Menü

+36 1 315 4545 | 1137 Budapest, Szent István körút 10. 3.em 8. | My Budapest Dental
| Dr. Pattogató Rita

Mikor lehet fogat pótolni a húzás után

Mikor lehet fogat pótolni a húzás után

Mikor lehet fogimplantációt végezni a foghúzás után?

Mi történik a csontban a szájsebészeti kezelések után? A fogeltávolítás után a foghiány üregében vér gyűlik fel. A vérben olyan kötőszöveti sejtek vannak, melyek képesek arra, hogy csontszövetet képezzenek. A vérrög szervülése és a friss új csontszövet kialakulása nem megy egyik napról a másikra. Friss csontháló már három hónap múlva kimutatható, de inkább 4-6 hónapra tehető a csontosodás ideje. Az új csont szintje valamivel alacsonyabban van, mint a foghúzás előtti csontnívó, de ez ebben a fázisban még nem jelentős a csontfelszín visszahúzódása. Idővel, ha nem történik fogimplantáció, a kialakult csontfelszín süllyedni, a csont vékonyodni kezd, mely a fogbeültetés szempontjából kedvezőtlen folyamat.

Azonnali fogbeütetés, azonnal terhelhető fogászati implantátumok

A fogászati implantátum beültetését végezhetjük a foghúzással egy fázisban. Ez azt jelenti, hogy egy ülés során, egy érzéstelenítéssel, egy műtéttel történik a fogeltávolítás, majd a kihúzott fog helyére azonnal a fogbeültetés. Ez jól hangzik, de nagyon ügyelni kell a tervezésre! Amennyiben az eltávolítandó fog körül gyulladás van (gyökércsúcson, ínyben) úgy az azonnali implantáció rizikós, hiszen a beültetett fogimplantátum körül is kialakulhat a gyulladás! Fontos tényező az eltávolított fog és a beültetendő formája. Például egy nagyőrlőfog több vastag gyökérrel rendelkezik, míg az implantátum egy vastag „csavar”. Ilyen esetben a kihúzott gyökerek helyzete mérvadó, csak oda tehetjük a fogászati implantátumot, de lehet, hogy a készülő fogpótlás szempontjából ez egyáltalán nem optimális. Ilyenkor jobb kicsit várni, fél évvel később már a készülő fogpótlás szempontjainak maximális figyelembe vételével helyezhetjük be a fogimplantátum csavart. Azt is érdemes tudni, hogy az azonnal terhelhető fogászati implantátumokra is először még ideiglenes megoldás kerül, csak 3-6 hónappal később kerül becsavarozásra vagy rögzítésre a fix végleges korona vagy híd.

Korai vagy normál fogbeütetés

Ez a típus a fogeltávolítást követő 3-12 hónapon belüli fogimplantációt jelenti. Ideális eset, hiszen a környezet ekkora már biztosan gyulladásmentessé válik, a csontosodás már megkezdődik, de a csont elvékonyodása még nem. Ha csak egy mód van rá, érdemes ebben a fázisban végeztetni a fogbeültetést a lehető legjobb eredmény érdekében.

Késői fogbeültetés

A késői fogbeültetés esetén gyakran jelentkezik a csontpótlás vagy az arcüreg emelés igénye. A csontpótlás jelenthet saját csont áthelyezését (pl. a csípőcsontból, vagy valamelyik állkapocscsontból) vagy műcsont behelyezést is. Általában jellemző, hogy nagyobb csonthiányok esetén inkább saját csontgraft beültetés szükséges. Jó tudni, hogy minél több idő telik el a foghúzás után annál vékonyabb és alacsonyabb lesz a csont! A késői fogbeültetés tehát rizikós, kevesebb, vékonyabb csont, szűkebb lehetőségek jellemzik – ne várja meg ha lehet! Teljes foghiányok esetén általában még nehezebb a helyzet, ilyenkor ugyanis sokszor évek, évtizedek telnek el fogatlanul. A csont általában nagyon vékony és alacsony. Fix fogpótlás készítésének egyre nehezebbek a feltételei. Ha ilyen esetben szeretnénk fix fogpótlást a Nobel-Biocare cég All-on-4 eljárása segíthet. Ebbe az esetben 4 db, speciális szögekben behelyezett implantátum segítségével, speciális szögtört felépítményekkel és csavarozott fix híddal lehet a hiányzó csontot, fogínyt és fogakat pótolni. Ha egyszerűbb megoldást keresünk, kompromisszumot kell kössünk. A kompromisszum a mini fogászati implantátumos kivehető műfogsort jelenti. Ebben az esetben a mini implantátumokat egy aránylag egyszerű műtét segítségével a vékony csontba lehet helyezni, majd az implantátum gömbfejeire patent rögzüléssel csatlakoztatható a fogsor. Ez nem klasszikus fix fogpótlás, de az ilyen módon rögzített fogsor már sokkal stabilabban ül a szájban, nem mozdul el evés vagy nevetés közben. Határozottan nagy segítség a hosszú ideje fogatlansággal küzdő idősebb páciensek számára.
AlphaBio®  fogászati implantátum
129 000 Ft145 000 Ft
Neo Biotech® titanium fogászati implantátum
139 000 Ft155 000 Ft
Nobel Biocare Replace CC® titanium fogászati implantátum
169 000 Ft185 000 Ft
Konzultáció, kezelési terv hozott CBCT
8 900 Ft
3 dimenziós Cone Beam CT röntgenfelvétel
12 000-20 000 Ft

Szeretne többet tudni fogai egészségéről?

Iratkozzon fel a Budapest Dental hírlevelére, hogy elsőkézből értesülhessen fogászati magazinunk új cikkeiről!

Témáink


Éppen olvassák...

“Az első fogorvosi rendelő
ahová félelem nélkül megyek!”

Union Dental
Szakértelem, tradíció, tapasztalat.
Budapest Dental több mint 15 éve.
Rendelőnk
1137 Budapest,
Szent István körút 10. 3.em 8.
Útvonaltervezés
Elérhetőségeink
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
+36 1 315 4545
Nyitvatartás
  • Hétfő – Péntek
    08:00 – 20:00 
  • Szombat
    zárva
  • Vasárnap
    zárva
Információk
Kövessen minket

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

© Budapest Dental Kft. Minden jog fenntartva.
Site by Meraki.
© Budapest Dental Kft. Minden jog fenntartva.
Site by Meraki.

BUDAPEST DENTAL
Sütihasználati tájékoztató

A honlappal kapcsolatos felhasználói élmény fokozásának érdekében, az adatkezelési tájékoztatóban foglaltak alapján, honlapunkon sütiket alkalmazunk.