Menü

+36 1 315 4545 | 1137 Budapest, Szent István körút 10. 3.em 8. | My Budapest Dental
| Dr. Pattogató Rita

Mikor javasolt inlayt készíteni

Mikor javasolt inlayt készíteni

Mikor javasolt inlayt készíteni

Az inlay a fogszuvasodások tökéletesen biztonságos, hosszú távú ellátására való. Kisebb szuvasodásoknál a fogtömés erre a feladatra tökéletesen alkalmas, nagyobb üregeknél azonban az érzékeny fogtömés, a kezelés során könnyebben sérül, illetve hosszú távon nem tudja funkcióját kellő biztonsággal ellátni.

Mi a helyzet az íny alatt?

Nagy szuvasodások a legtöbb esetben beterjednek a fogkorona íny alatti területére, a fognyak, sőt esetenként a gyökér zónájába. Ezen a terület már nagyon mélyen van, szemnek, eszközöknek egyaránt. Kifúrni, kitisztítani még lehetséges, de egyértelmű, szépen lezáró tömést készíteni nagyon nehéz vagy lehetetlen. Az inlay praktikusan segít ezen a problémán – a betét a szájon kívül készül el, így a kitisztított üregbe már „csak” be kell ragasztani. Az ilyen módon beragasztott tömés tökéletesen lezár, hosszú távon biztonságosan védi a fogat az újabb szuvasodástól.

Mi a helyzet a csücskökkel?

A fog, koronai részének 50%-a szuvasodás miatt letörik, illetve az üreg kialakítása során elvész, a csücsköket is pótolni kell. Az alátámasztás nélküli csücskök hamar letörnek, így a szuvasodás kitisztításakor ezeket a csücsköket is le kell simítani. Az onlay, mely az inlay, rágófelszínre is kiterjesztett változata, kiegészíti a fogat, megvédi a meggyengült csücsköket. A egyszerű fogtömés erre nem képes, ezért a túlzottan nagy szuvasodás, fogtöméssel való ellátásakor a csücskök letörésének veszélye nagyobb.

Mi a helyzet a kontaktpont rendszerrel?

A kontaktpont a fogászati szakzsargonban az a pont, ahol két egymás mellett levő fog összeér. A fogak ugyanis jó esetben egy egy ponton érnek csak össze, köztük, a kontaktpont alatti területet a fogíny papillája tölti ki. A kontaktpont visszaállítása az eredeti, szuvasodás előtti állapotra nem könnyű feladat, sokszor még kis tömések esetén sem. Nagyobb töméseknél pedig nagyon nehéz vagy lehetetlen természetes módon visszaállítani. A helyreállított kontaktpont azonban nagyon fontos. Ez akadályozza meg ugyanis, hogy ételmaradék préselődjön a fogak közé, s mint ilyen, védi a fogakat a később i, újabb fogszuvasodástól, illetve a íny a gyulladástól, melyet a bepréselődött étel okozhatna. Másik fontos funkciója, hogy elvezeti a fogról a terhet a másik fogak felé. Amennyiben egy fog kontaktpontrendszeren kívül, csak úgy, önmagában áll, túlzott terhelés nehezedik rá, mely hosszú távon a fogágy meggyengülésével jár.
Frontfog esztétikus fogtömés
18 900 Ft21 900 Ft
Kisőrlő fog esztétikus fogtömés
19 900 Ft22 900 Ft
Nagyőrlő fog esztétikus fogtömés
20 900 Ft23 900 Ft
Fognyaki esztétikus fogtömés
16 000 Ft18 000 Ft
Konzultáció, kezelési terv hozott röntgen alapján
8 900 Ft

Szeretne többet tudni fogai egészségéről?

Iratkozzon fel a Budapest Dental hírlevelére, hogy elsőkézből értesülhessen fogászati magazinunk új cikkeiről!

Témáink


Éppen olvassák...

“Az első fogorvosi rendelő
ahová félelem nélkül megyek!”

Union Dental
Szakértelem, tradíció, tapasztalat.
Budapest Dental több mint 15 éve.
Rendelőnk
1137 Budapest,
Szent István körút 10. 3.em 8.
Útvonaltervezés
Elérhetőségeink
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
+36 1 315 4545
Nyitvatartás
  • Hétfő – Péntek
    08:00 – 20:00 
  • Szombat
    zárva
  • Vasárnap
    zárva
Információk
Kövessen minket

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

© Budapest Dental Kft. Minden jog fenntartva.
Site by Meraki.
© Budapest Dental Kft. Minden jog fenntartva.
Site by Meraki.

BUDAPEST DENTAL
Sütihasználati tájékoztató

A honlappal kapcsolatos felhasználói élmény fokozásának érdekében, az adatkezelési tájékoztatóban foglaltak alapján, honlapunkon sütiket alkalmazunk.