Miért alakulhat ki a fogon újra gyulladás

Miért alakulhat ki a gyökérkezelt fogon újra gyulladás, ha azt a fogorvos egyszer már tisztességesen kikezelte?

A gyökérkezelés lényege, hogy a fertőzött fog belsejében levő csatornákat tökéletes kifertőtlenítés után lezárjuk, így megóvjuk a mély szöveteket a további fertőzéstől és a gyulladástól. Az elmélet szerint: feltárjuk a gyökércsatornákat, kitisztítjuk, fertőtlenítő folyadékkal töltjük fel, kiszárítjuk, lezárjuk, felépítjük a fogat. A gyakorlat szerint: a gyökércsatornák tökéletes feltárása még a leggondosabb orvosnak és a legprofesszionálisabb felszereltségű rendelőben is nehézséges! A gyökércsatornák ugyanis nagyon sok furcsa formát, elágazódást tartalmaznak, így a gyökérkezelő eszközökkel ezek mechanikus feltárása sosem lehet tökéletes!

Kutatások szerint a legnagyobb gondossággal elvégzett gyökérkezelés esetén is maradnak meg nem munkált gyökércsatorna részek! Ez azt jelenti, hogy ezeken a területeken maradnak kórokozók a gyökércsatornában. A siker érdekében egyet lehet tenni! Fertőtleníteni, fertőtleníteni, fertőtleníteni!!!

Én 1997-ben végeztem az egyetemen. Húsz éve még úgy tanultam, a felső hatos fogakban 3 gyökércsatorna van, mára kiderült, hogy 98%-ban 4 csatorna van ott. Úgy tanultam, hogy a lényeg a mechanikus kireszelgetés, mára kiderül, hogy ha csak ide helyezem a hangsúlyt, bizony fertőzötten hagyom a gyökereket és a gyulladás kiújulhat. A modern képalkotó eljárásoknak megfelelően kiderült, hogy a gyökércsatornák rendszere minden elképzelésen felülmúlóan szövevényes, így a régi iskolák által tanított módszerek sikeressége nem hozza az elvárt eredményeket.

Ha segíteni szeretnénk a pácienseinken, ha még több fogat szeretnénk megmenteni, haladni kell a tudományos felfedezésekkel!

Akkor mégis hogyan menthetünk meg több fogat, ha felismertük, hogy egyáltalán nem tudjuk tökéletesen feltárni a fogakban levő csatornarendszereket?

Csakis egy módon, a még alaposabb fertőtlenítéssel! És ezért fontos, hogy olyan fogászati rendelőt, olyan fogszakorvost keressünk, aki a fog megmentésének eléréséhez a vezérmotívumnak a fertőtlenítést tartja! Sajnos még mindig hallani olyan történetről, hogy a fogat nyitva hagyják gyökérkezelés közben. A fertőtlenítés szükségességének megértése után biztosan minden olvasónak egyértelmű, hogy nem lehet egy fogat nyitva kezelni, mert az teljesen ellentétes a céljainkkal, és az addig közepesen befertőződött csatornát a nyálból belé jutó étel és kórokozó tömeg akár véglegesen is tönkreteheti.

Ha több fogat szeretnénk megmenteni, a hangsúlyt a fertőtlenítésre kell helyezzük! A hagyományos fertőtlenítő folyadékok mellett a fogászati laser nagy segítség a fertőtlenítés fokozásában!

A fertőtlenítés tehát kiemelten hangsúlyos! Nézzük, mivel fokozhatjuk a fertőtlenítés hatását a gyökérkezelés során:

 • kofferdam gumi felhelyezésével
 • alapos fertőtlenítő folyadékos átöblítéssel, illetve az átöblítő, fertőtlenítő folyadék hatékonyságának fokozásával, melynek speciális eszközparkja van, és főleg kiemelt technikai felszereltséggel bíró fogászatokon érhető el.
 • laseres megvilágítással a gyökércsatornában, mely a fertőtlenítő hatást tovább fokozza, a laser behatol a gyökércsatorna falába, és ott 1000 nm mélységben elpárologtatja a kórokozókat, a csontban biostimulatív hatású

Milyen információknak kérdezzünk utána, ha gyökérkezelés ügyben a leginkább egészségtudatosan szeretnénk eljárni?

