Mikor javasolt inlayt készíteni

Mikor javasolt inlayt készíteni

Az inlay a fogszuvasodások tökéletesen biztonságos, hosszú távú ellátására való. Kisebb szuvasodásoknál a fogtömés erre a feladatra tökéletesen alkalmas, nagyobb üregeknél azonban az érzékeny fogtömés, a kezelés során könnyebben sérül, illetve hosszú távon nem tudja funkcióját kellő biztonsággal ellátni.

Mi a helyzet az íny alatt?

Nagy szuvasodások a legtöbb esetben beterjednek a fogkorona íny alatti területére, a fognyak, sőt esetenként a gyökér zónájába. Ezen a terület már nagyon mélyen van, szemnek, eszközöknek egyaránt. Kifúrni, kitisztítani még lehetséges, de egyértelmű, szépen lezáró tömést készíteni nagyon nehéz vagy lehetetlen.

Az inlay praktikusan segít ezen a problémán – a betét a szájon kívül készül el, így a kitisztított üregbe már „csak” be kell ragasztani. Az ilyen módon beragasztott tömés tökéletesen lezár, hosszú távon biztonságosan védi a fogat az újabb szuvasodástól.

Mi a helyzet a csücskökkel?

A fog, koronai részének 50%-a szuvasodás miatt letörik, illetve az üreg kialakítása során elvész, a csücsköket is pótolni kell. Az alátámasztás nélküli csücskök hamar letörnek, így a szuvasodás kitisztításakor ezeket a csücsköket is le kell simítani. Az onlay, mely az inlay, rágófelszínre is kiterjesztett változata, kiegészíti a fogat, megvédi a meggyengült csücsköket. A egyszerű fogtömés erre nem képes, ezért a túlzottan nagy szuvasodás, fogtöméssel való ellátásakor a csücskök letörésének veszélye nagyobb.

Mi a helyzet a kontaktpont rendszerrel?

A kontaktpont a fogászati szakzsargonban az a pont, ahol két egymás mellett levő fog összeér. A fogak ugyanis jó esetben egy egy ponton érnek csak össze, köztük, a kontaktpont alatti területet a fogíny papillája tölti ki.

A kontaktpont visszaállítása az eredeti, szuvasodás előtti állapotra nem könnyű feladat, sokszor még kis tömések esetén sem. Nagyobb töméseknél pedig nagyon nehéz vagy lehetetlen természetes módon visszaállítani.

A helyreállított kontaktpont azonban nagyon fontos. Ez akadályozza meg ugyanis, hogy ételmaradék préselődjön a fogak közé, s mint ilyen, védi a fogakat a később i, újabb fogszuvasodástól, illetve a íny a gyulladástól, melyet a bepréselődött étel okozhatna.

Másik fontos funkciója, hogy elvezeti a fogról a terhet a másik fogak felé. Amennyiben egy fog kontaktpontrendszeren kívül, csak úgy, önmagában áll, túlzott terhelés nehezedik rá, mely hosszú távon a fogágy meggyengülésével jár.

Szeretne többet tudni fogai egészségéről?

Iratkozzon fel a Budapest Dental hírlevelére, hogy elsőkézből értesülhessen fogászati magazinunk új cikkeiről!

Témáink

Éppen olvassák...

Fogkövek eltávolításának módszerei

Fogínybetegségek kezelési lehetőségei

Szürke foltok helyett válaszd a mosolyt

“Az első fogorvosi rendelő ahová félelem nélkül megyek!”