Menü

+36 1 315 4545 | 1137 Budapest, Szent István körút 10. 3.em 8. | My Budapest Dental
| Dr. Pattogató Rita

Mikor javasolt a direkt héj

Mikor javasolt a direkt héj

Mikor javasolt esztétikus kompozit foghéjat készíteni?

A kompozit foghéj elsősorban sokszor tömött, esetleg trauma miatt sérült frontfogak ellátására alkalmas esztétikai-kezelések alá eső fogászati beavatkozás. Az alábbi oldal segíthet az érdeklődőnek, a saját fogászati esete vajon megoldható-e esztétikus kompozit foghéjjal?

Mikor javasolt kompozit foghéjat készíteni?

Elsősorban sokszor tömött, vagy nagy szuvas területekkel bíró front fogakra, minden olyan esetben, mikor az egyszerű fogtömés már nem ad megfelelő esztétikai eredményt, azonban a porcelán koronát, mely kedvezőbb esztétikai értékkel kecsegtet ugyan – egyelőre túl drasztikus, vagy túl drága megoldásnak érezzük. Jó szolgálatot tehet a kompozit foghéj, lézeres fehérítéssel kifehérített, elszürkült metszőfogak esztétikai restaurációja esetén is, a két eljárás egymást kiegészítve megfelelő esztétikai hatást eredményez. Letört metszőfog esetén, mikor a fog koronai részének több mint 50%a még megvan. Nagyobb hiányzó fogrész esetén már porcelán korona javasolt. Mikor a páciens elfogadja a kompozit foghéj korlátait: szebb, mint az egyszerű fogtömés, de egy porcelán restauráció esztétikai értékét nem éri el. Abban az esetben, ha a páciens a porcelán koronák, vagy porcelán héj árához képest kedvezőbb árkategóriában keres esztétikai fogászati szolgáltatást. Ha a porcelán korona vagy akár a porcelán héj fogászati beavatkozását túl drasztikus megoldásnak tartja, de esztétikailag kielégítőbb megoldást keres, mint az egyszerű fogtömések – főleg sokszor tömött, nagy foganyag hiánnyal bíró fogak esetén.

Mikor nem javasolt kompozit foghéjat készíteni?

Amennyiben a páciens tökéletesen természethű, ragyogó esztétikai megoldást keres, ahol a restauráció nem különböztethető meg a természetes fogzománctól, akkor inkább a porcelán koronák, esetleg a porcelán héj nyújthatja a számára a valóban kielégítő megoldást. Nem kivitelezhető megoldás a kompozit foghéj, abban az esetben, ha a foganyag már több mint 50%-a hiányzik, így a fog koronai részének letörési esélye nagy. A törés ellen a kompozit foghéj nem véd. Ilyen feltételek mellett inkább valamely porcelán korona választása indokolt. Ha a többszörös tömések, újratömések, új szuvasodások, stb. miatt a fog esztétikája, formája annyira sérült, hogy a kompozit héj már nem jelentene megfelelő esztétikai megoldást. Ha a fog túlzottan szürke, így a kompozit héj a szürke színt már nem tudja kellő esztétikai értékkel elfedni. Ebben az esetekben kiegészítő kezelésként esetleg lézeres fogfehérítéssel a fog színe még világosítható, ebben az esetben a kompozit foghéj megfelelő esztétikai megoldást nyújthat.

Melyek a kompozit foghéj előnyei?

Kedvező esztétikai eredményt nyújt a fogkorona teljes csiszolása nélkül is. Aránylag gyorsan elkészíthető a fogorvosi rendelőben, nem szükséges ideiglenes restauráció vagy fogpótlás. Ára a porcelán restaurációkénál kedvezőbb.

Melyek a kompozit foghéj hátrányai?

A kompozit nem porcelán, hanem műanyag mátrixba ágyazott nanométeres nagyságú üveg és kerámia töltőanyagot tartalmazó anyag. Magas fényre polírozható, transzparens restauráció készíthető, de esztétikai értéke a porcelán restaurációk értékét a legtöbb esetben nem éri el. A műanyag mátrixnak köszönhetően életideje rövidebb, mint a porcelán anyagoké, időnként utópolírozásra lehet szükség.
Fogorvosi fogfehérítés
69 000 Ft99 000 Ft
Teljes szájhigiéniai kezelés STANDARD csomag
19 900 Ft28 500 Ft
Kozmetikai szájhigiéniai csomag fogfehérítéssel
46 900 Ft67 000 Ft
Kozmetikai szájhigiéniai csomag fogfehérítéssel
46 900 Ft67 000 Ft
Fogorvosi fogfehérítés (peroxid tartalmú) 60 perc
99 000 Ft
Konzultáció, kezelési terv hozott CBCT
8 900 Ft
3 dimenziós Cone Beam CT röntgenfelvétel
12 000-20 000 Ft
Teljes szájhigiéniai kezelés SILVER csomag
15 400 Ft22 000 Ft

Szeretne többet tudni fogai egészségéről?

Iratkozzon fel a Budapest Dental hírlevelére, hogy elsőkézből értesülhessen fogászati magazinunk új cikkeiről!

Témáink


Éppen olvassák...

“Az első fogorvosi rendelő
ahová félelem nélkül megyek!”

Union Dental
Szakértelem, tradíció, tapasztalat.
Budapest Dental több mint 15 éve.
Rendelőnk
1137 Budapest,
Szent István körút 10. 3.em 8.
Útvonaltervezés
Elérhetőségeink
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
+36 1 315 4545
Nyitvatartás
  • Hétfő – Péntek
    08:00 – 20:00 
  • Szombat
    zárva
  • Vasárnap
    zárva
Információk
Kövessen minket

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

© Budapest Dental Kft. Minden jog fenntartva.
Site by Meraki.
© Budapest Dental Kft. Minden jog fenntartva.
Site by Meraki.

BUDAPEST DENTAL
Sütihasználati tájékoztató

A honlappal kapcsolatos felhasználói élmény fokozásának érdekében, az adatkezelési tájékoztatóban foglaltak alapján, honlapunkon sütiket alkalmazunk.