1137 Budapest, Szent István körút 10. 3. em 8.

Mikor érdemes a gyermeket fogszabályozásra hozni

Tartalomjegyzék

Miért ajánljuk, hogy hozza el gyermekét időben fogszabályozásra?

Szeretnénk egy tévhitet eloszlatni Önben: Fogszabályozni nem csak akkor lehet, ha a gyermek már leváltotta az összes fogát! A fogszabályozás egy nagyon nehéz tudomány, lényegében nincs két egyforma eset, ezért felelőtlenség általánosságokat kijelenteni. Számos olyan eset van, mikor a fogváltás kezdetén, egyszerű, de jól átgondolt kezelésekkel, a fogváltás asszisztálásával súlyos problémákat előzhet meg az időben elvégzett fogszabályozó kezelés!

Miért probléma, ha megváltozik a fogváltás sorrendje?

Ha a fogváltás sorrendje felborul, az sok esetben helyhiányokat, fogtorlódást, harapási problémákat okoz. Fogváltás a laikus számára sokszor kaotikus, ezért érdemes ebben az időszakban elvinni gyermekünket fogszabályozó szűrésre, hogy megállapíthassák, minden rendben van e, vagy érdemes valamilyen módon segíteni a fogváltásnak.

Figyelje meg gyermekénél! Vannak rések a tejfogak között a metszőfogak területén?

Normális esetben a tej metszőfogak között vékony rések vannak. Ennek oka, hogy a tejmetszőfogak kisebbek, mint a maradó metszőfogak, így a résekre szükség van ahhoz, hogy a nagyobb méretű áttörő metszőfogak részére elegendő hely legyen. Ha azt tapasztalja, hogy a tejfogak között nincs meg a normális résesség – javasolt, hogy keresse fel a fogszabályozó fogorvost még a fogváltás előtt. Pl. 7 éves korban, hiszen az ilyen tejfogazat annak a gyanúját vetíti elő, hogy a maradó fogak előtörése után TORLÓDÁS VÁRHATÓ A MARADÓ FOGAZATBAN! A megfelelő időben elkezdett, kivehető fogszabályozóval végzett kezelés segítheti a maradó fogak előtörését úgy, hogy őket egy nagyobb fogívre vezeti, ezáltal megelőzi a fogtorlódást. Ehhez azonban a szükséges, hogy a problémát a fogszabályozó szakorvos időben felismerhesse!

Apró trükk a helynyerésre, ha gyanús, hogy torlódni fognak a fogak!

Torlódott fogak esetén akár meg is úszhatjuk a felnőttkori fix fogszabályozót, ha gyermekünket időben visszük el egy jó fogszabályozó szakemberhez! Ha el tudjuk csípni a tej ötös fogak váltását, torlódás esetén a maradó hatos fogak helyben tartásával helyet szerezhetünk, nem is akármennyit, akár 4-6 mm-t is a teljes fogíven! Ez hatalmas segítség, akár egy teljes fognyi hely! Ehhez annyi kell, hogy ha látjuk, hogy a gyermek metszőfogai 7-8 éves korában, kuszán, ferdén nőnek ki, és gyaníthatóan kevés a hely, hogy minden fog teljes szélességében előbújjon, vigyük el a gyermeket fogszabályozó szakorvoshoz még azelőtt, hogy a maradó kisőrlő fogai előbújnak!

Túlzottan szűk fogív kezelése korai kezeléssel, 6-9 éves kor között

A túlzottan szűk felső fogív nem ritka jelenség. Itt nem elsősorban a fogak, hanem inkább a csont szabályozására van szükség. Ha 6-9 éves kor között kezeljük a felső állcsontot, akkor a puha varratok mellett sokkal nagyobb esély van a fogív megnövelésére, ezzel a torlódás megszüntetésére. Ha a felső fogív szűk marad, ez nem csak esztétikai problémát okoz a felső fogívben, hanem harapási rendellenességet is, a felső fogív ugyanis nem fog passzolni a normálisan növő alsóval! Ha a fogívek nem érintkeznek, akadályozott lesz a rágás is!

A felső kép a fogszabályozó kezelés előtt mutat egy szűk felső fogívet, a fogak közt nincs résesség, a feslő fogív már most az alsó fogíven belül fut, pedig ez fordítva természetes. Az alsó képen 3 hónap kezelés után látszik, hogy a felső maradó kettes fogaknak már bőven lesz helyük az áttörésre, a felső fogív pedig már ugyanolyan, illetve szélesebb, mint az alsó fogív, így a harapás szépen rendeződni fog!

Amennyiben a szülők csak 11-12 éves korban a fogak leváltása után hozták volna el gyermeküket, az addigra kialakult súlyos harapási rendellenességet csak komoly műtétekkel lehetett volna kezelni!

Send this to a friend