Menü

+36 1 315 4545 | 1137 Budapest, Szent István körút 10. 3.em 8. | My Budapest Dental
| Dr. Pattogató Rita

Miért fájhat tömés után a fogam

Miért fájhat tömés után a fogam

Ha betömték a szuvas fogad, és mégis fáj a fogad utána, sokféle oka lehet. Ami biztos, hogy tenni kell valamit, - olvass a fogtömés utáni fájdalom lehetséges okairól, és a javasolt teendőkről!

Elmondom, hogy pár nap türelemre van szükség, vagy rögtön menj vissza a fogorvoshoz, esetleg gyökérkezelésre lesz szükség a fog megmentéséhez, vagy csak magas a tömés - ezzel el tudod majd dönteni, hogy bejelentkezz-e ujra a fogorvosodhoz. A lényeg, hogy ne szenvedj tovább!

Tegnap voltam fogorvosnál! Nem ér hogy már megint fáj a fogam!

Ebben a cipőben jársz? Dühösség, csalódottság és értetlenség kísérheti, ha a fogorvosnál eltöltött “kellemes” félórák után este vagy másnap fogfájásunk támad az érintett területen. A dühöt sajnos így a blogon keresztül nehéz enyhíteni, de a csalódottságot talán tompíthatja némi információ, ha megvilágítom, mi állhat az ilyenkor fellépő fogfájás hátterében.

Egy fogtömés akkor jó, ha nem tudunk a létezéséről, miközben ellátja mindazokat a funkciókat, amelyeket az egészséges fogszövettől várnánk el.

Hogy megértsük a fogtömés utáni fogfájdalom lehetséges okait, a fogszuvasodástól kell kezdenünk. A fogszuvasodás lényege, hogy a fog szövetei felpuhulnak, szétesnek. Amíg ez a folyamat a fogzománcban van, addig akár visszafordítható is lehet, de ha a dentint eléri, a szövet biztosan fellazul. A fogtömés alkalmával a fogorvos a felpuhult dentin és szétesett zománc eltávolítását végzi. Az eltávolított szövet mennyiségétől függően alakul ki a kisebb vagy nagyobb üreg, melyet a fogtömés anyaga tölt majd ki újra.

A kialakított üreg alja nagyon fontos. Minél közelebb kerül ugyanis a fog középső tengelyében levő fogideg kamrához, annál érzékenyebb a fog a beavatkozásra, annál nagyobb eséllyel alakulhat ki a fogtömés után utófájdalom.

Összeszedtem a fogtömés utáni fogfájdalom leggyakoribb okait és a legjellemzőbb fogfájdalom típusokat

Fogtömés utáni fogfájdalom, inkább érzékenység, mely lassan csökken, de egyre jobb:

Amennyiben a fogszuvasodás mélyre hatolt, azaz nagy mennyiségű fogszövet esett szét, a fogtömés számára kialakított üreg alja nagyon közel kerül a fogidegkamrához. A fogtömés alá ebben az esetben úgynevezett alábélelés kerül, mely segít a fog számára, hogy jobban elviselje a fogat ért nagy traumát. Egy nagy “fogseb” feldolgozásához azonban idő kell, előfordulhat, hogy a fog néhány napig még érzékenyen reagál, majd szépen, fokozatosan megnyugszik.

Javaslat: No panic! Bízzunk benne, hogy a fogunkat időben vittük el a fogorvoshoz és adjunk egy kis időt a folyamatnak.

Ha 2 hét múlva is érezzük, menjünk vissza kontrollra.

Ha javult, de nem az igazi, kb. 6-8 hét múlva kérjünk röntgenes kontrollt.

Ha hidegre érzékenyen, de röviden belesajdul, egyébként nincs baja, akkor az a legjobb, a fog él, csak kicsit bibis, meg fog nyugodni.

