Menü

+36 1 315 4545 | 1137 Budapest, Szent István körút 10. 3.em 8. | My Budapest Dental
| Dr. Pattogató Rita

Mikor ideális beültetni a húzás után

Mikor ideális beültetni a húzás után

Mikor ideális beültetni a fogimplantátumot a foghúzás után?

A legegyszerűbb válasz: ha lehet fél éven belül a foghúzás után, gyulladásmentes környezetbe vigyük véghez a fogbeültetést. Természetesen a kép ennél sokkal árnyaltabb, hiszen számos fogászati szituáció van és így több megoldás is lehetséges.

Foghúzással egy ülésben végzett fogimplantáció.

Leggyakrabban a front területeken történő balesetben sérült, de nem gyulladt fogak pótlása esetén alkalmazható. Gyakori eset, hogy egy rossz esés, ájulás következtében a metszőfogat úgy megüti a páciens, hogy annak koronai része, vagy annak jó része mélyen betörik a csontfelszín alá, így annak ellenére, hogy a fog gyökérkezelhető lenne, a szép és esztétikus fogpótlás, különös tekintettel a szép fogíny lefutásra fogbeültetés nélkül, hagyományos módszerekkel nem valósítható meg. Ilyen esetben a foghúzás napján megtörténik a fogbeültetés is. A fogat nagyon kíméletesen távolítja el az implantológus, majd a kihúzott fog helyére azonnal beülteti a műgyökeret. Az eljárás előnye, hogy a csont megtartott, széles, magas, így a leggyakrabban a fog implantátum kiválasztásakor nem kell kompromisszumot kötni a méretek tekintetében. Hátránya, hogy a primer stabilitás, azaz a mechanikai rögzülés sérülékenyebb lehet, így a legtöbb esetben ideiglenes kivehető fogpótlással kell megoldani a helyreállítást a gyógyulási periódus ideje alatt. Izgalmas alternatív előkészítési lehetőség a balesetben sérült, mélyen betört fogak esetén, a betört fogcsonk fogszabályozással történő lassú “kiemelése” a csontfelszín alól. Ebben az esetben a fogat nem távolítjuk el egy ülésben, hanem gyökérkezeljük, majd a fogszabályozó készülék segítségével lassan, néhány hónap alatt kiemeljük a csontperem alól. Amennyiben a foggyökér egészséges, lehetséges, hogy akár foghúzás és beültetés nélkül is megoldható így az esztétikus helyreállítás csapos felépítéssel és koronával. Ha az így kiemelt foggyökér gyenge, vagy túlzottan rövid a hagyományos helyreállításhoz, akkor is érdemes ezt az utat követni, hiszen az ilyen módon előkészített területen a fogíny és a csont vastag, széles, melybe a műgyökér kockázat nélkül, szépen beültethető, a fogíny egészen biztosan gyönyörűen kialakítható, így sokkal szebb és természetesebb lesz a végeredmény. A kezelés hátránya, hogy a fogszabályozással végzett lassú fogcsonk kiemelés időt vesz igénybe (havi kb. 1 mm emelhető ki ezzel a módszerrel) és a kezelés költségei magasabbak. Kifejezett előnye, hogy kiemelkedő esztétikai eredmény várható.

Foghúzás után 8 hét - 4 hónap között végzett fogbeültetés

Ideális időszak a fogbeültetésre. Amennyiben az eltávolított fog gyulladt volt, 8 hét alatt a gyulladás egészen biztosan nyomtalanul eltűnt már a szövetek közül. A normális biológiai csontosodási mechanizmusok elindultak, sőt nagyon aktívan zajlanak. A csont még nem esett össze, mérete megtartott, így megfelelő méretű és hosszúságú fog implantátum helyezhető el. Sokkal kevesebb kompromisszumot kell kötni a fogbeülettés és fogpótlás tervezésekor. Az idejében beültetett műgyökér megakadályozza a foghúzás után bekövetkező csontlebomlást.

Foghúzás után évekkel végzett fogbeültetés

A foghúzás helyén a csont sorvadni kezd. Funkcióját elvesztette, így a lebontó folyamatok kerülnek előtérbe. A csont magassága és szélessége fokozatosan csökken, így a csontfelszín egyre jobban megközelíti az alatta levő anatómiai képleteket, pl. arcüreg alap, orralap, idegek. Ennek következtében fogbeültetéskor egyre több kompromisszumra kényszerül a fogorvos a beültetés és a fogpótlás tervezésekor. Ha a csont vékony vagy kevés, csontbeültetéssel, arcüregemeléssel sok esetben még lehet segíteni a helyzeten, de ezek az eljárások már nagyobb műtéti megterhelést és nagyobb költségeket is jelentenek.
AlphaBio®  fogászati implantátum
129 000 Ft145 000 Ft
Neo Biotech® titanium fogászati implantátum
139 000 Ft155 000 Ft
Nobel Biocare Replace CC® titanium fogászati implantátum
169 000 Ft185 000 Ft
Konzultáció, kezelési terv hozott CBCT
8 900 Ft
3 dimenziós Cone Beam CT röntgenfelvétel
12 000-20 000 Ft

Szeretne többet tudni fogai egészségéről?

Iratkozzon fel a Budapest Dental hírlevelére, hogy elsőkézből értesülhessen fogászati magazinunk új cikkeiről!

Témáink


Éppen olvassák...

“Az első fogorvosi rendelő
ahová félelem nélkül megyek!”

Union Dental
Szakértelem, tradíció, tapasztalat.
Budapest Dental több mint 15 éve.
Rendelőnk
1137 Budapest,
Szent István körút 10. 3.em 8.
Útvonaltervezés
Elérhetőségeink
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
+36 1 315 4545
Nyitvatartás
  • Hétfő – Péntek
    08:00 – 20:00 
  • Szombat
    zárva
  • Vasárnap
    zárva
Információk
Kövessen minket

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

© Budapest Dental Kft. Minden jog fenntartva.
Site by Meraki.
© Budapest Dental Kft. Minden jog fenntartva.
Site by Meraki.

BUDAPEST DENTAL
Sütihasználati tájékoztató

A honlappal kapcsolatos felhasználói élmény fokozásának érdekében, az adatkezelési tájékoztatóban foglaltak alapján, honlapunkon sütiket alkalmazunk.