Mikor lehet befejezni a kezeléseket

Fogszabályozás befejezése, fogszabályozó levétele

A hosszú fogszabályozó kezelés a készülék eltávolításával nem ér véget. Az elért eredményt meg is kell tartani, mely komoly feladat, hiszen a fogak hajlamosak az eredeti állapotba való visszarendeződésre. Ekkor kezdődik a fogszabályozás megtartó, más néven retenciós fázisa, mely a fogszabályozó kezelés szerves részét képezi, nem elhagyható!

Milyen költségre kell számítani a fix fogszabályozó levételekor?

A fogszabályozó levétele során nem csak a készüléket kell eltávolítani, hanem alaposan meg kell tisztítani, fel kell polírozni a fogfelszíneket. A kezelés része a fogak alapos fluoridálása is, mely a zománc intaktságát hivatott megőrizni. A kezelés egy komplex dental higiéniai kezelést is tartalmaz.

Miért kell a legtöbb esetben retencióról gondoskodni a fix fogszabályozó levétele után?

A retenció azt jelenti, hogy a kialakult állapotot, fogívet megtartjuk, nem engedjük a fogakat visszarendeződni az eredeti helyzetükbe. A fogak eredeti helyzetének genetikai, funkcionális kódja igen erős, ezért ez a fázis semmiképp sem elhanyagolható jelentőségű. Sőt! Elhanyagolása esetén a hosszadalmas fogszabályozási kezelésre fordított idő, pénz és energia elveszhet, a fogak magukra hagyva ismét könnyel elfordulnak, átrendeződnek.

A retenció (helyben tartás) elvégezhető fix vagy kivehető készülékkel. Fix retenciót többnyire az alsó fogív front fogain végezhetünk. A kivehető készüléket eleinte naponta, később hetente több, majd egyre kevesebb alkalommal kell hordani, a leválás csak fokozatosan történhet. Megfelelő retenció mellett a kialakult új pozícióban a fogak megállapodnak, a csontozat stabilizálódik.

Szeretne többet tudni fogai egészségéről?

Iratkozzon fel a Budapest Dental hírlevelére, hogy elsőkézből értesülhessen fogászati magazinunk új cikkeiről!

Témáink

Éppen olvassák...

Fogkő leszedés

Tegyünk porcelánt a fogakba

Mit jelent az azonnali terheléses kezelés

“Az első fogorvosi rendelő ahová félelem nélkül megyek!”