Menü

+36 1 315 4545 | 1137 Budapest, Szent István körút 10. 3.em 8. | My Budapest Dental
| Dr. Pattogató Rita

Mikor érdemes a gyermeket fogszabályozásra hozni

Mikor érdemes a gyermeket fogszabályozásra hozni

Miért ajánljuk, hogy hozza el gyermekét időben fogszabályozásra?

Szeretnénk egy tévhitet eloszlatni Önben: Fogszabályozni nem csak akkor lehet, ha a gyermek már leváltotta az összes fogát! A fogszabályozás egy nagyon nehéz tudomány, lényegében nincs két egyforma eset, ezért felelőtlenség általánosságokat kijelenteni. Számos olyan eset van, mikor a fogváltás kezdetén, egyszerű, de jól átgondolt kezelésekkel, a fogváltás asszisztálásával súlyos problémákat előzhet meg az időben elvégzett fogszabályozó kezelés!

Miért probléma, ha megváltozik a fogváltás sorrendje?

Ha a fogváltás sorrendje felborul, az sok esetben helyhiányokat, fogtorlódást, harapási problémákat okoz. Fogváltás a laikus számára sokszor kaotikus, ezért érdemes ebben az időszakban elvinni gyermekünket fogszabályozó szűrésre, hogy megállapíthassák, minden rendben van e, vagy érdemes valamilyen módon segíteni a fogváltásnak.

Figyelje meg gyermekénél! Vannak rések a tejfogak között a metszőfogak területén?

Normális esetben a tej metszőfogak között vékony rések vannak. Ennek oka, hogy a tejmetszőfogak kisebbek, mint a maradó metszőfogak, így a résekre szükség van ahhoz, hogy a nagyobb méretű áttörő metszőfogak részére elegendő hely legyen. Ha azt tapasztalja, hogy a tejfogak között nincs meg a normális résesség – javasolt, hogy keresse fel a fogszabályozó fogorvost még a fogváltás előtt. Pl. 7 éves korban, hiszen az ilyen tejfogazat annak a gyanúját vetíti elő, hogy a maradó fogak előtörése után TORLÓDÁS VÁRHATÓ A MARADÓ FOGAZATBAN! A megfelelő időben elkezdett, kivehető fogszabályozóval végzett kezelés segítheti a maradó fogak előtörését úgy, hogy őket egy nagyobb fogívre vezeti, ezáltal megelőzi a fogtorlódást. Ehhez azonban a szükséges, hogy a problémát a fogszabályozó szakorvos időben felismerhesse!

Apró trükk a helynyerésre, ha gyanús, hogy torlódni fognak a fogak!

Torlódott fogak esetén akár meg is úszhatjuk a felnőttkori fix fogszabályozót, ha gyermekünket időben visszük el egy jó fogszabályozó szakemberhez! Ha el tudjuk csípni a tej ötös fogak váltását, torlódás esetén a maradó hatos fogak helyben tartásával helyet szerezhetünk, nem is akármennyit, akár 4-6 mm-t is a teljes fogíven! Ez hatalmas segítség, akár egy teljes fognyi hely! Ehhez annyi kell, hogy ha látjuk, hogy a gyermek metszőfogai 7-8 éves korában, kuszán, ferdén nőnek ki, és gyaníthatóan kevés a hely, hogy minden fog teljes szélességében előbújjon, vigyük el a gyermeket fogszabályozó szakorvoshoz még azelőtt, hogy a maradó kisőrlő fogai előbújnak!

Túlzottan szűk fogív kezelése korai kezeléssel, 6-9 éves kor között

A túlzottan szűk felső fogív nem ritka jelenség. Itt nem elsősorban a fogak, hanem inkább a csont szabályozására van szükség. Ha 6-9 éves kor között kezeljük a felső állcsontot, akkor a puha varratok mellett sokkal nagyobb esély van a fogív megnövelésére, ezzel a torlódás megszüntetésére. Ha a felső fogív szűk marad, ez nem csak esztétikai problémát okoz a felső fogívben, hanem harapási rendellenességet is, a felső fogív ugyanis nem fog passzolni a normálisan növő alsóval! Ha a fogívek nem érintkeznek, akadályozott lesz a rágás is!

A felső kép a fogszabályozó kezelés előtt mutat egy szűk felső fogívet, a fogak közt nincs résesség, a feslő fogív már most az alsó fogíven belül fut, pedig ez fordítva természetes. Az alsó képen 3 hónap kezelés után látszik, hogy a felső maradó kettes fogaknak már bőven lesz helyük az áttörésre, a felső fogív pedig már ugyanolyan, illetve szélesebb, mint az alsó fogív, így a harapás szépen rendeződni fog!

Amennyiben a szülők csak 11-12 éves korban a fogak leváltása után hozták volna el gyermeküket, az addigra kialakult súlyos harapási rendellenességet csak komoly műtétekkel lehetett volna kezelni!

“Az első fogorvosi rendelő
ahová félelem nélkül megyek!”

Union Dental
Szakértelem, tradíció, tapasztalat.
Budapest Dental több mint 15 éve.
Rendelőnk
1137 Budapest,
Szent István körút 10. 3.em 8.
Útvonaltervezés
Elérhetőségeink
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
+36 1 315 4545
Nyitvatartás
  • Hétfő – Péntek
    08:00 – 20:00 
  • Szombat
    zárva
  • Vasárnap
    zárva
Információk
Kövessen minket

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

© Budapest Dental Kft. Minden jog fenntartva.
Site by Meraki.
© Budapest Dental Kft. Minden jog fenntartva.
Site by Meraki.

BUDAPEST DENTAL
Sütihasználati tájékoztató

A honlappal kapcsolatos felhasználói élmény fokozásának érdekében, az adatkezelési tájékoztatóban foglaltak alapján, honlapunkon sütiket alkalmazunk.