Miért jó a digitális diagnosztika

Elektromos gyökércsatorna bemérés

A biztonságos gyökérkezelés eszköze : MORITA elektromos gyökércsatorna bemérő rendszer

A cápáknak fogászati szempontból könnyű dolga van: ha elveszítenek egy fogat, már sorban áll a következő, hogy a helyére léphessen. Nem úgy az embereknél. A maradó fog elvesztése után ugyanis már csak a fogpótlás jöhet szóba. Emiatt szorgalmazza rendelőnk a minél ifjabb korban elkezdett, rendszeres fogorvosi ellenőrzést, és ezért törekszünk arra, hogy amennyiben megmenthető egy fog, akkor annak érdekében a lehető legtöbbet tegyük meg.

A gyökérkezelés sok esetben tehát az utolsó mentsvár a fogeltávolítás elött. Ha a gyökérkezelés sikerül, az adott fog még hosszú évekig a szájban maradhat, szinte azonos értékkel funkcionálva, mint az élő fogak. Ha nem, akkor sajnos jön a fogeltávolítás, ekkor már fogpótlásról, azaz műfogról kell gondoskodni, mely sosem lesz értékében a saját foghoz hasonló.

Stratégiai jelentősége miatt tehát a gyökérkezelésre, mint technikára is különös gondot fordítunk. Nem mindegy ugyanis, hogy a fogorvos a sokszor kanyargós, szűk gyökércsatorna rendszer feltárására milyen technikákat, eszközöket használ, hiszen az orvos tapasztalata mellett a jó minőségű és „okos” gyökérkezelő eszközök rengeteget segíthetnek.

Gyökérkezelés során az egyik legfontosabb feladat, hogy a fog gyökerét annak csúcsáig feltárjuk. Nem tovább és nem is rövidebb szakaszon, mint a valós csatorna hossza. A feltárást követően célunk, hogy a csatornákat különböző mechanikai illetve lézeres tisztító eljárások segítségével biztonsággal megtisztítsuk a baktériumoktól, szövettörmeléktől, illetve, hogy az elhalt ideget hatékonyan és fájdalommentesen távolítsuk el a gyökércsatornákból.

A biztonságos feltáráshoz ad nagy segítséget az elektromos gyökércsatorna rendszer, melynek segítségével az orvos legtöbb esetben milliméter pontossággal képes a gyökércsatorna hosszának meghatározására.

Mire jó a Morita gyökércsatorna bemérő eszköz?

Hosszú, finom tűjével, amely egy apró, gyengéd fúró is egyben, képes behatolni a kanyargósabb, szűkebb gyökércsatornákba, hogy egyrészt bemérje, majd megtisztítsa azt, megfelelően előkészítve a helyet a gyökértömésnek.

A műszer használata rugalmas tűje miatt biztonságos. A fog gyökere nem teljesen függőleges, hanem kissé elhajló, sőt néha egészen kanyargós is lehet, a rugalmas tű pedig követi a gyökércsatorna útját pontosan a gyökércsúcsig.

Az elektromos potenciálkülönbséget kimérő eszköz pontosan megadja a fogorvosnak a megmunkálandó csatorna hosszát. A készülékhez csatlakozó kis monitor mutatja a bemért foggyökér méreteit, illetve azt is, hogy az orvos éppen hol tart a feltárásban. Ezzel a precíziós műszerrel a gyökércsatorna rendszer nagyobb eséllyel és biztonságosabban tárható fel, mely pedig a hosszú távú, jól elkészített gyökértömés alapja.

A műszer feje kicsi, elforgatható, így az orvos a hátsó, nehezebben elérhető fogakhoz is elérhet, így olyan fog megmentésére is képessé válhat, mely a műszer nélkül nem, vagy nem biztonsággal lenne feltárható.

Összegzés: az elektromos gyökércsatorna bemérő műszer segítségével több lehetősége van a fogorvosnak, hogy biztonságos és hosszú távon jól funkcionáló gyökértömést készítsen. Egyszerűbb esetekben gyorsabbá, könnyebbé válik a gyökérkezelés, nehezebb esetekben pedig lehetőséget nyújt olyan csatornák feltárására, illetve bemérésére, melyek a hagyományos eszközökkel nem, vagy csak jóval nehezebben lennének megközelíthetőek.

Gyökérkezelésen átesett pácienseink e műszer használata és a precíz, gondoskodó orvosi ellátás miatt elégedettek és egészségesek – a fogaink karbantartása és folyamatos ellenőrzése ugyanis olyan befektetés, amit majd idősebb korunkban fogunk igazán értékelni.

Szeretne többet tudni fogai egészségéről?

Iratkozzon fel a Budapest Dental hírlevelére, hogy elsőkézből értesülhessen fogászati magazinunk új cikkeiről!

Témáink

Éppen olvassák...

Cirkónium korona: az eredeti fogak élethű mása

Minden a korona készítéséről

Éjszakai kezelés

“Az első fogorvosi rendelő ahová félelem nélkül megyek!”