eléggé alapos szájápolási technikát sajátított el gyermekkorában. Nem tanulta meg, nem ismerte fel a fogak értékét, és azt, hogy milyen szeretetet és odafigyelést érdemelnek a test eme apró kis szervei.
A jó hír, hogy a szokások átalakíthatóak! A fogmosás oktatás segít a gyermekkori hiányosságokat pótolni, megadja azt a pontos tudást, ami a fogak egy életen át történő megőrzéséhez szükségesek.

A rendszeres, éves fogorvosi kontroll pedig lehetőséget nyújt az apró problémák időben történő kezelésére. Ha pedig komolyabb baj van, a mikroszkópos kezelés sokkal nagyobb eséllyel segít a problémásabb fogakon.

Szeretne többet tudni fogai egészségéről?

Iratkozzon fel a Budapest Dental hírlevelére, hogy elsőkézből értesülhessen fogászati magazinunk új cikkeiről!

Témáink

Éppen olvassák...

Szuvasodás megelőzése

Éjszakai kezelés

Csiszolás nélkül is lehet megoldás

“Az első fogorvosi rendelő ahová félelem nélkül megyek!”