1137 Budapest, Szent István körút 10. 3. em 8.

Mikor van értelme a műtéteknek

Tartalomjegyzék

Mikor javasolt a gyökércsúcs műtét?

A gyökércsúcs eltávolítása akkor javasolt, ha az alapos és mindenre kiható gyökérkezelés után a gyökér csúcsán a gyulladás nem szűnik meg. A gyulladás fennmaradásának oka a gyökércsúcsi részben meglapuló kórokozóknak köszönhető, melyeket onnan bizonyos esetekben az alapos feltárással és fertőtlenítéssel sem lehetett eltávolítani. Amennyiben a gyökérkezelés befejezése, majd a gyökértömés után a feltáratlan csatornákban a kórokozók tovább szaporodhatnak, a gyulladás a gyökércsúcson nem fog megszűnni. Ez egyrész panaszokat okoz a páciensnek, például nem jó érzés ráharapni a fogra, illetve panaszmentes esetben a féléves röntgen kontroll alkalmával is felfedezheti az orvos.

Kutatások szerint a legnagyobb gondossággal elvégzett gyökérkezelés esetén is maradnak meg nem munkált gyökércsatorna részek! Legnagyobb eséllyel a gyökércsúcsi részen. Ez azt jelenti, hogy ezeken a területeken maradhatnak kórokozók a gyökércsatornában, így a teljes gyógyuláshoz szükségessé válhat a gyökércsúcs műtéti eltávolítása.

Amennyiben a fog felől a legnagyobb gondossággal elvégzett gyökérkezelés után sem sikerül a kórokozókat eltávolítani, a fog megmentésére javasolható utolsó lehetőség a gyökércsúcs eltávolítása. A gyökércsúcsot  szájsebészeti kezelések útján  távolítják el, a gyökércsúcsban meglapuló kórokozókkal együtt.

Mi történik pontosan a gyökércsúcsműtét során? Kockázatok és nyereségek elemzése a műtéttel kapcsolatban.

A gyökércsúcsműtét vagy rezekció során érzéstelenítésben történik a fogíny felmetszése a gyökér csúcsi részénél. Ahhoz, hogy a szájsebész elérje a gyökércsúcsot, csontot kell eltávolítania. Amennyiben a fog gyökere nagyon vastag csontfal mögött helyezkedik el – mint például az alsó fogívben, vagy a gyökércsúcs megközelítése során nagy az esélye az érzőideg megsértésének, a nagy kockázatot figyelembe kell venni a műtét elvégzése előtt. Ilyen esetben mindig mérlegelni kell a lehetséges kockázatokat és a várható előnyöket.

Helyi kockázati tényezők amelyeket figyelembe kell venni a gyökérrezekció során:

  • milyen vastag a csont a foggyökér csúcsa előtt – azaz mennyi csontot kell eltávolítani (szerencsére ma már nem vésik, hanem inkább fúrják…)
  • van e komolyabb idegkilépés a műtéti területen – azaz mekkora eséllyel lesz zsibbadás a műtét után az ajakban
  • milyen hosszú a foggyökér – azaz a műtét után marad e olyan hosszú gyökér, hogy az hosszú távon stabilan megtartja majd a fogkoronát, hogy az megfelelően szolgálhassa a funkciót és az esztétikát

A gyökércsúcs előtti csont eltávolítása után következik a foggyökér csúcsának eltávolítása. Bizonyos esetekben a szájsebész a seb felől még le is zárja a gyökércsatornát, ha erre szükség van és lehetőség nyílik. Ezt az eljárást nevezzük retrográd gyökértömésnek. Az üregbe bizonyos esetekben műcsont kerül, de többnyire a véralvadékból alakul majd ki az új csont a csontseb helyén. A műtét végén a fog feletti íny bezárása történik. Kb. 1 hét múlva a varratokat eltávolítják. Kontroll: fél év múlva röntgen!

Mi a helyzet régebben gyökértömött fog esetén? Ha kiújul a gyulladás van értelme ezt megműteni a régi gyökértöméssel?

Az újbóli műtétet alaposan meg kell fontolni. Amennyiben a páciens mindenképp ragaszkodik a műtéthez, érdemes lehet 3 D CBCT segítségével nagy felbontású röntgenképet készíteni a fogról, 3 dimenzióban. Az ilyen felvétel segíthet feltárni a kiújult gyulladás okát.

Bizonyos esetekben a 3 dimenziós kép rámutathat arra, hogy a gyökér valahol elrepedt, ilyen esetben az újbóli műtétnek semmi értelme. De lehet, hogy az derül ki, van még egy feltáratlan gyökércsatorna a gyökérben és ennek kikezelésére van szükség – ekkor pedig nem feltétlenül kell új műtét.

Az újbóli műtét esetén az első lépés mindenképp a gyökérkezelés majd a gyökértömés megismétlése! Amennyiben ez sikeres, csak ezután lehet a gyökércsúcs amputációt ismét elvégezni.

Send this to a friend