Ha a diagnózis szerint gyökérkezelésre van szükségünk, fontos, hogy olyan fogászatot, vagy fogorvost válasszunk, akiben tökéletesen megbízunk. Érdemes tehát a kezelés megkezdése előtt tisztázni a következőket:

 1. A gyökérkezelés a fog megmentésére irányuló utolsó kísérlet. A gyökérkezelésre nincs garancia. A leggondosabb eljárás mellett is kb. 80%ban sikeres. Fontos, hogy ezt minden páciens előre gondolja végig mielőtt döntést hoz a gyökérkezelés mellett vagy ellenében!
 2. Minden gyökérkezelt fogat gócnak tekintünk! Ez azt jelenti, hogy félévenként röntgenkontrollra van szükség. A sikert csak négy év panaszmentesség után könyvelhetjük el, de a fogat ebben az esetben is gócnak minősíti a szakma, azonban ezek kockázata minimális.
 3. A gyökérkezelés sikerének alapfeltétele a gondos mechanikus feltágítás és az alapos fertőtlenítés. Érdemes átbeszélni fogorvosunkkal a következőket:
  • milyen izolálást alkalmaz
  • alkalmaz e elektromos gyökércsatorna bemérést, hogy biztosan meghatározza a gyökércsatornák hosszát?
  • készül e elektromos gyökércsatorna feltágítás, melynek segítségével alaposabb mechanikus tisztítás érhető el
  • használ e a fertőtlenítés hatékonyságának fokozására alkalmas eszközöket (pl. ultrahang, laser, egyéb aktivátor?)
  • alkalmaz e a rendelő féléves kontroll-visszahívó tevékenységet, esetleg ad e kedvezményeket visszarendeléskor? Vagy magunknak kell figyelnünk a kontroll esedékességét (akkor ezt alaposan írjuk be előre a naptárba!

Mire jó a laser a gyökérkezelésben, miért menthetünk meg segítségével több fogat?

A fogászati laser nagy segítség a fogászat több területén, így a gyökérkezelésben is. A laser-sugarat a gyökércsatornába vezetve az képes behatolni a gyökércsatorna falába és ott kb. 1000 nm vastagságban elpárologtatja, elpusztítja a baktériumokat. Emellett a csatorna falat finoman megolvasztja, így a kórokozók szaporodása ellen hat. A csontban emellett biostimulatív hatású, mely a későbbi gyógyulást felgyorsítja.

A Budapest Dental fogászaton 2006-óta, immár 10 éve alkalmazzuk a fogászati lasert a gyökérkezelések során. Összevetve a laser nélküli gyökérkezelésekkel, orvosaink egybehangzó véleménye az, hogy a laseres kezeléssel sokkal kevesebb utópanasz, több megmentett fog érhető el.

Természetesen fontos kiemelni, hogy a laser csak abban az esetben hozza meg a kívánt eredményt, ha az előzetes mechanikai feltágítással sikerül minden gyökércsatornába bejutni, azokat tisztességgel feltárni. A laseres beavatkozás előtt is szükség van a fertőtlenítő folyadékos öblítésre és annak aktiválására. A laser mindezek elvégzése után egy plusz segítség, egy plusz adalék ahhoz, hogy a gyökérkezelés sikerét biztosabb irányba vigyük el.

Szeretne többet tudni fogai egészségéről?

Iratkozzon fel a Budapest Dental hírlevelére, hogy elsőkézből értesülhessen fogászati magazinunk új cikkeiről!

Témáink

Éppen olvassák...

Fogkoronát vagy tömést válasszak

Fognyaki kopás, fognyaki érzékenység és fognyaki szuvasodás

Fogfájás kialakulása és ami segíthet

“Az első fogorvosi rendelő ahová félelem nélkül megyek!”