Miért NE halogassa az amalgám tömés cserét?

Azt hinnénk, az amalgámtömés csere már lefutott ügy, talán már nincs is senkinek. Ez nem így van! Számos páciens érkezik régi amalgámtöméssel. Első ránézésre akár még jól záró tömésnek is tűnhetnek. Nagyítással azonban jól látszik: Lényegében minden amalgámtömés mellett komoly repedések vannak a fogzománcban és a dentinben. Ha önnek van, érdemes megvizsgáltatnia az amalgámtöméseit. Kérjen időpontot állapotfelmérésre!

A panaszmentes amalgámtömés

A képen látható amalgámtöméssel az előző éves kontrollon már találkoztam. Ott még megvolt a fog minden fala. A tömés jól zárónak tűnt. A tapasztalatok azonban azt mutatják, hogy az amalgámtömések alatt, mellett sok a repedés a fogban. Így, ha panaszmentes is, javasolt lehet a cseréje. A kezelési tervben töméscserét javasoltam, mivel néhány repedés már akkor is látszódott a tömés mellett.

Amalgám tömés cseréje - letört fogdarab

Szabad szemmel nem látszanak a repedések

Mivel a páciensnek nem volt problémája a foggal, és szabad szemmel nem látszódtak a repedések, úgy döntött, egyelőre nem cserélteti ki a tömést. A repedések egy ideig valóban nem okoznak problémát. Jó tudni azonban, hogy amalgámtömés melletti repedések a következő kimenetelt vetítik előre: Akár nagyobb darab is letörhet az amalgámtömés mellől. A repedések olyannyira meggyengítik a fogzománcot, hogy a fog törik le a tömés mellől. Elsősorban nagy tömések esetén jellemző. A fog még ekkor sem feltétlenül panaszos, a páciens azonban azt érzi, hogy egy hatalmas darab letört a fogából.

Repedt fog szindróma – mikroszkópos diagnosztika kell hozzá

A  repedések mély irányba is futhatnak, ekkor észrevétlenül érik el a fog belsejében levő idegszövetet, a pulpakamrát. A fog furcsán érzékennyé válik ráharapásra. Sőt, a harapásnak nem is az első része fáj, amikor összeharap a fogra, hanem épp az a pillanat, amikor az erős harapásból az állkapocs nyílni kezd és a harapás gyengül. Sokszor nehéz azonosítani az ilyen fogfájdalmat, előfordulhat, hogy a páciens többször is felkeresi a fogorvost a furcsa, nem egyértelműen azonosítható tünetekkel. Végül a tömés eltávolításával és mikroszkópos diagnosztikával lehet megtalálni a probléma okát, a mélyre húzódó repedést.

Amalgám tömés cseréje - repedés

Hogyan kezelhető a repedés?

Szerencsésebb esetben az amalgám tömés mellett “csak” letörik egy fogdarab, és a repedés nem húzódik túl mélyen a fogideg irányába. Ekkor a fog felépítésével még sok esetben menthető a fog.

Amalgám tömés cseréje - helyreállítás betéttel

Amennyiben a repedés mélyen a fogideg felé halad, és repedt fog szindrómával állunk szemben, meg lehet próbálni a gyökérkezelést. Jó esetben az idegkamra alja még érintetlen, így ebben az esetben a gyökérkezeléssel a probléma megoldható. A fogat koronával vagy betéttel szükséges felépíteni, hogy a további repedést elkerüljük és a foganyagot megvédjük.
Legrosszabb esetben a repedés mélyen érinti a gyökéri részt is. Ebben az esetben a fog menthetetlen, sajnos a fogat húzni kell, és pótlásáról fogbeültetéssel, vagy egyéb alternatív fogpótlás módszerrel kell gondoskodni.

Hány ülésben történik az amalgám tömés csere és mennyibe kerül?

Ha eddig eljutott az olvasásban, tudhatja, hogy egy egyszerű amalgám tömés csere sem feltétlen egyszerű, hiszen számos kimenetele lehet. Ezért pontos ülésszámot és kezelési költséget sem lehet meghatározni.

  • kis amalgám tömés cseréje jó eséllyel elvégezhető egy ülésben, fehér színű kompozit tömésre váltva a régi amalgámot
  • nagy amalgámtömés cserénél, repedés nélkül szintén alternatíva lehet a helyben készülő kompozit tömés, ez egy ülésben elvégezhető. Ha a fog több mint 50%-a hiányzik a tömés helyett a fogbetét ad majd megfelelő védelmet. Ez két üléses folyamat, ára a betét anyagától függően két-, háromszorosa a kompozittömésnek.
  • ha a fog repedt, a repedéseket végig kell követni, ehhez mikroszkópra van szükség, így ennek az ára a mikroszkópos kezelési költséggel bővül
  • ha annyira repedt, hogy eléri a pulpakamrát, gyökérkezelésre lehet szükség
  • ha a pulpakamrán túl a gyökéri részt is eléri, foghúzás lehet a kezelési terv.

Vegye kezébe a saját sorsát!

Fogorvosként azt javaslom, ne várja meg, míg a fenti lehetőségek közül kerül valamelyikre sor, foga állapota miatt, hiszen innen már nem ön irányít, csak sodródik az eseményekkel. Jobb megelőzni a problémát, és időben kezelni, amíg még kis beavatkozással sokat nyerhet! Érdemes fél vagy legalább egy évenként bejelentkezni fogorvoshoz, még abban az esetben is, ha teljesen panaszmentes. Vigyázzon a fogaira! A fogak igazi kincsek.

 

Szeretne többet tudni fogai egészségéről?

Iratkozzon fel a Budapest Dental hírlevelére, hogy elsőkézből értesülhessen fogászati magazinunk új cikkeiről!

Témáink

Éppen olvassák...

A mosolyzónában

Sztármosoly titkai

Édesítőszerek vonatkozásai

“Az első fogorvosi rendelő ahová félelem nélkül megyek!”