Mindig lehet kérdezni a fogorvostól, nálunk biztos elfogadásra és empátiára lelsz ekkor is! - A speciális, nanotechnológiás fogtömő anyag használatával pedig szinte minden esetben utófájdalom nélkül tudjuk betömni a fogad. Hallgasd meg a vidóban!

Fogtömés, ahogyan te szereted!

Fogtömés utáni fogfájdalom, egyre fokozódó fájdalommal, kisugárzással:

Nagy kiterjedésű, mély szuvasodások esetén, ha a fogorvos kis esélyt is lát a gyógyulásra, azaz a fog életben maradására, akkor fogtöméssel próbálkozik. Ám sajnos, ez nem minden esetben érkezik idejében. Ha a szuvasodás már hosszú ideje fennáll, és nagyon mélyen érinti a szöveteket, a fogtömés ellenére a fog dönthet úgy, hogy nem marad életben. Ekkor a fogtömés után a fájdalom erősödhet, majd fogideg gyulladás alakulhat ki. A fogideg gyulladás a legelviselhetetlenebb fogfájdalom. Estére erősödik, sokszor kisugárzik úgy, hogy a páciens már nem tudja meghatározni, melyik foga is fáj.

Javaslat: Kérjünk mielőbb időpontot kezelésre.

Addig is szerezzünk be fájdalomcsillapítót, legalább a vény nélkül kapható termékeket.

Ne csapjuk be magunkat, ha reggel javul, de este ismét elviselhetetlen.

A fogideggyulladás sajnos ilyen, hullámzik.

Menjünk vissza mindenképp!

A terápia a gyökérkezelés.

Igen, ez rossz hír, de minél hamarabb jutunk a kezeléshez, a fogbél erős befertőződésének esélye annál kisebb, így bár gyökérkezelt módon, de a fogunk mégis nagy eséllyel a szánkban maradhat. Itt írok a fájdalommentes gyökérkezelésről.

Fogtömés utáni fogfájdalom, mely hol tompább, hol erősebb, majd ráharapásra vagy melegre való fájdalom jelentkezik:

Nagy szuvasodások esetén előfordulhat, hogy már a fogideg kamrába is jutnak baktériumok, melyek a fogideg elhalás felé viszik el a folyamatot. A fogideg elhalása történhet lassan, szinte tünetmentesen. A legjellemzőbb tünetek inkább tompa fájdalmak, ráharapásra vagy meleg italra való fájdalom vagy érzékenység. Ebben az esetben nagyon fontos, hogy a fogorvos időnként ellenőrizhesse röntgen segítségével a fogakat, mert a fog elhalása után a csontban alakul ki gyulladás, mely röntgen segítségével vehető észre.

Javaslat: nagyon mély fogtömés esetén, ha egy kellemetlen, időnként feltűnő tompa fájdalom megmaradt, 6 hét múlva kérjünk időpontot röntgenes kontrollra.

Legyünk ebben tudatosak!

Ne odázzuk el, ne dugjuk a fejünket a homokba. Csak néha fáj, van hogy hetekre semmi, aztán megint valami. Ez nem oké! Ilyen esetben a fogat ellenőrizni kell, és ha röntgenen is látszódnak a tünetek, a fogat gyökérkezelni kell. Ilyen esetben már csak gyökérkezeléssel kerülhetjük el a súlyosabb szövődményeket, például a foghúzást, vagy a gyulladás továbbterjedését a csontban.

Fogtömés utáni fogfájdalom, mely egy-egy ponton élesebb fájdalmat vagy érzékenységet jelent, elsősorban ráharapáskor, egyébként tünetmentes:

A mély fogszuvasodás terápiája a fogtömés. A fogtömés, ha fehér esztétikus tömőanyagból készül, technikájából adódóan enyhén zsugorodik. Ezt a jelenséget a fogászatban zsugorodási stressznek hívjuk. E “stressz” a fogban érzékenységet okozhat, mely lassan múlik, de elmúlik!

