1137 Budapest, Szent István körút 10. 3. em 8.

Mikor ideális beültetni a húzás után

Tartalomjegyzék

Mikor ideális beültetni a fogimplantátumot a foghúzás után?

A legegyszerűbb válasz: ha lehet fél éven belül a foghúzás után, gyulladásmentes környezetbe vigyük véghez a fogbeültetést. Természetesen a kép ennél sokkal árnyaltabb, hiszen számos fogászati szituáció van és így több megoldás is lehetséges.

Foghúzással egy ülésben végzett fogimplantáció.

Leggyakrabban a front területeken történő balesetben sérült, de nem gyulladt fogak pótlása esetén alkalmazható. Gyakori eset, hogy egy rossz esés, ájulás következtében a metszőfogat úgy megüti a páciens, hogy annak koronai része, vagy annak jó része mélyen betörik a csontfelszín alá, így annak ellenére, hogy a fog gyökérkezelhető lenne, a szép és esztétikus fogpótlás, különös tekintettel a szép fogíny lefutásra fogbeültetés nélkül, hagyományos módszerekkel nem valósítható meg. Ilyen esetben a foghúzás napján megtörténik a fogbeültetés is.

A fogat nagyon kíméletesen távolítja el az implantológus, majd a kihúzott fog helyére azonnal beülteti a műgyökeret. Az eljárás előnye, hogy a csont megtartott, széles, magas, így a leggyakrabban a fog implantátum kiválasztásakor nem kell kompromisszumot kötni a méretek tekintetében. Hátránya, hogy a primer stabilitás, azaz a mechanikai rögzülés sérülékenyebb lehet, így a legtöbb esetben ideiglenes kivehető fogpótlással kell megoldani a helyreállítást a gyógyulási periódus ideje alatt.

Izgalmas alternatív előkészítési lehetőség a balesetben sérült, mélyen betört fogak esetén, a betört fogcsonk fogszabályozással történő lassú “kiemelése” a csontfelszín alól. Ebben az esetben a fogat nem távolítjuk el egy ülésben, hanem gyökérkezeljük, majd a fogszabályozó készülék segítségével lassan, néhány hónap alatt kiemeljük a csontperem alól. Amennyiben a foggyökér egészséges, lehetséges, hogy akár foghúzás és beültetés nélkül is megoldható így az esztétikus helyreállítás csapos felépítéssel és koronával.

Ha az így kiemelt foggyökér gyenge, vagy túlzottan rövid a hagyományos helyreállításhoz, akkor is érdemes ezt az utat követni, hiszen az ilyen módon előkészített területen a fogíny és a csont vastag, széles, melybe a műgyökér kockázat nélkül, szépen beültethető, a fogíny egészen biztosan gyönyörűen kialakítható, így sokkal szebb és természetesebb lesz a végeredmény. A kezelés hátránya, hogy a fogszabályozással végzett lassú fogcsonk kiemelés időt vesz igénybe (havi kb. 1 mm emelhető ki ezzel a módszerrel) és a kezelés költségei magasabbak. Kifejezett előnye, hogy kiemelkedő esztétikai eredmény várható.

Foghúzás után 8 hét – 4 hónap között végzett fogbeültetés

Ideális időszak a fogbeültetésre. Amennyiben az eltávolított fog gyulladt volt, 8 hét alatt a gyulladás egészen biztosan nyomtalanul eltűnt már a szövetek közül. A normális biológiai csontosodási mechanizmusok elindultak, sőt nagyon aktívan zajlanak. A csont még nem esett össze, mérete megtartott, így megfelelő méretű és hosszúságú fog implantátum helyezhető el. Sokkal kevesebb kompromisszumot kell kötni a fogbeülettés és fogpótlás tervezésekor. Az idejében beültetett műgyökér megakadályozza a foghúzás után bekövetkező csontlebomlást.

Foghúzás után évekkel végzett fogbeültetés

A foghúzás helyén a csont sorvadni kezd. Funkcióját elvesztette, így a lebontó folyamatok kerülnek előtérbe. A csont magassága és szélessége fokozatosan csökken, így a csontfelszín egyre jobban megközelíti az alatta levő anatómiai képleteket, pl. arcüreg alap, orralap, idegek. Ennek következtében fogbeültetéskor egyre több kompromisszumra kényszerül a fogorvos a beültetés és a fogpótlás tervezésekor. Ha a csont vékony vagy kevés, csontbeültetéssel, arcüregemeléssel sok esetben még lehet segíteni a helyzeten, de ezek az eljárások már nagyobb műtéti megterhelést és nagyobb költségeket is jelentenek.

Send this to a friend