1137 Budapest, Szent István körút 10. 3. em 8.

Mikor lehet fogat pótolni a húzás után

Tartalomjegyzék

Mikor lehet fogimplantációt végezni a foghúzás után?

Mi történik a csontban a szájsebészeti kezelések után?

A fogeltávolítás után a foghiány üregében vér gyűlik fel. A vérben olyan kötőszöveti sejtek vannak, melyek képesek arra, hogy csontszövetet képezzenek. A vérrög szervülése és a friss új csontszövet kialakulása nem megy egyik napról a másikra. Friss csontháló már három hónap múlva kimutatható, de inkább 4-6 hónapra tehető a csontosodás ideje. Az új csont szintje valamivel alacsonyabban van, mint a foghúzás előtti csontnívó, de ez ebben a fázisban még nem jelentős a csontfelszín visszahúzódása. Idővel, ha nem történik fogimplantáció, a kialakult csontfelszín süllyedni, a csont vékonyodni kezd, mely a fogbeültetés szempontjából kedvezőtlen folyamat.

Azonnali fogbeütetés, azonnal terhelhető fogászati implantátumok

A fogászati implantátum beültetését végezhetjük a foghúzással egy fázisban. Ez azt jelenti, hogy egy ülés során, egy érzéstelenítéssel, egy műtéttel történik a fogeltávolítás, majd a kihúzott fog helyére azonnal a fogbeültetés.

Ez jól hangzik, de nagyon ügyelni kell a tervezésre! Amennyiben az eltávolítandó fog körül gyulladás van (gyökércsúcson, ínyben) úgy az azonnali implantáció rizikós, hiszen a beültetett fogimplantátum körül is kialakulhat a gyulladás!

Fontos tényező az eltávolított fog és a beültetendő formája. Például egy nagyőrlőfog több vastag gyökérrel rendelkezik, míg az implantátum egy vastag „csavar”. Ilyen esetben a kihúzott gyökerek helyzete mérvadó, csak oda tehetjük a fogászati implantátumot, de lehet, hogy a készülő fogpótlás szempontjából ez egyáltalán nem optimális. Ilyenkor jobb kicsit várni, fél évvel később már a készülő fogpótlás szempontjainak maximális figyelembe vételével helyezhetjük be a fogimplantátum csavart.

Azt is érdemes tudni, hogy az azonnal terhelhető fogászati implantátumokra is először még ideiglenes megoldás kerül, csak 3-6 hónappal később kerül becsavarozásra vagy rögzítésre a fix végleges korona vagy híd.

Korai vagy normál fogbeütetés

Ez a típus a fogeltávolítást követő 3-12 hónapon belüli fogimplantációt jelenti. Ideális eset, hiszen a környezet ekkora már biztosan gyulladásmentessé válik, a csontosodás már megkezdődik, de a csont elvékonyodása még nem. Ha csak egy mód van rá, érdemes ebben a fázisban végeztetni a fogbeültetést a lehető legjobb eredmény érdekében.

Késői fogbeültetés

A késői fogbeültetés esetén gyakran jelentkezik a csontpótlás vagy az arcüreg emelés igénye. A csontpótlás jelenthet saját csont áthelyezését (pl. a csípőcsontból, vagy valamelyik állkapocscsontból) vagy műcsont behelyezést is. Általában jellemző, hogy nagyobb csonthiányok esetén inkább saját csontgraft beültetés szükséges.

Jó tudni, hogy minél több idő telik el a foghúzás után annál vékonyabb és alacsonyabb lesz a csont! A késői fogbeültetés tehát rizikós, kevesebb, vékonyabb csont, szűkebb lehetőségek jellemzik – ne várja meg ha lehet!

Teljes foghiányok esetén általában még nehezebb a helyzet, ilyenkor ugyanis sokszor évek, évtizedek telnek el fogatlanul. A csont általában nagyon vékony és alacsony. Fix fogpótlás készítésének egyre nehezebbek a feltételei.

Ha ilyen esetben szeretnénk fix fogpótlást a Nobel-Biocare cég All-on-4 eljárása segíthet. Ebbe az esetben 4 db, speciális szögekben behelyezett implantátum segítségével, speciális szögtört felépítményekkel és csavarozott fix híddal lehet a hiányzó csontot, fogínyt és fogakat pótolni.

Ha egyszerűbb megoldást keresünk, kompromisszumot kell kössünk. A kompromisszum a mini fogászati implantátumos kivehető műfogsort jelenti. Ebben az esetben a mini implantátumokat egy aránylag egyszerű műtét segítségével a vékony csontba lehet helyezni, majd az implantátum gömbfejeire patent rögzüléssel csatlakoztatható a fogsor. Ez nem klasszikus fix fogpótlás, de az ilyen módon rögzített fogsor már sokkal stabilabban ül a szájban, nem mozdul el evés vagy nevetés közben. Határozottan nagy segítség a hosszú ideje fogatlansággal küzdő idősebb páciensek számára.

Send this to a friend