Javaslat: 2-3 hét múlva kérjünk időpontot kontrollra.

A fogorvos ellenőrzi, hogy él e a fog. Amennyiben igen, leggyakrabban türelmet javasol, és valóban, az érzékenység lassan csökkenni fog. Ritkábban töméscsere is szóba jöhet, esetleg másik tömőanyag választásával.

Érdemes tudni! A zsugorodási stressz enyhítésének vagy elkerülésének egy módja, ha a fogtömés technikáját a kifejezetten erre kialakított módszerrel végzi a fogorvos. Az egyik ilyen lehetőség az SDR fogtömő anyag alkalmazása, mely segítségével a zsugorodási stressz és az esztétikus fogtömést követő “normál” utófájdalom kialakulása minimalizálható. A Budapest Dental fogászaton 2010 óta SDR technikát alkalmazunk a fogtöméseknél, így az utófájdalommal visszatérő páciensek száma jelentősen csökkent.

Fogtömés utáni fogfájdalom, elsősorban ráharapáskor, magasabb fogtömés következtében:

A fogtömés elkészítésekor a pácienseink 99,9%-ban érzéstelenített állapotban vannak. Elérzéstelenített helyzetben kell tehát a fogtömés felszínét beállítani. Az érzéstelen szájjal való összeharaptatás, főleg úgy, hogy előtte a páciens már fél órát tátott szájjal feküdt a fogorvosi székben, nem egyszerű feladat - sem a páciensnek, sem a fogorvosnak.

Bizonyos esetekben előfordul, hogy rögtön a tömés után nem sikerül megfelelően kialakítani a fog felszíni barázdáit és csücskeit, ilyenkor a fogtömés “magas” lesz.

Ha a tömés magas, azzal érdemes mielőbb visszamenni a fogorvoshoz és a tömés beállítását kérni érzéstelenítés nélkül. A magas fogtömés nem tesz jót a fognak, a fogágynak, sőt az állkapocsízületnek sem.

Javaslat: Vissza a fogorvoshoz, fogtömés beállításra, harapás ellenőrzésre.

Akár egy hónapos, teljesen felesleges szenvedéseket előzhetünk meg vele. Érzéstelenítés nélkül az ízületet jó pozícióban tartjuk összeharapáskor, a fogor

Frontfog esztétikus fogtömés
18 900 Ft21 900 Ft
Kisőrlő fog esztétikus fogtömés
19 900 Ft22 900 Ft
Nagyőrlő fog esztétikus fogtömés
20 900 Ft23 900 Ft
Fognyaki esztétikus fogtömés
16 000 Ft18 000 Ft
Fogászati állapotfelmérés csomag
10 900 Ft
Konzultáció, kezelési terv hozott röntgen alapján
8 900 Ft

Szeretne többet tudni fogai egészségéről?

Iratkozzon fel a Budapest Dental hírlevelére, hogy elsőkézből értesülhessen fogászati magazinunk új cikkeiről!

Témáink


Éppen olvassák...

“Az első fogorvosi rendelő
ahová félelem nélkül megyek!”

Union Dental
Szakértelem, tradíció, tapasztalat.
Budapest Dental több mint 15 éve.
Rendelőnk
1137 Budapest,
Szent István körút 10. 3.em 8.
Útvonaltervezés
Elérhetőségeink
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
+36 1 315 4545
Nyitvatartás
  • Hétfő – Péntek
    08:00 – 20:00 
  • Szombat
    zárva
  • Vasárnap
    zárva
Információk
Kövessen minket

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

© Budapest Dental Kft. Minden jog fenntartva.
Site by Meraki.
© Budapest Dental Kft. Minden jog fenntartva.
Site by Meraki.

BUDAPEST DENTAL
Sütihasználati tájékoztató

A honlappal kapcsolatos felhasználói élmény fokozásának érdekében, az adatkezelési tájékoztatóban foglaltak alapján, honlapunkon sütiket alkalmazunk.